Zoom

Zoom toimii Windows, Mac, iOS, Android, Blackberry, Linux, Zoom Rooms ja H.323 / SIP-järjestelmissä. Zoomin kautta voidaan järjestää web-kokouksia, missä voidaan keskustella ja jakaa esimerkiksi kuvia tai tiedostoja. Zoom on turvallinen (Secure Socket Layer (SSL) salaus, AES 256-bittinen salaus, HTTPS-yhteys) ja helppokäyttöinen, vaikka onkin englanninkielinen.

Zoomia voidaan hyödyntää esimerkiksi webinaareissa, messuilla ja opetuksessa erilaisissa mobiili- ja pöytäkonejärjestelmissä. Zoomia käytetään maailmalla laajasti; noin 700 000 yrityksessä. Zoom-yrityksen pääkonttori sijaitsee Kaliforniassa.

Zoomiin voi rekisteröityä ilmaiseksi https://zoom.us linkin kautta syöttämällä oman sähköpostiosoitteen. Kirjautua voi myös esimerkiksi Facebook-tunnuksilla (kuva 1). Rekisteröidyttyä käyttöön saa oman zoom-linkin henkilökohtaiseen ”zoom-roomiin”. Host voi kutsua osallistujat kokoukseen linkin kautta (kuva 2, kuva 3). Toinen vaihtoehto on lähettää osallistujille Personal Meeting ID.

KUVA 1. Zoomiin kirjautuminen.

KUVA 2. Henkilökohtainen zoom-linkki.

KUVA 3. Host kirjautuu ensin itse kokoukseen, jotta muut pääsevät osallistumaan.

KUVA 4. Kokouksen osallistujat näkyvät oikealla (Veera, Mikko ja Minttu). Mikki vilkkuu vihreänä, kun osallistuja puhuu (Mikko). Videokuva on päällä yhdellä osallistujista (Veera). Host pystyy tarvittaessa hiljentämään muut ”Mute All”-toiminnolla.

KUVA 5. Osallistujat pystyvät keskustelemaan mikin välityksellä ja voivat käyttää myös videokuvaa. Jos mikkiä tai videota ei halua käyttää, saa ne pois päältä vasemmasta alalaidasta painamalla ”Mute” tai ”Stop video”.

Share Screen-toiminnolla saa jaettua oman näytön kautta tiedostoja, kuvia tai videoita muille osallistujille. Toiminto on erittäin kätevä esimerkiksi etätyöskentelyyn. Record-toiminnolla saa tallennettua videokuvaa/puhetta. Host pystyy päättämään kokouksen klikkaamalla ”End Meeting”.

KUVA 6. Lisää toimintoja.

KUVA 7. Host pystyy kontrolloimaan, kuka voi tehdä jakoja. Kuvan oikeassa laidassa näkyy chat. Chatia voidaan hyödyntää esimerkiksi, kun osallistujia on useita ja kaikki eivät voi olla äänessä, mutta kun osallistujilta kuitenkin toivotaan lyhyitä kommentteja.

KUVA 8. Zoom toimii 40 minuuttia kerrallaan käytettäessä ohjelman ilmaisversiota. Aikaraja hieman hankaloittaa pitkiä kokouksia, kun ohjelma ”heittää” osallistujat ulos 40 minuutin jälkeen ja ohjelmaan täytyy kirjautua uudelleen.

Ilmaisversiossa kokouksia voi pitää rajoittamattoman määrän. Osallistujia voi olla enintään 100. Pro-versio (13,99 €/kk) sopii pienille yrityksille. Erona ilmaisversioon siinä on mm. rajoittamaton kokousaika sekä aikataulun asettamis- ja raportointiominaisuudet. Business-versio (18,99 €/kk) sopii keskikokoisille yrityksille ja Enterprise (18,99 €/kk) suurille yrityksille, mitkä tarvitsevat esimerkiksi rajoittamattomat pilvipalvelut. Mielestäni Zoomin ilmaisversio on ainakin opiskelukäytössä aivan riittävä.

KUVA 9. Host pystyy kontrolloimaan muita osallistujia; esimerkiksi hiljentää osallistujia, sallia osallistujille tallennuksen tai poistaa osallistujan kokouksesta.

2 thoughts on “Zoom

  1. Zoom on hyvä ja helppokäyttöinen työkalu. Linkin jakaminen on yksinkertainen tapa kutsua kokoukseen. Osallistujan näkökannalta toiminnot ovat myös helpot ja selkeät. Pidän myös erityisesti siitä, ettei tarvitse erikseen ladata ohjelmaa, vaikka liityttäessä jotain asetuksia ladataan koneelle. Kaikenkaikkiaan hyvä ja helppo käyttää. Huonona puolena koen, että ilmaisversiossa on tosiaan rajattu aika, joka on melko lyhyt.

  2. Zoom on tuttu koulun kautta, ja sitä käytetään melkein jokaisella oppitunnilla. Sen käyttö vaatii hieman opettelua, mutta muutamien käyttökertojen jälkeen se luonnistuu jo hyvin. Itse ihmettelen aikarajoituksen tarpeellisuutta, miksi se on olemassa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *