Opetus- ja Kulttuuriministeriö korostaa jatkuvan oppimisen tärkeyttä ja hallitusohjelmaan sisältyy jatkuvan oppimisen uudistus. Mitä tämä tarkoittaa? Uudistuksella haetaan uudenlaisia ratkaisuja työelämän osaamisen uudistamiseen ja kehittämiseen. Tämä sisältää mm. uudenlaisia oppimispolkuja, joustavaa oppimisen arviointia, uusia työllistymismahdollisuuksia ja edistyksellisiä digitaalisia ratkaisuja näiden tueksi. Tarkoitus on saada työelämän tarpeet ja osaaminen kohtaamaan entistä paremmin.

Työelämä on mukana oppimisen uudistamisessa. Osaamisen tarpeet ovat työelämässä hyvin monimuotoiset. Työ itsessään lisää osaamista ja lisäksi tarvitaan jatkuvaa koulutusta. Jatkuva oppiminen kohdentuu nimenomaan työelämän aikaiseen kouluttautumistarpeeseen.

Jatkuvan oppimisen teemassa on nostettu esille myös oppijan rooli. Itseohjautuvuus, itsenäinen tiedonhaku sekä opintojen ja vapaa-ajan rytmittäminen ovat avainasemassa opinnoissa. Opintojen aikaan ja paikkaan sitomattomuus sekä digitaaliset oppimisympäristöt haastavat myös oppijaa. Motivaatio on yksi oppijan tärkeimmistä työkaluista sujuvaan oppimiskokemukseen.

Oppimisen ja hyvän oppimiskokemuksen takaamiseksi koulutusorganisaatioiden tulee kehittää opetusmenetelmiä, joustavia tapoja opiskella ja uudenlaisia malleja ohjata opiskelijoita opinnoissaan. Uudella Jatkuvan oppimisen kokonaisuudella Savonia-ammattikorkeakoulu on valmis kehittämään uudenlaisia ratkaisuja oppimisen yhteistyöhön ja kestävästi vaikuttamaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen.

Nyt on jatkuvan oppimisen aikakausi. Tämä on nimenomaan mahdollisuus luoda uudenlaisia tulevaisuuden oppimisen käytänteitä ja tehdä yhdessä vaikuttavaa työtä. Jatkuvan oppimisen teeman ajatuksia ja ajankohtaisia ilmiöitä voi lukea jatkossakin tässä blogissa.

Jenni Toivanen

Jatkuvan oppimisen johtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Jatkuvan oppimisen aikakausi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *