Helmikuussa 2020 Wuhanin kadut hiljenivät. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi 11.3.2020. Heti hiihtoloman jälkeen Savoniassa koottiin ryhmä, joka kokoontui alkuaikoina jopa kahdesti päivässä. Ryhmää alettiin kutsua koronaturvaryhmäksi tai lyhyesti koronaryhmäksi.

Maaliskuun 2020 toisen viikon ajan koronaryhmä pyrki saamaan kokonaiskuvan koronasta ja sen vaikutuksista Savonian toimintoihin. Koronajohtamisessa keskeistä oli taata Savonian perustoimintojen jatkuminen ja tehdä tarpeelliset toimenpiteet koronatartuntojen estämiseksi. Valtioneuvoston antaman suosituksen mukaan korkeakoulut siirtyvät etäopetukseen koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi 18. maaliskuuta 2020.

Olimme tilanteessa, jossa viikon varoitusajalla siirryttiin etäopetukseen ja etätyöhön. Tilannekuvaa päivitettiin koko ajan ja illat katsottiin telkkarista mitä kaikkea tämä tarkoittaa. Epävarmuus tulevasta oli käsin kosketeltavaa. Järjestimme alusta lähtien useita koko henkilöstölle suunnattuja tiedotustilaisuuksia, joissa rehtori kertoi Savonian toimenpiteistä.  Viestinnässä käytimme myös sähköpostia, henkilökunnan intranetiä Santraa, opiskelijoiden intranetiä Reppua ja tekstiviestejä.

Yksi kevään suurimmista haasteista oli Savonian opiskelijoiden kotiuttaminen. Useita kymmeniä opiskelijoita oli harjoiteluissa tai vaihdoissa eri puolilla maapalloa, joten jouduimme nimi nimeltä miettimään, miten kotiutuminen voitaisiin toteuttaa turvallisesti. Tässä vaiheessa otimme käyttöön matkaturva@savonia.fi sähköpostin, jotta sähköpostiliikenne voitiin paremmin hoitaa.

Talous sukelsi, mutta koronatilanne näytti kuitenkin vakautuvan huhtikuussa. Oli merkkejä siitä, että kesää kohti mennään parempaan suuntaan ja niin kävi. Kesäkuussa pidimme koronaturvajärjestelyin toteutetut pääsykokeet kampuksella ja niiden toteutus onnistui hyvin.

Syksyyn 2020 Savonia lähti hybridimallilla, jossa Savonian kampukset olivat auki, mutta osa opetuksesta annettiin verkon kautta etänä. TKi-toiminta, liiketoiminta ja palvelut pyrittiin järjestämään kampuksilla koronatilanteen mahdollistamassa laajuudessa.

Syyskuussa koronaryhmän toiminta muuttui taas hektiseksi, kun ensimmäinen koronapositiivinen opiskelija osallistui opetukseen kampuksella ja tartuntatautiviranomaiset määräsivät koko ryhmän karanteeniin. Oli ilta, mutta koronaryhmä saatiin koolle vajaassa tunnissa ja sovimme, miten edetään.

Sittemmin olemme käsitelleet neljä muutakin tapausta, joissa koronapositiivinen henkilö on ollut kampuksella, mutta vielä olemme välttyneet jatkotartunnoilta. Tartuntatautilääkärin koronasoiton jälkeen puhelin ja tekstiviestit ovat osoittautuneet nopeimmaksi viestintäkanavaksi.

Aktiivisten toimenpiteiden ohella koronaryhmän työstä iso osa on tilannekuvan hahmottamista, ennakointia ja viestintää. Ennakointia toteutamme antamalla erilaisia ohjeita ja menettelytapoja. Edelleen matkaturvaan tulee lähes päivittäin kysymyksiä, joihin vastaamme kiireisissä tapauksissa jo samana päivänä, mutta viimeistään seuraavassa koronaryhmän kokouksessa.

Ensimmäiset koronarokotteet annettiin Suomessa 27.12.2020 ja luotamme rokotusten etenevän ripeästi. Tällä hetkellä uskomme vahvasti siihen, että rokotukset etenevät ja palaamme normaaliopetusrytmiin 1.9.2021 vaikka nyt osan kevättä joudummekin etäilemään.

Seppo Lyyra

Turvallisuusjohtaja

Koronaturvan lyhyt historia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *