Skype

Skype on osa Microsoftia, ja se on yleensä esiasennettuna uusimmilla Microsoft-käyttöjärjestelmillä toimivilla tietokoneilla. Skypeä voi käyttää myös puhelimella ja TV:llä, ja nettiselaimella tai erillisellä sovelluksella. Skypestä voi myös hankkia maksullisen version, joka tarjoaa muun muassa soittomahdollisuuden puhelimiin ja tekstiviestien lähettämisen, mutta ilmaisversiollakin pääsee jo pitkälle.

Kuva 1. Skypen aloitusruutu.

Skypellä voi soittaa ääni- tai videopuheluita sekä lähettää pikaviestejä (chat), valokuvia, tiedostoja ja niin edelleen. Myös oman tietokoneen näytön näkymän pystyy jakamaan toisille. Käyttöliittymä on näppärä, ja mikä tärkeintä, täysin suomenkielinen. Skypen ulkoasuksi voi valita joko tumman tai vaalean teeman, kuvassa näkyy tumma teema (Kuva 1). Skypen käytössä ei ole aikarajaa, joten kokous voi kestää kuinka pitkään tahansa.

Kuva 2. Skypen puhelunäkymä. Nimikirjainkuvakkeiden paikalla olisi videokuvaa, jos osallistujien kamerat olisivat päällä. Alhaalla ovat napit videon aloittamista, mikin kiinni/auki laittamista, muita vaihtoehtoja (nappi, jossa on kolme pistettä) ja puhelun lopettamista varten (punainen luuri).

Kokouksen järjestäjä etsii kutsuttavien henkilöiden sähköpostiosoitteet yhteystietojen hausta (Kuva 1. heti profiilikuvan alla), lisää heidät keskusteluun luomalla ryhmän ja painaa soita puhelu -nappia. Helpointa on kysyä etukäteen osallistujien sähköpostiosoitteet, koska haussa tulee todennäköisesti vastaan monta samannimistä henkilöä. Muut napit ovat videopuhelua ja äänipuhelua varten. (Zoom on kuvassa 3. päällä, jottei puheyhteys katkeaisi Skypen valmistelun aikana.)

Kuva 3. Pikaviestinäkymä

2 thoughts on “Skype

  1. Skypen käyttö myöskin kokoukseen osallistujana on helppoa. Helppo ja yksinkertainen ominaisuuksiltaan myös osalllistujan kannalta. Toimii hyvin ja varmasti, lisäksi koen positiiviseksi, että ohjelma löytyy aina windows 10 järjestelmistä, jolloin ei tarvitse ladata mitään ohjelmia. Kuitenkin kutsuttaessa henkilöitä jotka eivät ole valmiiksi yhteystiedoissa on hankalampaa, kuin linkillä kokoukseen liittymisen. Skypessä tämä tapahtuu säköpostiosoitteen kautta.

  2. Toisaalta kun henkilön kerran lisää yhteystietoihin, niin ei tarvitse enää lähettää linkkiä. Itsekin koen hyväksi että ohjelma on jo valmiina Windows 10:ssa. Skypessä erityisesti aikarajattomuus on erittäin hyvä asia, monissa ohjelmissa kun on ilmais- ja maksullisten versioiden välillä aikarajoituksia. Käytimme tehtävässä “perus”-skypeä. Jäin miettimään, mitä eroa sillä on Skype for Business-versioon, mikä ainakin kuulostaa virallisemmalta kokoustyökalulta. Täytynee selvittää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *