Joulu on myös ammattiin valmistumisen juhla-aikaa. Tällä viikolla saavat useat uudet ammattilaiset todistuksen ja sulkevat opinahjon ovet – ainakin joksikin aikaa. On upeaa valmistua ammattiin. Saattaa päätökseen opinnot ja saada todistus siitä, että on osaaja, jota tulevaisuus odottaa.

Kaikki me, jotka olemme valmistuneet, tiedämme tuon tunteen, kun ei enää tarvitse lähteä koululle, ei avata tietokonetta tehdäkseen verkko-opintoihin kuuluvia tehtäviä. Tunteen, jossa on ihmeellinen sekoitus onnea, helpotusta ja haikeutta. Onnea ja helpotusta siitä, että on saavuttanut päämäärän, jota kohti on ponnistelut ja tehnyt työtä. Haikeutta siitä, että yksi elämän vaihe on päättynyt. Opiskelukaverit lähtevät kukin omille urapoluilleen. Et voi olla varma, tapaatko heitä milloin seuraavan kerran, mutta muistot kantavat ja yhteystiedot on vaihdettu. Vielä me kohdataan.

Työ on mahdollisuus, johon haluat tarttua mahdollisimman pian. Entäpä jos työtä ei olekaan tarjolla. Jos työpaikkaa ei ole tiedossasi ja epävarmuus tulevaisuudesta on mielessäsi. Mitä teet silloin? Miten suuntaat ajatuksesi tulevaisuuteen?

Työtä haettava aktiivisesti

Vaikka nuorten työttömyysluvut maassamme ovat pienentyneet, niin mitään poppakonstia työllistymiseen ei ole keksitty. Naapurimaassamme Ruotsissa nuorten työllistymiseen on syyskuusta lähtien ollut kokeilussa ajokorttilaina, jossa työtön voi saada henkilöajoneuvokorttia varten lainan opintotukiasiain keskuslautakunnan (CSN) kautta. Lainan enimmäismäärä on 1 500 euroa. Takaisinmaksu tapahtuu 30 euron kuukausierissä. Lainan myöntävä opintotukiasiain keskuslautakunta tarkistaa, että rahat käytetään oikeaan tarkoitukseen. Ajokorttilaina myönnetään 18–47-vuotiaille työttömille, mutta Ruotsin nykyhallitus pitää mahdollisena laajentaa lainarahoitusta myöhemmin myös lukionsa päättäneisiin ei-työttömiin nuoriin. Mielenkiinnolla seuraamme lainan vaikutusta nuorten työttömyyslukuihin Ruotsissa.

Suomessa yhteiskuntamme edellyttää työttömältä, että työtä on haettava aktiivisesti. Työnhaku edellyttää oman osaamisen näkyväksi tekemistä ja markkinointia. Työnhakijana sinun tulee vakuuttaa työnantaja siitä, että sinun osaamisesi on sitä, mitä yritys tarvitsee. Lisäksi sinun tulee olla tyyppi, joka halutaan työyhteisöön. Sinun tulee olla sosiaalinen, luotettava, innostunut ja kehittämishakuinen.

Työllistyminen ja sen laatu seurantaan

Työelämätaidot, johon myös työnhakeminen kuuluu, ovat osa ammatillista osaamista. Se miten hyvin työelämätaitosi ovat opintojen aikana kehittyneet, on yhteydessä siihen, miten tämä osaaminen on painottunut opinnoissasi ja miten vakavasti olet ottanut työelämätaitojen harjoittelemisen esimerkiksi kesätyön ja harjoittelupaikan hakemisessa.

Ammattikorkeakoulujen kannattaisi panostaa erityisesti opiskelijoiden työhakutaitojen kehittämiseen, sillä valmistuneiden työllistyminen tulee uudistuvassa ammattikorkeakoulujen rahoitusmallissa saamaan entistä tärkeämmän merkityksen, kun työllistymistä ja työllistymisen laatua seurataan vuosi valmistumisen jälkeen, ja uraseurannassa painotetaan koulutusta vastaavaan työhön työllistymistä. Tämä saattaa olla hyvinkin vanhakantainen näkökulma työllistymisen arvioimiseen, koska työelämän osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja esimerkiksi muotoilun osaamista halutaan jo nyt hyvin laajasti eri toimialoille. Vastaavasti agrologin tutkinnolla on jo vuosikymmenten ajan työllistytty hyvin erilaisiin tehtäviin. Jo pienellä otoksella voin todeta, että agrologeja on työssä paitsi maatalousyrittäjänä, -neuvojina sekä maatalous- ja -konekauppiaina niin myös huonekalu- ja autokauppiaina, toimittajina ja pankinjohtajina.

Valmistuvien työurat tulevat olemaan moninaiset. Muuttuva työelämä haastaa sekä ammattilaiset että koulutuksen, mutta yksi on varmaa: osaamista tarvitaan työelämässä ja siksi koulutus on tärkeää ja todistus on ”arvopaperi”, josta onnittelen sinua ammattiin valmistuva.

Salla Seppänen
koulutusvastuujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu

Todistus on osaamisen arvopaperi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *