Opiskelemaan hakeminen on jännittävä ja iso asia ihmisen elämässä.  Monen mielessä se menee näin: hakemus tehdään hakuaikana, käydään valintakokeessa, jonka jälkeen jännitetään, että riittävätkö omat pisteet opiskelupaikan saamiseen.

Valintakoe ei ole kuitenkaan ainoa keino päästä opiskelemaan. Joskus voi olla niin, että opinnot aloitetaan ensin ja vasta sen jälkeen saadaan tutkinto-opiskelupaikka. Joillekin puolestaan aiempi todistus avaa ovat korkeakouluun. 

Kuvailen seuraavaksi tapoja, joilla Savonia-ammattikorkeakoulusta voi saada opiskelupaikan AMK-tutkintoon johtavassa koulutuksessa.

AMK-valintakoe

Koe on valtakunnallinen ja se tehdään valvotusti omalla tietokoneella ammattikorkeakoulun tiloissa. Kokeessa testataan korkeakouluvalmiuksia eri osa-alueilla. Kokeen osa-alueista päätöksentekotaidot, opetuskieli, englannin kieli ja matemaattiset taidot ovat kaikille hakijoille yhteisiä. Sen lisäksi tekniikan alalle hakevilta testataan matemaattis-luonnintieteelliset taidot ja sosiaali- ja terveysalelle hakevilta eettisiä taitoja ja tunneälyä.

Todistusvalinta

Opiskelijat valitaan todistuksesta saatavien pisteiden perusteella. Keväällä 2020 käyttöön tulivat ammattikorkeakoulujen valtakunnalliset pisteytysmallit sekä ylioppilastutkinnolle että ammatilliselle perustutkinnolle (tutkinnot, jotka ovat valmistuneet 1.8.2015 jälkeen huomioidaan).

Valintakurssi

Valintakurssi on haetun koulutuksen opetussuunnitelman mukainen opintojakso, joka opiskellaan verkossa. Siinä parhaiten menestyneet saavat opiskelupaikan tutkintokoulutukseen. Valintakurssi on Savonian kehittämä valintatapa, jolla valitaan opiskelijat useimpiin Savonia-ammattikorkeakoulun monimuotototeutuksena toteutettaviin koulutuksiin.

Kulttuurialan valintakokeet

Muotoilijan, tanssinopettajan ja musiikkipedagogin koulutuksiin käytössä on soveltuvuutta mittaavat valintakokeet.

Aiemmat korkeakouluopinnot

Hakija voi hakulomakkeella ilmoittaa 30 opintopistettä korkeakouluopintoja (korkeintaan 10 vuotta vanhoja) ja niiden arvosanat. Ne pisteytetään ja sen perusteella eniten pisteitä saaneet saavat opiskelupaikan. Tämä valintatapa on käytössä useimmissa Savonian päivätoteutuksena toteutettavissa AMK-tutkinnoissa kevään 2021 yhteishaussa.

Avoimen ammattikorkeakoulun väylä

Kun opiskelee Savonian avoimessa ammattikorkeakoulussa niin sanotut polkuopinnot (60 opintopistettä eli ensimmäisen vuoden opinnot), saa sen jälkeen tutkinto-opiskeluoikeuden ja voi jatkaa tutkinto-opiskelijana opinnot loppuun.

Mistä tiedän, että miten minun kannattaa hakea?

Samassa haussa voi hakea tutkinto-opiskelijaksi eri tavoilla, eri valintatavat eivät sulje toisiaan pois.  Yhteishaussa hakijalta ei kysytä, että millä valintatavalla haluat hakea. Hakemuksella kysytään, mihin koulutuksiin haluat hakea.

Yhteishaussa saadaan ylioppilastutkinnon tiedot ja ammatilliset perustutkinnon tiedot hakemukselle tiedonsiirtona toisista järjestelmistä, joiden perusteella todistusvalinnat tehdään. Muut tiedot saadaan sitten joko hakijan itsensä ilmoittamana hakulomakkeelle ja kokeen tiedot sen tarkistuksen jälkeen.

Sellainen rajoite hakijoille on, että hakea voi moneen koulutukseen, mutta vastaanottaa voi vain yhden korkeakoulupaikan vastaan yhden lukukauden aikana. Tämä on niin sanotun yhden korkeakoulupaikan sääntö. Sen vuoksi ensimmäiseksi hakutoiveeksi kannattaa yhteishaussa laittaa se, johon eniten toivoisi opiskelemaan pääsevänsä.

Milloin opiskelemaan haetaan?

Vuodessa on kolme korkeakoulujen yhteishakua. Tammikuussa haetaan englanninkielisiin koulutuksiin, jotka alkavat syksyllä.  Maaliskuussa haetaan suomenkielisiin AMK- ja ylempiin AMK -koulutuksiin, jotka alkavat syksyllä. Syyskuussa haetaan AMK- ja ylempiin AMK -koulutuksiin, jotka alkavat tammikuussa. Sen lisäksi on erillishakuja, jotka vaihtelevat vuosittain.

Kiinnostuitko? Käy lukemassa moninaisesta koulutustarjonnastamme www.savonia.fi Tutustu myös www.ammattikorkeakouluun.fi -sivustoon ja www.opintopolku.fi  -palveluun.

Anne Koskela
opiskelijapalvelujohtaja

Monta tapaa saada opiskelupaikka Savoniasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *