Sähköinen kokous, työkaluna Facebook Messenger

Yhtenä työkaluna sähköisessä kokouksessa käytimme Facebookin Messenger- palvelua. Facebook on internetissä oleva sosiaalisen median kanava. Facebook Messenger on Facebookin viestipalvelu, jossa käyttäjät voivat muun muassa keskustella toistensa kanssa.

Facebook on vuonna 2004 perustettu yhteisöpalvelu, jonka juuret johtavat Amerikkaan. Facebookin suosia kasvoi huimasti ja se levisi nopeasti ympäri maailmaa. Noin vuonna 2007 Facebookia alettiin käyttää Suomessa (Wikipedia 20019).  Facebookin Messenger palvelussa käyttäjät voivat keskustella joko kirjoittaen tai ääniviestien avulla. Messenger-palvelussa voi myös soittaa tai keskustella videovälityksen avulla. Palveluun voi myös laittaa nk. kalenterimerkinnän/suunnitelman, jossa voit nimetä merkinnän, laittaa muut oleelliset tiedot ja lähettää sen keskustelukumppanillesi. Suunnitelmaan voi merkitä pystyykö tapahtumaan osallistumaan vai ei. Keskustelun väriteemaa voi myös vaihtaa.

Facebookissa on jo paljon käyttäjiä ja siksi se on melko hyvä sähköinen työkalu myös asiantuntijoille. Messengerin käyttäminen vaatii kuitenkin tilin, joka on luotu Facebookiin. Vaatimus tilistä voi olla ongelma käyttäjille, jos ei ole henkilökohtaista tiliä tai firman tiliä käytettävänä. Messengerin voi ladata myös mobiililaitteelle omana appina ja kokouksen aikana huomasimmekin, että videopuhelu- palvelu on ehkä tehty enemmän mobiililaitteelle kuin tietokoneelle. Tietokoneella käyttäessä joutuu selaamaan eri välilehtiä, joka teki käytöstä hankalamman. Näytön jakamistoiminto olisi myös hyvä lisä sovellukseen, sillä se mahdollistaisi esimerkiksi erilaisten esitysten näyttämisen muille. Kokoustyökaluna Messenger on kuitenkin melko toimiva, sillä puhuminen ja muiden osallistujien kuuntelu onnistuivat hyvin.

Käytettävyydeltään Messenger oli melko helppo. Painikkeiden kuvakkeet ovat selkeät ja helppokäyttöiset. Videoyhteydestä pääsi myös kirjoittamaan keskustelualueelle ja videokuva jäi ruudun reunaan, jolloin oli mahdollista nähdä osallistujien kasvot samanaikaisesti. Jos osallistujia videopuheluun olisi kovin monta, voi ruutua täyttyä eri osallistujien kuvilla, jolloin ei ole mahdollista nähdä kaikkia osallistujia. Tämä työkalu sopisi parhaiten ehkä pienille ryhmille käytettäväksi. Ruutu kuitenkin välkkyi välillä, eikä silloin ollut varmuutta kuka osallistujista oli äänessä. Pelkälle videoruudulle pääsy takaisin oli helppoa, sillä käyttäjän tuli painaa videoruudusta, jossa muiden osallistujien kasvot näkyivät, ja silloin näkymä siirtyi takaisin pelkälle videoyhteydelle.

Vaikka Facebookin Messengerissä on paljon hyviä toimintoja, oli siellä myös toimintoja, jotka ovat kokoustyökalussa turhia. Käyttäjä voi asettaa omille kasvoilleen erilaisia filttereitä ja hauskuuttaa kanssaosallistujia sitä kautta. Vapaa-ajan sovelluksiin ne ovatkin sopivia, mutta kokoustyökaluissa turhia. Facebook on ehkä enemmän kehitetty vapaa-ajalle kuin työkaluksi asiantuntijatyöhön, vaikka sitä voidaan asiantuntijan työvälineenä käyttääkin. Kokouskutsu on helppo lähettää viestiketjussa, jonne voi lisätä kaikki kokoukseen osallistujat ja se on myös helppo sieltä lukea. Facebook ilmoittaa kirjautumisen jälkeen, jos olet vastaanottanut viestejä Messengeriin. Riippuu kuitenkin kokouksen osallistujista, kuinka nopeasti he kokouskutsun sieltä lukevat. Jos osallistuja ei käytä Facebookia ahkerasti voi viesti jäädä huomaamatta. Jos kuitenkin olet ladannut mobiililaitteelle Messenger-apin, saat puhelimeesi hälytyksen, että olet saanut viestin kyseisessä sovelluksessa. (Ohjeet voit ladata tästä Sähköinen kokous FACEBOOK )

Lähteet:

FACEBOOK, 2019. [viitattu 2019-02-05] Saatavissa: www.facebook.com

WIKIPEDIA, 2019. Facebook. [viitattu 2019-02-05] Saatavissa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *