Wine Tasting done right.

Wine Tasting voi aluksi vaikuttaa pelottavalta, varsinkin ensikertalaiselle.
Mitä tastingissä pitäisi tehdä? Mitä viinistä pitäisi tutkia ja löytää? Entä
jos en löydä samoja aromeja, kuin joku asiantuntija? Tastingiin kuuluu monia
asioita, mutta tiettyä järjestystä ja apuja käyttäen sen pitäisi helpottua.
Kaikki aloittavat jostain, eikö vain? Haluan siis kertoa yksinkertaisesti mitä
tastingissä tehdään ja että kuka vain voi maistella viiniä, tarvitsee vain
lasin viiniä ja hiukan ajattelua.

Wine tastingissä katsotaan, haistetaan ja
maistellaan viiniä, joiden pohjalta tulkitaan viinin aromeja ja olemusta. Miten
viiniä voidaan maistella kuten ammattilaiset: katso, haista, maista ja mieti.
Nämä neljä kohtaa ovat oikeastaan perusta, miten viini maistellaan
tastingeissä.

Ensimmäiseksi tarkastellaan viinin väriä, syvyyttä ja viskositeettia. Väri
ja sen syvyys voi kertoa paljon viinistä kuten sen iän. Esimerkiksi jos
valkoviini on hyvin vaalea melkein väritön voi siitä jo päätellä, että viini on
nuori. Viskositeetti eli kyyneleet mitä lasin reunoille syntyy, kertoo viinin
alkoholista ja sokerista. Ulkonäöstä voi päätellä myös rypäleen, mutta se voi
olla vielä liian hankalaa aloitteleville maistajille.

Kun on tutkittu ulkonäköä, siirrytään itse haistamiseen. Hajut voidaan jakaa
kolmeen luokkaan: primary, secondary ja tertiary. Primary aromeja ovat kaikki
hedelmät, marjat, kukat, yrtit ja muuta mitä päällimmäistä aromeja on. Nämä
aromit tulevat itse rypäleestä. Kun viinien annetaan käydä enemmän, tulee
viiniin secondary aromeja. Nämä aromit ovat enemmän hiivamaisia. Ikääntyessä
viiniin tulee tertiary aromeja. Yleistä on tammen aromit, mutta muita aromeja
mitä saattaa löytää on pähkinät, vanilja, lehdet, jne.

Maistellessa etsitään samoja aromeja mitä haistellessa on löydetty. Myös
maistellessa tutkitaan viinin makeutta, hapokkuutta, tanniinisuutta, alkoholia,
kehoa, intensiteettiä ja lopetusta. Makeutta tarkastellessa mietitään, onko
viini kuinka kuivaa vai makeaa. Hapokkuuden voi tuntea suussa syljen lisääntymisellä.
Tanniinit ovat punaviineissä ja ne aiheuttavat viinin suuta kuivuttavan
elementit. Kehon rakenteen voi päätellä yhdistämällä suuntuntuman ulkonäön
viskositeettiin, niin voi päätellä onko viini kuinka täyteläistä. Lopetusta
mitataan sen pituudella, että kuinka pitkään viinin maku elementit jäävät
suuhun.

Kaiken katselun, haistelun ja maistelun jälkeen kootaan yhteen viinistä
saadut tiedot ja arvioidaan viiniä. Tehdään omia havaintoja, kuten oliko viini
tasapainossa kaikkien elementtien osalta vai nousiko joku elementti muiden
edelle.

Kaiken kaikkiaan ei wine tasting ole niin monimutkaista tai pelottavaa miltä se aluksi voi tuntua. Tulee vain muistaa nämä neljä kohtaa niin pian kenen tahansa viinin maistelu taidot kehittyvät. Oletpa valitsemassa sopivaa viiniä päivän ruoalle tai myymässä viiniä asiakkaalle, on viinin maistamisesta ja tuntemisesta hyötyä.

Asiantuntija artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *