Opetus- ja kulttuuriministeriö pudotti pois ammattikorkeakoulujen uusista rahoitusmittareista kansainvälisyyden. Aika radikaali veto maassa, jossa korkeakoulujen aito ja monipuolinen kansainvälinen toiminta on vielä lähes lapsenkengissä.

Niin pitkään kuin ammattikorkeakoulujen strategisissa tavoitteissa mainitaan erikseen kansainvälisyys, kv-toiminta on vielä kaukana jokapäiväisestä, normaalista kaikkien työyhteisön jäsenten koulutuksen ja TKI-työn arjesta.

Toiminnan ja laadun mittaamisesta todetaan usein: mitä ei mitata, sitä ei ole tai tarvita. Ammattikorkeakoulujen taloudet ovat jo nyt tiukalla, osalla jopa kuralla. Vaarana on, että jatkossa ei enää panostetakaan koulutuksen, etenkin opiskelijoiden ja henkilöstön kansainväliseen osaamiseen. Suomalainen koulutusvienti tyssähtää ennen kuin on kunnolla alkanutkaan.

Korkeakoulujen kansainvälistymisessä monipuolisuus on valttia. Perinteisten kv-harjoittelujen, opiskelija- ja henkilöstövaihtojen lisäksi yhteiset osallistavat kehittämisprojektit ovat ainakin Savoniassa tuottaneet huipputuloksia, joita jaamme myös muille.

Tällä viikolla Savonian kansainvälisyysviikon teema on: Co-Creation eli yhteiskehittäminen. Teema on kansainvälisesti erittäin kiinnostava ja osallistujia on 25:stä eri maasta.

Co-Creationin perusidea on monialaisuuden hyödyntäminen sekoittamalla eri alojen asiantuntijoita ja kehittävän kohteen tai palvelun tulevia asiakkaita. Kehittämiskohteenamme on yhteisöllinen kaupunkikulttuuri; monikulttuurisena yhteistyönä luovuutta ja taiteellisia innovaatioita hyödyntäen: Future DiverCities sekä Kuopion Savilahden alueen kampuskehittäminen.

Savonian ensimmäisen vuoden opiskelijat heitetään heti kansainväliselle areenalle: tradenomiopiskelijoiden Oivalla-messuilla ja restonomiopiskelijoiden pop up -ravintoloilla: Trapetsi sirkus-tunnelmalla, Metsä muuttaa opetuskeittiön tilat metsämaisemaksi.

Luvassa on myös vastuullinen merimatka Itämerelle ravintola Ulapalla. Viikon kruunaavat kreikkalaiset herkut ravintola Villa Donnassa, Mamma Mia -musikaalin ja elokuvan hengessä.

Nuorille opiskelijoillemme kansainvälisyys on itsestäänselvyys. Ammattikorkeakoulujen tehtävä on valmentaa heistä oman koulutusalansa globaaleja ammattiosaajia.

 

Kaija Sääski
Koulutusvastuujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kansainvälisyys – mittaamattoman arvokasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.