Ammattikorkeakoulut juhlivat 25-vuotista taivaltaan vakinaisina ammattikorkeakouluina. Ammattikorkeakoulujen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 1991. Ensimmäiset opiskelijat aloittivat uuden korkeakoulun opinnot syksyllä 1992.

Vuosien varrella olen tavannut usein eri tilanteissa juuri näitä ammattikorkeakoululaitoksen niin sanottuja koekaniineja. Termi on sinällään kuvaava, koska tosiasiassa me nuoret ammattikorkeakoulujen suunnittelijat ja opettajat emme itsekään alussa tienneet ja olleet varmoja siitä, mitä uudessa uljaassa koulussa tuli painottaa ja mikä oli profiilimme.

Yksi asia oli kaikille selvä, olimme uuden äärellä. Emme olleet yliopistoja, emmekä ammattikouluja. Olimme siinä välissä. Päätavoite oli koko Suomen ammatillisen koulutuksen tason ja laajuuden nostaminen eurooppalaiselle tasolle.  

Alkuaikojen opiskelijoiden ja opettajien välille syntyi rennot ja luottamukselliset suhteet. Tehtiin yhdessä uutta, tehtiin historiaa.

Vaikka opetussuunnitelmat vaihtuivat nopeaan tahtiin, ei opiskelijoille jäänyt epämiellyttäviä muistikuvia. Toki aika kultaa muistot. Vähän kuin vahingossa valmensimme heitä jatkuvaan oppimiseen, niin kuin nykyään on tapana sanoa, mikä on myös selviämisen ja pärjäämisen edellytys.

Kieltämättä onhan se palkitsevaa, kun huomaa näiden 90-luvun ammattikorkeakoulun alumnien menestyvän hyvin. Suuri osa heistä on päällikkö-, esimies-, johto-, suunnittelija- ja asiantuntijatehtävissä tai yrittäjänä. Eli juuri niissä töissä, johon ammattikorkeakoulutuksen tuleekin johtaa.

Uusi koulutusjärjestelmä oli sen verran kummajainen, että kustantajilla ei ollut sopivaa kirjallisuutta ja oppikirjoja ammattikorkeakoulujen opetukseen. Niinpä kirjoitimme niitä itse. 

Yhteiskunta ja hallinto -kirjamme (1995) julkaisi WSOY. Vähitellen kehitimme myös omaa kaupallista julkaisutoimintaa Pohjois-Savon ammattikorkeakouluun eli nykyiseen Savoniaan. Julkaisimme ensimmäisenä yrittäjyyden, johtamisen ja myynnin oppikirjoja. Savolaiset ruoka- ja keittokirjat olivat myyntimenestyksiä saaden julkisuutta kymmenissä valtakunnan medioissa.

Olimme ensimmäinen ammattikorkeakoulu Suomessa, jolla oli näin laaja ja monipuolinen kaupallinen julkaisutoiminta.  Vihdoin opetus- ja kulttuuriministeriö noteerasi korkeakoulujen henkilöstön tuottamat julkaisut jopa rahoitusmittarin arvoiseksi. 

Ammattikorkeakoulut ovat koko sen olemassaolonsa eläneet muutoksessa, niinpä nykyiset uudistukset ketteryys- ja työelämävaatimuksineen ovat olleet meillä aina arkea. 

Kaija Sääski, yrityspalvelujohtaja

Muutoksen tuulet – onko sittenkään?

Hakutulokset “Muutoksen tuulet – onko sittenkään?

  • 4 huhtikuun, 2021 5:57 pm:sta
    Permalink

    Tämä tuhosi lähes kaikkien ammattikoulusta valmistuneiden urapolun, koska jokaikinen työpaikkailmoitus vaatii vähintään amk taustan, eikä sitä rekryprosessissa ohiteta, vaikka olisit johtanut menestyvää yritystä vuosikaudet. Kiitos siitä siis.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *