Parhaita työpäiviäni on, kun saan tavata opiskelijoita. Meillä Savoniassa on nimittäin aivan mahdottoman upeita opiskelijoita, joista suurin osa on erittäin motivoitunut opiskelustaan. Osa heistä on hakenut unelmaopiskelupaikkaansa useamman kerran ja viimein päässyt opiskelemaan. Moni hakija on myös jäänyt ilman koulutuspaikkaa ja se näkyy avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoiden määrän kasvuna.

Usein kohtaan opiskelijoiden edustajia ja Savotta-opiskelijakunnan jäseniä, jotka tekevät mahtavaa työtä korkeakouluyhteisössämme. Olemmekin rakentaneet kumppanuuteen perustuvaa toimintamallia Savottan kanssa.

Yhdessä haluamme kehittää Savoniasta vähintäänkin Suomen parhaan ammattikorkeakouluyhteisön, jonne on mukava tulla ja jossa on turvallinen olo rakentaa tulevaisuuden osaamista. Tällaista ammattikorkeakoulua opiskelijat haluavat markkinoida myös kavereilleen.

Parhaan korkeakouluyhteisön rakentaminen vaatii meiltä kaikilta yhteiseen tavoitteeseen sitoutumista. Jo muutama ikävä kohtaaminen jättää muistijäljen, jota saa paikata monella hyvällä palvelulla. Sillä palveluitahan me kaikki savonialaiset annamme omassa työssämme.

Savonia on muutakin kuin Savilahti

Meillä on nyt upea mahdollisuus vahvistaa korkeakouluyhteisöllisyyttä Savilahden kampuksella. Savilahtea nimitetään avoimeksi kampukseksi, jossa on hyvää pöhinää sekä yllättäviä ja vaikuttavia kohtaamisia. Kohtaamisia monialaisena Savoniana, ja kohtaamisia yritysten ja muiden koulutustoimijoiden kanssa. Millaiset pelisäännöt luomme yhteisen tekemiseen, jotta kaikilla on hyvä tulla ja hyvä olla?

Ammattikorkeakouluopiskelijat muodostavat reilut puolet korkeakouluopiskelijoiden määrästä Kuopiossa. Opiskelijoitamme kohtaa monissa eri tilanteissa, kun he tekevät projekteja, työharjoittelua ja opinnäytetöitä mitä moninaisimmissa toimintaympäristöissä.

Savonia on muutakin kuin Savilahti. Siksi on tärkeää huomioida opiskelijat Kuopion kolmen koulutusasteen kulttuurikampuksella Musiikkikeskuksella sekä Iisalmen ja Varkauden kampuksilla.

Ajattelen, että pienemmissä yhteisöissä on helpompi kohdata opiskelijoita.  Opiskelijat ja henkilöstö ovat hyvin läheisessä vuorovaikutuksessa keskenään. Tätä opiskelijat arvostavat ja nämä täytyy jatkossakin säilyttää vahvuutena. Hyvä olo yhteisössä näkyy opintojen tehokkaana etenemisenä ja positiivisena opiskelijapalautteena.

Välillä saan palautetta, että Savilahden kampusta hehkutetaan liikaa. Ymmärrän tämän, mutta olemme syksyllä 2020 kokoamassa yli 5 000 savonialaisen opiskelijan kokonaisuutta varsin tiiviiseen kokoonpanoon Microkadun kampukselle. Nyt rakennetaan uutta ja tällä kokonaisuudella olemme uskottava toimija myös valtakunnallisessa korkeakoulupoliittisessa keskustelussa.  Savilahti hyödyttää koko Savoniaa eikä ole pois muiden kampusten kehittämiseltä.

Savonian opiskelijayhdistykset ovat omana kannanottonaan tehneet aloitteen esteettömän kampuksen rakentamisesta. Esteettömyys, kestävä kehitys, turvallisuus ja yhteisöllisyys ovat erinomaisia periaatteita Savilahden kehittämisessä. Ennen kaikkea hyvä fiilis oppia uutta ja tehdä työtä voisivat olla ainakin minun mielestä Savoniaa kuvaavia lausahduksia.

Haastan kaikki opiskelijat ja henkilöstön yhteisten periaatteiden esiintuomiseen Savoniassa. Näin yhdessä luomme yhteisön, josta voimme olla ylpeitä.  Olisikohan palvelulupauksemme –  ainutkertaisia kohtaamisia?

Mervi Vidgrén
rehtori, toimitusjohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu

 

 

 

Kohtaamisia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.