1.Matkailun historia

Jotta ymmärtäisimme matkailua nykypäivänä täytyy tutustua sen historiaan. Tässä kappaleessa käydään läpi minkälainen historia matkailulla ja majoituksella on. Sekä omia mielipiteitäni siitä.

Matkailun historia on hyvin pitkä aina faaraoiden ajoista 2000-luvun digiaikaan. Matkailun varhaisessa vaiheessa liikuttiin ruuan perässä sekä paettiin vaaroja liikkumalla muualle. Myöskin kaupankäyntiin tarvittiin liikumista. Koska monet kaupungit syntyivät vesistöjen vierelle, liikuttiin usein vesiteitse. Muinaiset valtakunnat ja niiden kehitys ja keksimät keksinnöt loivat pohjan nykyajan matkustamiselle.

Egyptiläisten keskuudessa liike- ja vapaa-ajan matkailu kasvoi voimakkaasti. Jotta valtakuntaa pystyttiin hallitsemaan oli pakko matkustaa kaupunkien välillä. Palveluvalikoima matkailijoille lisääntyi ja rakennuprojektit sekä kaupankäynti valtakunnassa kuin sen ulkopuolellakin lisääntyi. Vapaa-ajan matkustamisen perustana olivat vuosittaiset festivaalit ja tapahtumat. Usean päivän tapahtumassa saattoi olla, jopa 700 000 ihmistä mukana.

Persialaisten aikaan matkustus alkoi sotilaallisista syistä. Näinä aikoina tieverkostoja kehitettiin, lisättiin välimatkatauluja reiteille, kehitettiin matkustusturvallisuutta sekä vaunut kehitettiin tuoman mukavuutta ja mahdollisuuksia matkustamiseen.

Kreikkalaiset olivat nykyaikaisen matkailun perusta. Vapaa-ajan matkailusta tuli suosittua tuolloin. Valuutanvaihto alkoi tällöin koska kreikan kaupungit hyväksyivät toisen maan rahoja. Kreikan valtakunta oli niin iso että kreikan kieli oli laajalla alueella ymmärrettyä ja se helpotti kommunikointia matkoilla. Myöskin matkailupalveluja kehitettiin.

Rooman aikana varallisuus kasvoi entisestään ja matkailu oli suosittua. Rooman aikana ”sightseeing” matkailu sai alkunsa ja silloisena kohteena oli Kreikka.

Keskiajalla matkustaminen väheni ja matkustus oli kauppiaiden, aatelisten ja kirkon asioiden hoitajien varassa. Tieverkostot rakennettu roomalaisten aikana huonontuivat, koska niitä ei hoidettu samalla tavalla. Keskiajalla luostareista tehtiin majoituspaikkoja matkailijoille. Keskiajalla välimeren kauppareitit ja silkkitie tärkeitä. Hansa-liitto oli tärkeä kauppaliitto pohjoiseuroopassa keskiajalla. Siitä tuli myös 1300-luvun alkupuolella puolustusliitto.
Pyhiinvaelluksia tiettyihin pyhiin maihin ja niiden pyhiin kohteisiin tehtiin keskiajalla kuten Santiago de Compostela ja Rooma Euroopassa. Islamilaisille pyhä paikka oli Mekka ja hindulaisille se oli Ganges-joki. Luostarit olivat tällöinkin majoituspaikkoina. 1388 Rikhard II määräsi pyhiinvaeltajille lupakirjan matkustamiseen. Sitä voisi pitää passin ja viisumin edeltäjänä.
Löytöretkien avulla saatiin lisää tietoa maailmasta ja löydettiin uusia kaupankäyntikohteita.

Tultaessa keskiajalta uudelle ajalle tuli Italiasta Euroopan älymystön keskus. Kypylät kukoistivat uudestaan.
Grand Tourin tarkoituksena oli ylemmän tason miesten kiertää Euroopan keskeisimpiä kaupunkeja läpi. Matka tehtiin usein uran, koulutuksen, kulttuurin, terveyden, tieteen, kaupankäynnin ja taloudellisten syiden vuoksi.

1800- luvusta aina toiseen maailman sotaan asti kutsutaan liikkumisen ajaksi. 1700 puolesta välistä alkaneesta teollisesta vallakumouksesta varallisuus on kasvanut. Erillaisia kulkuyhteyksiä parannettiin kuten kaikki tieverkostot, rautatiet ja hörylaivat ja ne tekivät matkustamisesta nopeampaa ja saatavampaa kaikille. Autoliikennekin alkoi kasvaa nopeasti 1920-luvulla. 1908 Ford kehittikin ensimmäisen sarjavalmisteisen automallin. Hotellit jatkoivat kehittymistä tähän aikaan.
Yksi tärkeä nimi tietää matkailun historiassa on Thomas Cook. Hän loi pakettimatkat, jotka olivat massamatkailun perustaa. Hänen ansiostaan tuli hotellivoucherit, pakettimatkoja ympäri maailmaa, matkashekki, jne. Vuonna 1872 maailmanympärysmatkalla hän kartoitti sopivia matkailukohteita.
Kun tullaan moderniin aikaan monet kehittyivät kuten lentoliikenne 50-luvulla ja kehitettiin palveluita isojen massojen hallitsemiseen ja palvelemiseen.

2000-luvulle tultaessa matkailu muuttui aika paljonkin. Vastuullisuudesta tuli tärkeää ei pelkästään matkailijoille, mutta myös matkanjärjestäjille. Yksi isoin asia 2000-luvulla oli digitaalistuminen, joka nopeutti tiedonsiirtoa ja tiedon määrä kasvoi sekä sen saaminen helpottui. Nykypäivään kuuluu asiakkaan haluama yksilöllisyys ja se onkin tehnyt matkailsta enemmän omatoimisista.

1.1 Majoituksen Historia

Matkustaville on aina tarvittu paikkoja yöksi ja niitä on myös aina tarjottu maaseudulla, ennen hotellitoiminnan alkua majatalot toimitti kestikievarin ohella tätä tätä roolia ja kaupungeissa vastaavia oli tavernat ja krouvi ja lainsäädäntöäkin.
Tälle asialle oli jo muun muassa raamatussa ja siellä käskettiin kirkkoja ja luostareita toimimaan majoittajina sitten, että ihmiset olisi turvassa. Öiseen aikaan maaseudulla pappilat oli majapaikkoja. Maaseudulla näiden lisäksi oli myös ihan tavalliset isommat talot, jotka majoittivat nurkkiin ja penkeille ohikulkevia ihmisiä, eli oli ihan normaalia tulla  tämmöiseen kotimajoitukseen. Jotkut saattoi tehdä jotain hommia siinä ohessa, jotkut maksoivat tai antoivat jotain tavaraa vastineeksi yöpaikasta.  Kotimajoituksen. Hollikyyti tarkoitti, että näistä kestikievari lähti myös kuljetuspalveluita seuraavaan kestikievari eli taattiin näiden matkailijoiden turvallinen liikkuminen. Seuraavaan majapaikkaan ja siinä samalla kuljetettiin myös viralliset postit eli kestikievari huolehti myös posteista tuohon aikaan.
Ensimmäiset viralliset maininnat majoituspalveluista Suomen historiassa löytyy Turun seudulta 1300-luvulta, mikä on tosi varhain jos mietitään Suomea. Suomeen ensin ulkomaalaiset matkailijat on löytäneet samoista syistä kuin nykyäänkin eli suomea pidetään turvallisena.Kalastus matkoja oli jo tuolloin, eli ei ole suinkaan mikään uusi asia, että tuotteita ja asioita oli jo tuolloin niinku tuotteistettu.

Seurahuoneet olivat Suomen ensimmäisiä  laadukkaita hotelleja ja seurahuoneiden taustalla oli osakeyhtiöt, jotka omistivat seurahuoneita. 1800-luvulla ja sitä ennen oli hotelli tason majoituksia, mutta hotellin nimitystä niistä käytettiin vasta 800 luvulla. Suomessa oli 1800-luvun alussa vuoden kestävä sota ja Suomi sai autonomian sodan seurauksena 1809 ja 1812. Suomen pääkaupungiksi tuli Helsinki. Hämeenlinna oli Suomen tärkeä koulutuksen ja sivistyksen kaupunki.  Ja 1862 otettiin käyttöön HKI-Hämeenlinna ratayhteys. Oppikoulu perustettiin suurin piirtein samoihin aikoihin.

1827 oli merkityksellinen että silloin siirrettiin paljon toimintoja Turusta Helsinkiin. Koska Turun palossa paloi valtaosa Turusta niin Helsingissä oli jo valmista infrastuktuuria ja sitä kautta ne siirtyivät Helsinkiin. 1800-luvulla maan kauppa yhteydet kasvoivat ja teollisuus alkoi hyvin vahvasti kehittymään ja sitä kautta kaupunkiin muutti maalta porukkaa, niin syntyi suuri tarve erilaisille juhla saleille ja kokoontumispaikoille. TTässä yhteydessä eivät vielä tavalliset työmiehet näissä tiloissa hengailleet, mutta porvaristoa oli paljon, siten he olivat niitä esimiesasemassa olevia ja omistajia, jotka omisti näitä tehtaita.
Pienet ja laadultaan huonommat kestikievarit ja majatalot alkoivat jäädä pois. Toki niitä oli, mutta niitä käytti vain työmiehet ja maaseudun ihmiset. Koska edelleenkään heillä ei ollut mitään omia autoja tai muuta. Eli sitten kun he lähtivät liikenteeseen, niin he joutuivat näitä palveluita käyttää.
Ensimmäinen virallinen hotelli oli Seipeli vuonna 1790, ja siellä oli myös virallinen ensimmäinen ravintola.

Suomen kylpylä historiakin on tosi pitkä ja se on perustunut terveys lähteisiin. Sekä tähän terveydelliseen toimintaan uskottiin, että se parantaa sairauksia ja sen avulla kehiteltiin paljon matkailu ja kylpylä toiminnan. Kylpylä toiminta oli erillään oleva toiminta eli harvoin oli kylpylän hotelleja. Vaan oli terveyskylpylä ja sitten sen vieressä saattoi olla hotelli, mutta ne oli erillistä liiketoimintaa.

Naantalin kylpylä 1863, Lappeenrannan kylpylä 1870. Ullanlinnassa, Savonlinnassa, Loviisassa, hangossa, Heinolassa, Kuopiossa ja Iisalmessa oli kovasti kylpylä toimintaa. Ja sitten tietenkin. Vuosina 1838 ja 55 Helsinki oli itämeren johtava kylpyläkaupunki. Suurimmat osat asiakkaista tuli idästä. Ja kylpylät tarvitsivat majoituspalveluita. Sen lisäksi, että asiakkaat eivät pelkkään kylpylään tulleet.

30-lukua leimasi kotimaan matkailun vilkastumisen. Ja se voi johtua siitä että valmistauduttiin olympialaisiin, joiden piti olla olla jo 40-luvulla, mutta sodan vuoksi ne lykkääntyivät. Lopulta ne olivat vasta 50-luvulla. Ja täällä on sitten yleisiä. Sotien merkitys hotelleille oli ristiriitainen, esikunnat valtasivat usein hotelleja ja jotkut hotellit toimivat sotasairaaloina. Rakennuksia tuhoutui ja sitten tietenkin kun ne esikunnat ei kohdelleet aina niitä niin hyvin niin taso laski ja lähtiessään he usein saattoivat tuhota kaiken mitä siellä oli. Sitten oli haasteita tavaroiden hankkimisesta kuten astioita. Toinen maailmansodan tuleminen 40-luvulla, siirsivät olympialaiset 50-luvulle ja naiset valtaa työvoiman, koska miehet olivat sotimassa.

60-luku aiheutti trendin muutoksen, koska 60-luvulla tulee paljon kaikkea uutta tulee. Kaupungistumisen myötä uusia ammatteja ja uusia asioita. Ihmisillä on autoja ja tarvitaan uudenlaista, mutta halpaa majoitusta. Hotellien rinnalle tulee motellit sekä niin sanotut korpihotellit, jotka ei ole aivan yhtä laadukkaita kuin hienot kaupunki hotellit. Mutta ne vastaa siihen tavallisen kuluttajan tarjotaan, eli tavallisen keskituloisen ja pienituloisen. Majoituksen tarpeeseen. ja tietenkin

60-luvulla tuli uusia ammatteja kuten myyntimiehet, työmatkustus alkoi uudenlaisena. Kaupungistuminen iso juttu. Ravintolatarjonta oli jo kansainvälisempää. Syödään wiener leikettä lehtipihviä. Ranskalaisia.
Diskot tulivat vahvasti hotellien yhteyteen ja sitä diskoa käyttää myös hotellin asukkaat, mutta sen lisäksi myös kaupunkilaiset.
Tällöin avautui myös grilli ravintoloita eli pikaruoka alkaa jossain määrin tulla ja ravintoloihin tulee baarijakkarat. Sitten avataan tällaisiin erilaisiin matkailukeskuksissa. Joiden sitten. Laiva yhteydet avataan Helsingistä Tallinnaan ja sitten tulee kasinoita. Alkoholilainsäädäntö muuttui ja keskiolut vapautui kauppoihin, niin se merkitsee tietenkin hyvin paljon.

70-luvulla ei tapahdu mitään muuta kuin  ketjuuntuminen. Hotellien tasot säilyy hyvinkin samanlaisina, mutta sitten Sokos hotelli ottaa hyvin vahvan roolin ja ketjuttaa paljon hotelleja pyrkii että markkinointi tehostuisi ja yhtenäistyy. Vielä 70-luvulla oli paljon erilaisia ammattinimikkeitä hotellissa, mutta ne ovat jääneet laman myötä pois, koska ei ollut enää varaa pitää piccolo tai sauna ottajia. Ehkä myös asiakaskunta muuttui sillä lailla, että niitä ei edes enää oikeastaan halua tukkaan. Mutta myös pääemännät, hovimestarit, konttoristi ja tämän tyyppiset katoavat sitten 80-luvulle tultaessa ja viimeistään 90-luvulla maassa.

1980-luku oli talouskasvun aikaa ja suomalaisten elintaso nousi. Rahaa ja ihmiset liikkuivat. Asenteet muuttuivat hieman, ja palveluiden käyttäminen ja ulkona syöminen oli muodikasta. Tuolloin yhä useampi ihminen pelaisi golfia ja uusia kenttiä ilmaantuu eri puolille Suomea. Matkailu yleistyi, kun ihmisellä oli enemmän vapaa aikaa ja vaurautta.

Kaikki liikematkailu väheni radikaalisti ja sen seurauksena, henkilökuntaa jouduttiin kovasti vähentämään ja sen myötä siirryttiin alihankintaverkostoihin. Eli esimerkiksi pyykit ja ja siivoukset ja tämän tyyppiset ulkoistetaan ja sitten myös ammattinimikkeitä ei enää ollut tämän jälkeen niin paljon.
Vapaa-aika lisääntyy. Ja yritetään tähdätä siihen vapaa ajan markkinaan niin koti kuin ulkomaiseen.
90-luvulle, kun tullaan niin haetaan uusia palvelukokonaisuuksia perheille ja nuorille. Huvipuistot, laskettelukeskukset, elämys jutut yritetään paketoida. Sitten porukkaa lähti Ruotsiin, itään, Japaniin, keski ja etelä Eurooppaa.

2000-lukua leimaa eriäväisyys noihin muihin vuosikymmeniin ja vuosi tuhansiin, koska 2000-luvulla on kaikkea. Meillä on ketjuja, vahva kanta-asiakkas markkinoiti, meillä on varaamisen helppous. me voidaan samalla, samasta varaus kanavasta katsoa vaikka mitä erilaista tarjontaa. Kotimajoitus kasvaa ja sekä semmoinen erilaisuuden hakeminen leimaa 2000-lukua.
Majoitus vaihtoehtojen määrät on nousseet ja hotellit on menettäneet sitä omaa osuuttaan näille muille majoitusmuodoille ja sitten samaan aikaan ehkä paluu sinne menneisyyteen, että jos katsotaan tulevaisuuden trendejä niin ne on niitä hiljaisuutta. All inclusive majoitukset olivat 2000-luvun alussa muotia ja ovat joillekin ihmisille vieläkin muotia.Meillä on käytössä edelleen ne perinteiset majoitusta asioita ja jopa hotelleja, jotka on perustettu silloin 1800-luvun kierteitä, mutta meillä on edelleenkin koko ajan tulossa uusia. Meillä on tulevaisuudessa kenties aivan uusia majoitusmuotoja.

Omia ajatuksia:
Historian tietäminen on itselleni mielenkiintoista ja historialliset kohteet ja nähtävyydet ovat iso osa matkustamistani. Uskon myös että historia on muillekin matkailijoille tärkeää. Koska kun miettii suosituimpia kohteita maittain, historialliset kohteet ovat yleensä listalla.