Tervetuloa Blogiin!
Bioanalyytikon opintoihin kuuluu kolmen viikon harjoittelujakso mikrobiologian laboratoriossa. Ennen harjoittelun alkua on hyvä palautella mikrobiologian teoriaa mieleen. Tämä blogi on tehty kurssimateriaalien rinnalle auttamaan harjoittelujaksolle valmistautumisessa ja kertaamisessa.
Tässä blogissa kuvataan keskeisiä kliinisen mikrobiologian laboratorion tutkimusmenetelmiä. Blogin sisältö on suunniteltu luettavaksi ennen harjoittelujaksoa keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa. Blogin on tilannut ISLAB ja se on tuotettu opinnäytetyönä Pohjois-Savon aluelaboratorion käyttöön. Blogia on päivitetty ajantasaiseksi keväällä 2024. Blogin tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään kliinisen mikrobiologian tutkimusprosessin vaiheita ja yhdistämään teoriatietoa käytännön laboratoriotyöhön.
Esittelemme kliinisen mikrobiologian tutkimusprosessia tavallisimpien virtsan taudinaiheuttajabakteerien avulla. Blogissa käydään läpi kolmen bakteerin, Escherichia Colin, Enterococcus faecalisin ja Klebsiella pneumoniaen polku mikrobiologian laboratoriossa bakteerin tunnistamiseksi ja sen antibioottiherkkyyden määrittämiseksi. Lisäksi esitellään yksi keskeisin laboratoriolaite, Vitek MALDI-TOF, joita käytetään bakteerien tunnistamiseen. Tämän blogin avulla opit kliinisen mikrobiologian tutkimusprosessin vaiheet ja kykenet soveltamaan niitä eri työpisteiden tehtäviin keskussairaalaharjoittelussa.
Toivomme, että blogissa esitetyt alustavat tiedot tutkimusprosesseista ja menetelmistä helpottavat laboratorion työtehtävien omaksumista harjoittelun alussa. Lisäksi blogimateriaalin avulla voi syventää aiheeseen liittyvää tietämystä tekstiin liitettyjen lähteiden avulla.
Joonas Äikiä ja Marcus Miettinen
Blogia on muokattu keväällä 2024