Tulevaisuutta ei voi varmuudella ennustaa, mutta onneksi sitä voi ennakoida. Sitra julkaisi vuoden alussa Megatrendit 2020 selvityksen, jossa luodaan kokonaiskuva Suomen kannalta merkittävistä yhteiskunnallisista muutoksista. Sitran selvityksessä korostetaan viittä teemaa: ekologisen jälleenrakennuksen kiireellisyyttä, verkostomaisen vallan voimistumista, väestön ikääntymistä ja monimuotoistumista, teknologian sulautumista kaikkeen sekä talousjärjestelmän suunnan etsimistä. Mutta miksi tulevaisuutta pitäisi ennakoida, miksei vaan elettäisi päivä kerrallaan ja katsota, mitä tuleman pitää? Sitran megatrendit 2020 selvityksen mukaan nykyhetken valinnat ja toimet vaikuttavat siihen millaiseen tulevaisuuteen päädymme. Tarkastelemalla megatrendejä ja ymmärtämällä niihin vaikuttavia jännitteitä, pystymme tekemään valintoja, jotka vievät tulevaisuutta toivomaamme suuntaan.

 

Kuva Sitran megatrendit ja jännitteet (Megatrendit 2020-selvitys www.sitra.fi)

Yksi erinomainen apuväline tulevaisuuden ennakointiin on Sitran megatrendikorit. Kaikkien käyttöön vapaasti tarkoitetut megatrendikortit saa ladattua tai tilattua ilmaiseksi Sitran verkkosivuilta. Kortteja voi käyttää apuna mm. opiskelussa, strategiatyössä, erilaisissa työpajoissa uusien ajatusten ja keskustelun herättäjänä tai miksei vaikka ihan oman tulevaisuutensa ennakointiin.

Sitran sivulla on myös hauska megatrendikorttien arpoja, joka arpoo satunnaisjärjestyksessä trendi-ja jännitekortteja. Kortteja voi arpoa vaikkapa koti-illan ajanvietteeksi ja pohtia, miltä tulevaisuus näyttää niiden valossa. Itselleni arvonta tuotti ajankohtaan nähden hämmentävän osuvat kortit: Terveyshaasteet muuttuvat, Alustamonopolit vs. ihmislähtöinen datatalous ja Jatkuva osaamisen kehittäminen korostuu. Kukapa olisi vielä muutama viikko takaperin osannut ajatella, kuinka nopeasti taudit todellakin leviävät globaalissa maailmassa ja miten tällaiset haasteet vaikuttavat mm. osaamisen kehittämiseen. Viimeistään nyt terveyttä uhkaavan pakon edessä on koko Suomen koulutussektori kehittänyt osaamistaan ja ottanut valtavan digiloikan.

Kuva megatrendikorttien arpoja (www.sitra.fi)

Oma suosikkini megatrendeistä ja jota kohden olen omilla valinoillani pyrkinyt, on verkostomaisen vallan voimistuminen. Tulevaisuudessa verkostoilla ja vuorovaikutuksella on yhä enemmän merkitystä ja muutosta nykyiseen kaivataan esimerkiksi osallisuuden ja päätösten teko- ja toteuttamiskyvyn lisäämiseksi. Vuoropuhelu, osallistaminen ja yhteiskehittäminen ovat ehdottomasti niitä keinoja, joilla päästään parhaaseen lopputulokseen. On ollut ilo seurata, miten yhteiskehittämisen hyödyt on valjastettu käyttöön jo monissa menestyvissä organisaatioissa ja esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulun uudessa strategiassa yhteiskehittäminen on nostettu yhdeksi keskeiseksi toimintatavaksi.

Kuten alussa totesin tulevaisuutta ei voi ennustaa. Muutama kuukausi sitten emme osanneet kuvitellakaan, millaisia muutoksia, jokin uusi virus voi aiheuttaa maailmanlaajuisesti näin nopealla aikataululla. Edes Sitran megatrendit korteissa ei pandemiasta mainita muuta kuin että ”taudit leviävät globaalissa maailmassa nopeasti”. Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva toteaakin blogissaan (18.3.2020) koronaviruksen olevan villikortti, joka haastaa megatrendejä. Vaikka tulevaisuutta ei voi ennustaa, auttaa Megatrendien tarkastelu kuitenkin ennakoimaan ja hahmottamaan yllättävien tapahtumien vaikutuksia ja valmistautumaan väistämättä muuttuvan maailman tarpeisiin. On tärkeää pitää mielessä, että tämän päivän valinnoilla on vaikutusta tulevaisuuteen, joten tulevaisuus on juuri niin hyvä kuin siitä teemme.

 

Anne Patrikainen
Johdon assistentti
Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Kurkista tulevaisuuteen korteista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *