Palkinnot motivoivat niin olympialaisissa kuin korkeakoulujen rahoituksessakin. Kaisa Mäkäräisen ampumahiihtomenestys oli suuri pettymys koko Suomen hiihtohullulle kansalle – etenkin hänelle itselleen.

Kymmenessija tai kolmaskymmenes ovat yhtä huonoja. Vain kolme parasta palkintopallille nousevaa noteerataan. Itku oli hiihtäjällä herkässä.

Sama tilanne on ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen henkiinjäämiskisassa. Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa suurimmat palkinnot kerran vuodessa. Korkeakoulufuusiot ja -konsortiot saavat erityispalkintoja.

Lohdutuspalkinnoista voi kilpailla pitkin vuotta hakemalla ministeriöstä koulutus- ja hankerahoja. Ei auta itku markkinoilla, todettiin legendaarisessa kansankomediassa.

Kilpahiihto rahasta vain kiihtyy. Korkeakoulujen prosesseja tehostetaan ja henkilöstön tulosmittaritietoisuus kasvaa. Kauhukuvan kehäkolmosen pohjoispuolella oleville korkeakouluille nostattaa nykyisen EU:n koheesio- eli aluekehitystukikauden loppuminen. Projektirahoista kisataan jatkossa vieläkin kovemmin kansainvälisillä rahamarkkinoilla.

Korkeakoulujen johtoa kuuntelemassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta Savoniassa syksyllä 2017

Varainhankinta käännyttää korkeakoulut yritysten, yhteisöjen, säätiöiden, rahastojen ja alumnien pakeille. Investointi osaamiseen ja tulevaisuuteen kannattaa.

Vääntö uudesta korkeakoulutuksen rahoitusmallista on alkamassa. Nyt jos koskaan on oikea hetki ajaa laatukriteerejä rahoituksen tulosmittareiksi.

Pikavoittoja tyyliin: take the money and run – ei tule suosia, vaikka ne houkuttelevatkin. Viime kädessä korkeakoulupolitiikka on puhdasta politiikkaa, jossa pärjäävät parhaat lobbarit.

Pitkässä juoksussa vain korkeakoulujen tuottama koulutuksen, tutkimus- ja kehitystyön laatu ratkaisee. Toivottavasti.

Savonia-ammattikorkeakoululla on selkeä visio. Olemme vaikuttavin ammattikorkeakoulu vuonna 2020. Kolmen parhaan ammattikorkeakoulun palkintokorokkeelle tähdätään: latu on avoinna – luisto ja pito kohdillaan.

 

 

Kaija Sääski
koulutusvastuujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kilpahiihtoa rahasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *