Olemme kuluvan vuoden aikana siirtyneet osittain etätyöhön. Välillä olemme olleet enemmän kampuksella ja välillä enemmän kotona; aina koronatilanteesta riippuen.  Onneksi meillä on hyvät etätyömahdollisuudet niin kokoustamisen kuin opettamisen ja muun digitaalisen toiminnan suhteen. Paljon on muun muassa kehitetty verkkopedagogiikkaa jo ennen koronapandemiaa ja valtava harppaus siinä on tapahtunut kuluneen vuoden aikana – halusimme tai emme.

Digitaaliset ratkaisut alkavat olla jo arkipäivää meillä Savonia-ammattikorkeakoulussa, mutta entäpä muualla työelämässä? Jos tätä tarkastelee koulutukseen hakeutumisen näkökulmasta, niin digitalisaatioon liittyvän osaamisen kartuttamiselle näyttää olevan tarvetta ainakin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Meillä Savonia-ammattikorkeakoulussa on voinut opiskella syksystä 2017 lähtien englanninkielisessä ja monialaisessa Digital Health YAMK –tutkinnossa. Koulutus toteutuu kokonaan verkossa ja siksi opiskelijoita on ympäri maailmaa niin tekniikan, liiketalouden kuin sotenkin osa-alueilta. Monia tämä tutkinto tuntui kiinnostavan ja kyselyitä suomenkielisestä vastaavanlaisesta toteutuksesta tuli paljon.

Vastasimme tähän kysyntälähtöiseen, työelämästä nousevaan tarpeeseen ja suunnittelimme uuden YAMK –tutkinnon nimeltään digitalisaation asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla. Suuri hakijamäärä yllätti meidät Savonialla positiivisesti. Tälle tutkinnolle on tarvetta! Myös tässä tutkinnossa opiskelu toteutuu monialaisessa opiskelijaryhmässä, jossa on opiskelijoita tekniikan, liiketalouden ja sotenkin eri sektoreilta.

Molemmissa tutkinnoissa digitalisaatiota tarkastellaan laaja-alaisesti potilaan, asiakkaan ja työtekijöiden näkökulmista unohtamatta tuotekehitystä ja markkinointia. Mehän olemme kärkimaita sosiaali- ja terveysalan digitalisessa tiedonhallinnassa ja palveluiden tuottamisessa. Digitalisaation myötä myös kansalaiset voivat tehdä omaan terveyttään koskien parempia valintoja ja saada personoituja palveluja. Lisäksi digitalisaation ja hyvinvointiteknologian kehittyminen haastaa nykyiset perinteiset toimenkuvat edellyttäen eri alojen ammattilaisilta monialaista työskentelyä sekä innovatiivisia taitoja ja osaamista.

No tuliko digi taloon pysyvästi?

Uskaltaisin sanoa, että kyllä tuli. Monessa asiassa digitaaliset ratkaisut helpottavat ja ketteröittävät työn tekemistä ja opiskelua. Tosin välillä käy toisinkin päin, aina ei tekniikka toimi ja juuri näissä tilanteissa huomaa miettivänsä, että mitenhän sitä ennen on saanut työt hoidettua ilman digitalisaation tuomia ratkaisuja. Myös opiskelijoiden palaute uusille digitalisaatiota hyödyntäville koulutuskokeiluille on rohkaisevaa. Etänä tapahtuva opiskelu mahdollistaa vertaisryhmätyökentelyn sekä yksilöohjauksen samoin kuin oppimistehtävien integroinnin sekä työelämän että henkilökohtaisen asiantuntijuuden kehittämisen.

Riitta Turjamaa

Kehittämispäällikkö, jatkuva oppiminen

Savonia-ammattikorkeakoulu

Digi tuli taloon – pysyvästikö?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *