Tämä oli jatkoa kurssille Ravintolan juomatietous ja menusuunnittelu. Tämä oli itselle, ehkä se odotetuin kurssi. Heti fuksi vuodesta lähtien olin odottanut tätä kurssia. Ja melkeinpä pelkästään tämän kurssin takia otin myös ravitsemispuolen opinnot. Mutta pidin kyllä muistakin ravitsemispuolen kursseista. Ja sanoisin, että kurssi oli odottamisen arvoista. Tällä kurssilla syvennyimme viineihin ja mistä maasta tulee millaista viiniä. Kurssin aikana maistelimme varmaan yli 80 eri viiniä ja opimme erottamaan erillaisia piirteitä eri viineistä. Oppimistehtävä oli mieluisin kevään oppimistehtävistä, vaikka olikin yksi laajimmista. Tehtävässä meidän tuli tutustua eri maiden viinivalmistukseen ja opetella asioita rypäleistä, valmistusmenetelmistä, alueiden ilmastosta ja maille tyypillisestä viinistä.

Opin tehtävää tehdessä paljon, ja mielenkiintoni viineihin syventyi. Tunneilla harjoittelimme viinien maistelua WSET (Wine & Spirit Education Trust) kaavan mukaan, eli ulkonäkö, tuoksu, maku ja kokonaisuus. Maistelujen aikana oppi etsimään viinin eri aromeja ja kuvailemaan niitä virallisilla termeillä. Ennen viinien maistelua katsoimme hieman teoriaa sen maan viineistä mitä tulisimme tunnilla maistamaan. Ensimmäisillä maistelukerroilla eri aromien löytäminen tuntui haastavalta, koska viime tasting- tunneista oli ollut jo jonkin aikaa. Mutta tunti tunnilta aromien löytäminen helpottui.

Opintojaksoon sisältyi myös opintomatka, joka oli vapaaehtoinen (korvaava tehtävä tuli ei lähtijöille). Opintomatkan teimme Penedés alueen viinitiloille. Penedés sijaitsee Espanjassa Barcelonan kaupungin läheisyydessä. Vierailimme neljällä eri tilalla; Freixenet, Pares Balta, Gramona ja Familia Torres. Penedés tunnetaan Cava- kuohuviinin kotiseutuna ja monet tilat tuottavatkin Cava-kuohuviiniä. Vierailujen aikana huomasi kuinka samantapaisia tilat ovat, mutta osa toimii vain isommassa mittakaavassa. Torres ja Freixenet ovat isoja viinin tuottajia ja ovat tunnettuja myös Suomessa, sillä monia heidän viinejään löytyy Alkosta. Pares Balta ja Gramona ovat hiukan pienempiä viinitiloja ja monia heidän valmistamia viinejä ei löydä vielä Alkosta. Monille tiloille luomu tai biodynaamisuus on isossa roolissa viinintuotantoa. Opintomatkalla oppi miten käytännössä viini kasvatetaan ja valmistetaan, kun oli vain lukenut sitä teoriassa. Opintomatka oli myös ainutlaatuinen kokonaisuus, sillä välttämättä ei itse tulisi käytyä viinitiloilla, kierrosten korkean hinnan vuoksi ja arvostan kaikkea mitä opintomatka tarjosi.

Hieman kuvia opintomatkalta 🙂

Syventävä Viinitietous

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *