7.Majoitusmuodot

Majoitus muotoja on monia erilaisia kuten kaupunkihotellit, motellit ja hostellit, Lomaosakkeet, leirintäalueet, omenahotellit, resort-hotellit, maaseutumatkailu ja mökkimajoitus.

Accomodation (tai Promary accomodation) = HOTELLI. Kaikki muut majoitusmuodot ovat ”supplementary accomodation” tai ”secondary acomodation” otsikon alla.

Majoitusmuoto viittaa siihen majoitustilaan. Majoitustilastossa majoitusliikkeiden yöpymiset on jaettu majoitustavat on jaettu 3 ryhmään: Huone/mökki, matkailuvaunu ja teltta tai muu majoitus tapa. Rajahaastattelututkimuksessa kirjataan ulkomaalaisten Suomessa yöpyneen matkustajan kaikki majoitustavat. Eri majoitus tapoina kirjataan muun muassa hotelli leirintäalue oma asunto/mökki sekä tuttavien tai sukulaisten luona majoittuminen majoitus tavan määritys perustuu matkustajan omaan ilmoitukseen.

Hotelli on paikka, joka tarjoaa lyhytaikaista majoitusta maksua vastaan hotellin palveluihin yönsä kuuluu oma huone, sänky, wc, suihku. Ja usein monia muita lisäpalveluita. Erilaisia hotelleja on olemassa lukuisia mm. liikemies tai ketjuhotellit. Hotellin luokitukset maailmalla ovat Hotrec-tähtiluokitus, mutta se ei ole Suomessa käytössä. Hotrec-tähdet kulkevat yhdestä viiteen tähteä. Ja tietyn tähti määrän saamiseksi tulee täyttää siihen kuuluvat ehdot.

Motellit sijaitsee teiden varsilla kuten moottoriteiden. Ja ovat siitä saaneet nimensä moottorihotellit. Motellille tyypillistä on runsaat parkkipaikat matkustajien kulkuneuvoja varten, edulliset hinnat, pääasiassa yhden tai kahden hengen huoneet. Hostellit ja motellit ovat pääosin yöpymistä varten ja muut päivän tekemiset löytyvät muualta. Motellit on alun perin nimeltään kestikievareita, kun liikkuminen tapahtui pääosin hevosilla, mutta kun autoilla liikkuminen, yleistyi. Noin 60-luvulla. Niin niitä alettiin kutsumaan, motelleiksi. Varsinaisia lisäpalveluita motelliyöpymiselle ei usein saa. Suomessa motellit olivat 60– 70 luvun juttuja. Nykyään ne ovat lähes kuolleita.

Ensimmäisen hostellin perusti saksalainen opettaja Richard Shirrmann vuonna 1912. Jugendherberge (suomeksi retkeilymaja) oli ensimmäinen ympärivuotinen hostelli. Haasteellinen ajatus lähti siitä, kun Richard vei oppilaansa saksan maaseudulla retkelle. Ja siellä iski myrsky ja he joutuivat etsimään suojaa. Ja löysivät koulurakennuksen, jossa koulun johtaja antoi mielellään luokkahuoneen oppilaille suojaksi. Silloin Shirrmann sai ajatuksen nuorisomajoista eli hostelleista.
Vuonna 1932 perustettiin maailmanlaajuinen nuorten hostelliliitto Youth Hostel Federation. Nykyään nimeä tämän Hostell international. 50-luvun jälkeen hostellit levisivät myöskin Aasiaan, Latinalaiseeen Amerikkalainen ja Afrikkaan. Suomeen retkeilymajajärjestö perustettiin vuonna 1935 (nykyään Hostellijärjestö).
Hostellit ovat edullisia majoitusliikkeitä. Jotka majoittavat noin 6– 8 henkeä samaan huoneeseen. Useat huoneet sisältävät kerrossänkyä ja hintaan kuuluu pelkkä vuodepaikka. Hostelleja ylläpitää yleensä erilaiset yhteisöt ja yritykset. Palvelun hintaan vaikuttaa majoituksen sijainti, laatutaso sekä huonekoko.

Bed and Breakfast majoitus on lähtenyt liikkeelle Irlannista ja Britanniasta. Näitä on yleensä. Maaseudulla jossa ei ole hotellimajoitusta tarjolla. Niin sitten paikalliset alkoivat tarjota yöpymis mahdollisuutta matkailijoille.

Leirintäalueella on teltta, matkailuauto ja matkailuvaunu paikkoja sekä mökkimajoitusta. Leirintäalueella on myös omalla tähtiluokitus ja luokiteltuja leirintäalueita on Suomessa viisikymmentäkolme. Ja nämä tasokkaamman leirintäalueet ovatkin monipuolisia matkailukeskuksia esim. Rauhanlahden matkailukeskus.

Sohvasurfailu on kansainvälinen internetissä toimiva vieraanvaraisuusjärjestö, jonka ajatuksena on tarjota matkailijoille mahdollisuus ilmaiseen majapaikkaan eri puolilla maailmaa. Sohvasurffailu lähti liikkeelle 2004 USA:sta.

Kotimajoituksesta yksityishenkilö satunnaisesti tarjoaa omaa asuntoaan tai osaa siitä rahallista korvausta vastaan. Yleensä näissä ei tavoitella suurta taloudellista hyötyä. Mutta erilaisten internet-palveluiden, kuten Airbnb suosion myötä ammattimaisen kotimajoituksen tarjoaminen on lisääntynyt ja on kasvussa koko ajan. Ilmiönä kotimajoitus ei ole uusi, mutta se on Suomessa kovassa kasvussa. Mitään tarkkaa tilastoa kotimajoituksesta on hankalaa saada. Sillä ei ole mitään järjestelmiä millä kerätä tarpeeksi tietoa ja tosi monesti nämä kotimajoittaa listaavat kohteensa moneen eri palveluun tai välittävät kohdetta osa-aikaisesti.

Airbnb on vuonna 2008 perustettu kotimajoitusten välittäjäorganisaatio. Yritys tarjoaa alustan, jossa ihmiset voivat antaa oman asuntonsa tai osan asunnosta vuokrattavaksi. Majoittumisen jälkeen sekä omistaja että vuokraajat voivat antaa arvioinnin toisistaan.

Muunlaisia majoitusmuotoja:

  • Rotellit eli majoitus pyörillä on majoitustapa, jossa nukutaan ja liikutaan paikasta toiseen.
  • Manta resort on vedenalainen erikoismajoitusmuoto. Ja sitä on tarjolla eri puolilla lämpimien ja kirkkaiden vesien seuduilla.
  • on mahdollista majoittua aluksilla. Joillain laivoilla voi majoittua ja liikkua samalla paikasta toiseen, kuten risteilijöillä. Ja sitten laivahotellit ovat erikseen ja nämä eivät liiku.
Omia ajatuksia:
Suurin osa näistä oli minulle tuttuja ja olen jopa työskennellyt joissain näistä majoitusmuodoista. Oli myös kiehtovaa mitä varten mikäkin majoitusmuoto on tehty.