Yhtenä isona haasteena Savilahden kampusalueen muutoksissa tulee olemaan henkilöstön työtilojen uudistaminen. Olemmeko valmiita luopumaan omasta työhuoneesta vai tarvitsemmeko paikan johon jättää takki ja omat paperit ilman, että olo tuntuu toimistokodittomalta.

Olen itsekin joutunut pohtimaan miltä tuntuisi olla ilman työhuonetta. Puolet työajastani istun kokouksissa, jolloin omaa työhuonetta en tarvitse. Työhuoneajastani kolmannes on sellaista aikaa jonka teen suljettujen ovien takana talouteen, turvallisuuteen tai luottamuksellisuuteen liittyvien asioiden parissa. Puheluille yhteisestä tilassa löytyisi varmaan puhelinkoppi. Myös etätyötä voin tehdä, kun työ vaatii keskittymistä ja omaa rauhaa, mutta silti tunnustan kaipaavani työhuonetta. Vähäisellä oman työhuoneen käyttöasteella ja noin kuuden tunnin viikottaisella yksityisyyden tarpeella en voi omaa työhuonetta itselleni pyytää, joten omaa ajattelutapaani pitänee uudistaa.

Martelan toimitusjohtaja Matti Rantaniemellä ei ole omaa työhuonetta ja hänen kerrotaan käyttävän työhuoneettomuuttaan johtamisen välineenä. Hänen mukaansa ilman omaa työhuonetta hän johtajana kohtasi työntekijöitään luonnollisissa tilanteissa ja pystyi myös paremmin ottamaan suoraan kantaa eri asioihin.

Ehkä minunkin pitäisi ajatella työhuoneen sijasta työn tekemistä monipaikkaisuuden lähtökohdista. Tarvitsen tilaa, jossa voin tehdä työtä yhdessä työkaverin tai tiimin kanssa, tarvitsen tilaa kohtaamiseen ja tarvitsen tilaa, jossa on oma rauha. Talousarvion ja tilinpäätöksen tekemisen aikaan työparini on taloussuunnittelija, jonka kanssa teemme yhdessä töitä, joten tällöin on luontevinta tehdä työtä samassa huoneessa. Johtamisen näkökulmasta tarvitaan kohtaamista, joten tämän työn voisin tehdä vaihtuvissa paikoissa tilanteen mukaan. Ja kun tarvitsen työrauhaa voisin vetäytyä johonkin omaan tilaan tai tehdä etätyötä. Näin ajatellen työni monipaikkaisuus ei vaadi omaa työhuonetta, mutta se vaatii ajattelutavan muutosta. Ja juuri tätä muutosta tarvitaan nyt meiltä kaikilta Savilahden suunnittelussa.

 

Seppo Lyyra
Talouspäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu

Entä jos minulla ei olisikaan uudistuvalla Savilahden kampusalueella omaa työhuonetta?

Hakutulokset “Entä jos minulla ei olisikaan uudistuvalla Savilahden kampusalueella omaa työhuonetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *