Kuopion kaupungin ylläpitämillä Savilahden nettisivuilla opiskelija Matti Laitinen kuvaa Savilahtea alueena, joka ”mahdollistaa luovuuden orkesteroinnin” ja alueena, jolla ”positiivisesti vaarallisten ideoitten kautta syntyy huomisen menetystarinoita”.

Luovuuden orkesteroinnin käsitteen ymmärrystä yritän avata musiikin kautta. Sinfoniaorkesteri sisältää soittimia useammasta soitinryhmästä ja orkesterin kokoonpano vaihtelee teoskohtaisesti. Yhteensä soittajia on 70–100. Orkesteria johtaa kapellimestari, joka johtaa musiikkiesityksiä visuaalisin keinoin. Merkittävin osa työstä on teosten itsenäinen opiskelu ja tulkinnan muodostaminen partituurin perusteella. Tähän voi kulua kuukausia tai vuosia.

Jotta musiikkiesitys kuulostaisi hyvältä, se vaatii nuotit, suunnittelua ja osaavat soitattajat akustisesti hyvässä ympäristössä. Aivan samoin Savilahden menestystarina voi onnistua vain, kun meillä on nuotit, joiden mukana pääsemme soittamaan ja kun meillä tilat, joissa eri yritysten ja yhteisöjen soittimet soivat hyvin yhteen. Yhteensoittaminen niin, että se kuulostaa hyvältä, ei onnistu ilman yhteen sovittavaa johtamista. Savilahdessa ei riitä, että kapelimestari saa vain jouset soimaan hyvin yhteen, vaan koko orkesterin on onnistuttava.

”Huomisen menestystarinoita syntyy kohtaamisympäristösissä”. Arkkitehtitoimisto Laation mukaan Oulun menestys perustuu kohtaamisympäristöjen rakentamiseen. Kun suunnittelemme uudet toimitilat niin, että sellaiset ihmiset, jotka eivät muutoin kohtaisi, pääsevät kohtamaan toisiaan syntyy sellaista uutta, jota emme edes osaa kuvitella. Juuri tähän myös Savonia pyrkii, kun Opistotien toiminnot siirtyvät Savilahteen. Ja kun ympäristössä kohtaavat 200 yrityksen työntekijät, yliopiston väki, sakkylaiset, tutkimuslaitokset ja Savonian osaajat. Uskomme, että lopputuloksena on opiskelija Matti Laitisen sanoin ”positiivisesti vaaralliset ideat”, joista koko Itä-Suomi hyötyy. Savonia haluaa olla osa tätä kohtaamisympäristöä.

 

Seppo Lyyra
Talouspäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu

 

 

 

Savilahden kampusalueen kehittämisen viimeisimmän tiedotteen löydät Savonian www-sivuilta

Miksi Savilahteen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *