Ystäväni pääsi oman alan töihin, ennen kuin hän sai tutkintonsa valmiiksi. Koko työuran hän on ollut ahkera ja aikaansaava tekijä ja aluksi hän myös viihtyi työssään.

Ala on kuitenkin sellainen, etteivät työtehtävät juurikaan muutu eikä omaa osaamista voi kartuttaa. Liki 15 vuoden jälkeen hän alkoi kaivata lisää haastetta päivään mukavista työkavereista huolimatta.

Yksi 287 hakijasta

Savoniassa alkoi toukokuun alussa haku koodarikoulutukseen. Savonian osaavat ammattilaiset suunnittelivat koulutuksen yhdessä alueen yritysten kuten Enfon ja Ropo Capitalin kanssa.

Koulutus keskittyy niihin alan tekniikoihin, joiden osaamiselle on tällä hetkellä eniten tarvetta työelämässä. Napakan vuoden paketin jälkeen opiskelija tuntee nykyaikaisen sovelluskehityksen rakenteet ja toimintatavat ja voi työskennellä osana sovelluskehitystiimiä.

Ystäväni oli yksi 287 hakijasta. Hakijavyöry oli niin suuri, että hän sai viime viikolla pyynnön osallistua sähköiseen kokeeseen, jotta isosta joukosta löytyvät 40 opiskelupaikan saajaa.

Kokeesta ei haun alkuvaiheessa ollut tietoa, mutta ystävältäni se sai varauksettoman kiitoksen. ”Sai vähän paremmin tuntuman siitä, mihin sitä oikein on hakemassa”.

Lujia ammattilaisia

Koodarikoulutus on vain yksi esimerkki siitä, kuinka nykypäivänä voi opiskella uutta muutenkin kuin uuden tutkinnon verran.

Ammattikorkeakoulun moni yhdistää siihen, että sieltä valmistuu usean vuoden opiskelun jälkeen lujia ammattilaisia, jotka ovat valmiita työelämään. Työ toki tekijäänsä opettaa, mutta Savoniassa opinnot tähtäävät siihen, että valmistuvalla on kokemusta ja hyvät valmiudet aloittaa oma työura.

On valtavan inspiroivaa tehdä työtä rohkeiden omaa polkuaan aloittavien opiskelijoiden kanssa, mutta maksuttomia ja maksullisia koulutusvaihtoehtoja on muitakin.

Oma osaaminen voi kaivata päivitystä, edessä on ehkä kokonaan alan vaihto tai ennen omaa hakupäätöstä on halu kokeilla, miltä jonkin alan opinnot vaikuttavat. Myös yrityksillä on halu tukea työntekijöiden koulutusta ja maksaa lasku, kun työntekijä täydentää ammattitaitoaan.

Kv-myynnin osaaja

Varkaudessa on seuraavaksi alkamassa kiinnostava uusi koulutus, jonka haku on käynnissä. Syksyllä alkava kansainvälisen myynnin koulutus tukee teknologia-alan kasvua. Varkauden seudun teknologia-alan yritykset potevat työvoimapulaa ja myynnin osaajille olisi töitä tarjolla.

Savonian liiketoimintaosaamisen lehtori Ari Pitkänen (kuvassa) kertoo, että tätäkään koulutusta ei ole suunniteltu mutu-tuntumalla, vaan yritysten tarpeet on kartoitettu yhdessä Navitaksen kanssa.

Koulutus on erittäin käytännönläheinen ja siihen sisältyy asiantuntijaluentoja, case-tehtäviä, yritysvierailuja ja käytännön myyntiprojekti. Täsmäkoulutusta alasta kiinnostuneille!

Kesälomarahat koneeseen

Viime viikolla koodarikoulutukseen hakenut ystäväni soitti. Iloa ja intoa äänessään hän kertoi saaneensa opiskelupaikan. Kesälomarahat menevät säästötilin sijaan tehokkaan tietokoneen hankintaan.

Tiukka rutistus on varmasti edessä, kun opiskeluun yhdistyvät töissä käynti ja perhe-elämä, mutta töitä tämä nainen osaa tehdä. Ja voin luvata, että kova tekijä on tulossa uusille työmarkkinoille.

Anna Laukkanen
Savonia-ammattikorkeakoulu
Viestintäpäällikkö (viimeistä päivää ennen lomia,
Petteri Alanko on palannut työvapaaltaan)

Kova tekijä työmarkkinoille

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.