Hautajaisharjoitus

Kuvittele mahdollisimman elävästi, että olet menossa jonkun rakkaasi hautajaisiin. Näet, kuinka ajat kohti hautakappelia, pysäköit ja nouset autosta… Astuessasi sisälle huomaat kukat ja kuulet hiljaisen urkumusiikin… Käytävää astellessasi näet ystäviä ja sukulaisia. Aistit surun, jonka läheisen ihmisen menettäminen on heille tuottanut, mutta myös heidän kiitollisuutensa siitä, että ovat saaneet tuntea vainajan…

Kun kävelet salin etuosaan, katsot arkkuun…huomaat arkussa… omat kasvosi. Menossa on sinun hautajaisesi, kolmen vuoden kuluttua tästä hetkestä. Kaikki nämä ihmiset ovat saapuneet kunnioittamaan sinua, ilmaisemaan rakkauttaan sinua kohtaan. Suurin osa suree itkien…

Istuuduttuasi odottamaan seremonian alkua vilkaiset penkillä olevaa paperista ohjelmaa. Puhujia on neljä. Ensimmäinen edustaa sukuasi: vanhempiasi, sisaruksiasi ja heidän lapsiaan, setiä, tätejä, serkkuja ja isovanhempia, ehkä omia lapsiasi. Jotkut ovat tulleet kaukaa muistamaan sinua, lähettämään sinut viimeiselle matkalle. Toinen puhuja on hyvä ystäväsi, joka voi valottaa persoonaasi. Kolmas on työ-, koulu- tai ammattitoverisi. Neljäs edustaa jotain järjestöä tai seuraa, jossa olet toiminut vapaa-aikanasi.

Mieti nyt tarkoin ja hartaasti seuraavaa kysymystä. Mitä haluaisit näiden puhujien sanovan Sinusta ja elämästäsi? Millaista poikaa tai tytärtä tai serkkua tahtoisit heidän kuvailevan? Millaista ystävää? Millaista työtoveria?

Millaisen kuvan haluaisit heidän saaneen luonteestasi? Mitä tekojasi ja saavutuksiasi tai luonteenpiirteitäsi haluaisit heidän muistelevan? Mitä haluat ihmisten kertovan sinusta toisilleen? Katso ympärilläsi olevia ihmisiä tarkoin. Millaista osaa olisit halunnut esittää heidän elämässään? Voit ottaa kynän ja paperia ja kirjoittaa tärkeimmät asiat paperille.

Tämän harjoituksen perimmäinen tehtävä on herättää Sinut ajattelemaan: Elätkö nyt niin, kun haluat sinut muistettavan? Ylös nostamasi asiat ovat asioita, jotka kuvastavat sinun arvojasi. Mikäli et toimi arvojesi pohjalta ja huomaat laiminlyöväsi niitä, pohdi mistä tämä johtuu ja mitä voisit tehdä toisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *