Koulu on viimeistä harjoittelua ja opinnäytetyötä vaille valmis. Kurssit alkaa olla kasassa ja viimeiset tehtävät alkaa olla palaueltu. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että olen näin lähellä valmistumista. Muistan kun ensimmäisenä koulupäivänä istuin autossani Savonian parkkipaikalla, intoa täynnä ja valmiina syventämään oppimistani ja ammattitaitoani.
Opinnäytetyössäni aion vielä perehtyä asiakkaidenostokäyttäytymiseen ja heidän elämäntapojen vaikutuksiin, ravintolassa. Tästä saan vielä paljon ovia auki tulevaisuuteen. Olen melkein valmis 💕
Viimeinen kevät. Koulu alkaa olla kurssien osalta paketissa. Kevään kohokohta oli ehdottomasti syventävän viinitietouden kurssin opintomatka Espanjaan. Kirjoitin siitä kokonaan oman jutun.
Näissä viimeisessä kursseissa syvennyttiin vielä johtamisen ja juridiikan saloihin ja tehtiin yritykselle kannatavuuslaskelmia. Syventävä viinitietous oli kurssi, joka jää mieleen pitkäksi aikaa. Ei vain Espanjan matkan takia, vaan oman viini kiinnostuksen vuoksi. Olen ollut pitkään kiinnostunut viiniestä ja tämä kurssi ja kymmenien viinien maistelu ja niiden ominaisuukdiin perehtyminen oli jotain, joka auttaa minua omassa jokapäiväisessä tarjoilijan työssä todella paljon.
Kursseista ylipäätään jäi käteen avaimia, joita tulevana restonomina aion käyttää jokapäiväisessä työskentelyssä. Innovatiivisen ruokatuotteen kurssilla sain innovoida oman ruokatuotteen omalle työpaikalleni ja teinkin vege annoksen, josta kasvissyöjä ystäväni pitivät paljon. Sain päästää omaa luovuuttani valloilleen ja koin saavani siitä itselleni paljon takaisin. Tämä viimeinen kevät tuntuu jotenkin todella lopulliselta tai lopun alulta. Ei ole enää paljoa työtä jäljellä. Kohta olen valmis restonomi.
Pääsin osallistumaan syventävän viinitietouden kurssilla opintomatkalle Barcelonaan ja opin siellä paljon uutta viineistä, niiden teosta, viiniköynnöksistä ja niiden kasvatuksesta, sekä hoidosta. Pares Balta tekee kaikki viniinsä biodynaamisesti ja ne ovat kaikki vegaanisia.
Pares Balta on perheviinitila, joka sijaitsee Penedèsin alueella Kataloniassa, Espanjassa. Tämä kyseinen viinitila on tuottanut luomuviinejä ja cavaa jo vuodesta 1790 asti. Tällä hetkellä Pares Baltaa pyörittää kolmas sukupolvi. Saimme mahdollisuuden tutustumisen aikana tavata yhden omistajista ja kuunnella hänen kiehtovaa tarinaansa.
Tämän upean viinitilan kierroksella pääsimme nauttimaan upeista maisemista, jotka kohosivat 170 metristä aina 800 metriin merenpinnan yläpuolelle. Pääsimme matkaamaan ympäri Pares Baltan tiluksia ja nauttimaan maisemista ja loistavista viiniestä.
Pares Baltan täyteläisten viinien maku tulee pelkästään rypäleistä sekä tietenkin niiden uniikista tekotavasta. Viinit pidetään mahdollisimman luonnonmukaisina ja maku tulee ilman lisä-aineita. Tilalla saimme myös kuulla luomuviinin terveellisyydestä ja mm. siitä miten Pares Baltan viinin juonti ei aiheuta päänsärkyä seuraavalle päivälle.
Viinitilan historia alkaa jo 1700-luvulla, jolloin ensimmäiset viinitarhat istutettiin ja luomuviinin matka alkoi. Ensimmäistä sukupolvea johtamassa oli Joan Cusiné Hilli ja Rosa Cusiné. He perustivat viiinitilan, joka kunnioittaa luontoa ja huolehtii ympäristöstämme sydämmellä ja vahvalla ammattitaidolla. 1908-luvulla Joanin poika otti ohjat Paresista käsiinsä ja jatkoi isänsä alottamaa perinnettä ja luo edelleen maukasta luomuviiniä tämän päivän kuluttajille.
Paresilla maastoa käytetään upeasti. Matkallamme viinitilan huipulle kohtasimme punaista savea ja tästä meille kerrottiin, että tästä savesta tehdään ruukkuja, jossa tiettyjä viinejä kypsytettään. Saimme myöhemmin nähdä nämä kyseiset ruukutu ja niistä ihan huokui käsityö ja rakkaus viininvalmistusta kohtaan.
Jokainen ihminen kokee viinit eritavalla. Liitämme tuoksut ja maut esim. lapsuudenmuistoihin joten jokaiselle viinni maistuu erilaiselta. Suomessa kasvanut voi liittää tuoksut kuusimetsään, kun taas Espanjassa kasvanut yhdistää tuoksut aivan toisenlaiseen metsään.
Maistetuista viiniestä
AMPHORA BRISAT 2021
Maistelumatkan varrella tulimme kohtaan, jossa oli maassa syvä kuoppa. Kuulimme kuopasta seuraavaksi, että se on alunperin ollut käytössä uunina. Tästä kyseisestä kohdasta on valmistettu ruukkuja ja saimme maistella viinejä joita oli kyspystetty kyseisissä ruukuissa.
Ensin maistoimme Amphora viniiä, joka on valmistettu Xarel·lo rypäleestä. Tässä viinissä hedelmällisyys pääsee oikeuksiinsa ja paistettu omena puskee tuoksussa ja maussa läpi loistavasti. Maku on mukaansa tempaava ja kun sitä nautiskeli Espanjan auringon alla, tulen itse yhdistämään tämän viinin aina juuri siihen metsään ja siihen hetkeen.
CALCARI 2021
Toisena viininä maistelimme Calcaria, joka on myös luomu Xarel lo viini. Vaikka tätä viiniä ei ole kyspytetty kauvaa, ei siitä makua puutu. Tästä löytyy kypsää pääsynää ja banaania ja tuoksu sekä maku on kermainen.
Pares Baltalla vierailu oli kokemus, jota en tule koskaan unohtamaan. Tulen muistelemaan tätä pitkään ja kiitos restonomiksi opiskelun, sain olla osana tätä upeaa kokemusta. Joten kiitos vielä Savonialle, että sain olla osallisena tässä upeassa reisussa.
Kolmanen syksyn paras kokemus oli ehdottomasti Tahkon reissu! Pääsimme perehtymään moniin yrittäjiin ja heidän työskentelyyn ja saimme sisältöä siihen, mitä kaikkea restonomi voi oikein työurallaan tehdä. Tämä riessu oli mukava myös siinä mielessä, että meidän luokasta suurin osa oli mukana.
Mikko Kettusen innostava ruoka-hetki Tahkon korkeuksissa oli innostava, opettava ja tykkäsin siitä todella paljon. Voiko monia sanoa että on tehnyt leipää suoraan nuotiossa? Sain myös inspiraatiota Mikolta siihen, että yrittäjyys ei olisi ehkä sittenkään huono ajatus.
Kursseista mielenepainuvin ja miellekkäin oli ravintolan juomatietous ja menusuunnittelu. Pääsimme Kuopiossa sijaitsevassa olutravintola Maljassa seuraamaan opettajamme tekemistä ja saimme nähdä, miten baarityöskentely toimii. Tämä innosti minua siihen, että uskalsin lähteä keittiöstä, jossa olin töissä ja suketlaa tarjoilijan ammattiin ja pääsin käyttämään drinkkitaitojani ja myös oppimaan paljon uutta. Kurssin oppimistehtävässä myös sain suunnitella oman ravintolan menuineen ja juomalistoineen ja suunnittelin ranta baarin Maltalle.
Kurssien sisältö näin toisen vuoden keväällä oli meielenkiintoista ja opettavaista. Tykkäsin myös englannin kielen kurssin haastavuudesta ja siitä, että sain kehittää omaa esiintymistäni engalnniksi.
Toinen vuosi alkaa olla nyt lopuillaan. Sisältö on muuttunut haastavamaksi ja olen päässyt perehtymään syvemmin restonomin osaamiseen ja sen kehittämiseen. Tiedän jo nyt, että pääsen kehittämään osaamistani edelleen ja pääsen myös käyttämään oppimiani asioita työelämässä ja tulevaisuuden esihenkilötehtävissä.
Toisena syksynä aikatauluuni kuului seuraavia opintojaksoja:
Kansainvälinen matkailu – Suomi matkakohteena
Monipuolinen esimiestyö
Työlainsäädäntö ja työsuhdeasiat
Vastuullisuus toimialalla
Kulinaarinen ruokatuote ja gastronomia
Kattaus kulinaarisen ruokatuotteen kurssilta.
Tänä syksynä pääsin sukeltamaan suvemmälle esihenkilön tehtäviin ja samalla vielä perehtymään matkailuuun, josta minulla ei ole ollut aikaisemmin sen kummempaa kokemusta.
Monipuolinen esimiestyö – kurssi oli ehdottomasti yksi suosikeistai. Minulla on ollut monia esihenkilöitä ja niiden säädöksiin ja toimintatapoihin perehtyminen oli opettavaista ja voin rehellisesti sanoa, että opin käytäntöjä, jotka aion myös tuoda esille omassa esihenkilötyössä tulevaisuudessa. Kurssin tehtävänä oli luoda portfolio, jossa kurssin asioita käsiteltiin ja siinä tulli opittua paljon.
Pätkä esihenkilö portfoliostani
Olen työurani aikana kohdannut monenlaisia ihmisiä. Olen ollut töissä monissa eri yrityksissä ja olen kohdannut monenlaisia esimiehiä työurani varrella (tiedän että oikea termi olisi tänä päivänä esihenkilö, mutta en ole tottunut vielä käyttämään sitä). Olen saanut erilaisia vaikutteita miten hyvä esimies toimii, mutta myös miten esimiehen ei kuulu toimia. Mikä surullisinta, olen nähnyt enemmän niin sanottuja epäpäteviä esimiehiä, kuin niitä ”parempia”.
Olen usein ravintola-alalla joutunut taistelemaan työntekijän oikeuksien kanssa, kun oma esimies vastustaa jotain itsestään selvää asiaa. Haluan olla tulevaisuudessa esimies, joka kuuntelee alaisiaan ja auttaa heitä ja ratkoo heidän ongelmiaan. Haluan luoda työympäristön jossa kaikilla on hyvä olla. Haluan oppia miten esimiehen kuuluu toimia. Haluan oppia miten työntekijöitä kuuluu kohdella, jotta en toista omien edellisten esihenkilöiden virheitä.
Nyt alkaa olla ensimmäinen ammattikorkeakoulu vuosi taputeltu. Vaikka korona vaikutti vahvasti ensimmäiseen vuoteeni, tuli silti opittua paljon ja tutustuttua uusiin ihmisiin. Jospa ensi vuonna pääsisimme kampukselle ja näkemään taas luokkakavereita.
Kirjoitin edellisiin julkaisuihin ensimmäisestä syksystä ja keväästä opiskelun saralta. Kerroin niissä mitä opintojaksoja sisältyi ensimmäiseen vuoteen ja niistä tulleita fiiliksiä. Opinnot etenevät hyvällä tahdilla ja kesällä pääsen opiskelemaan hyvinvointiin liittyviä asioita ja sitä todellakin odotan innolla. Odotan myös ens vuotta innolla opintojen osalta. Koko vuoden opintojaksot on valittu ja kaikki kuulostaa mielenkiintoiselta.
Sain siis viettää ensimmäisen opiskleijavapun (kotona tosin) ja opin paljon uutta. Voin tämän ensimmäisen vuoden jälkeen todeta, että olen oikealla alalla ja odotan innolla mitä tulevat kouluvuodet tuovat tullessaa.
Nyt tämä opiskelija kiittää ja kuittaa ja jää ansaitulle kesälomalle!
Nyt kun kevät alkaa olla taputeltu, fiilis on hyvä. Kevät meni suoraan sanottuna paremmin, kuin odotin. Tuli toki paljon uutta ja opiskelu vei paljon aikaani (niin kuin sen on tarkoituskin) ja tämähän ei ole missään nimessä huono asia. Tämä on edelleen sitä, mitä monia vuosia haaveilin. Nyt pääsen joka päivä oppimaan uutta ja kehittämään itseäni.
Kevääseen sisältyi isoa ryhmätöitä ja oma suosikkini oli ehdottomasti asiakaslähtöisen ruokatuotteen opintojakson ryhmätyö, jossa saatiin suunnitella oma ravintola. Pääsin ryhmäni kanssa toteuttamaan upeaa ravintolaa keskelle Leviä. Laitan tähän alle ryhmämme menut.
Keväästä jäi siis käteen hyviä oppimiskokemuksia ja paljon opittuja asioita. Ei muuta kuin nokka kohti kesälomaa ja innolla odottamaan ensi syksyä ja uuden oppimitsa.
Ruotsin opintojakso hermostutti minua kaikista eniten. Nyt kun opintojakso on onnistuneesti suoritettu läpi, voin huokaista helpotuksesta. Opin paljon opintojakson aikana. Minun ruotsinkielenopinntoista oli kerennyt hurahtaa muutama vuosi ja tämä opintojakso tuli hyvään saumaan ja haluankin nyt jatkaa ruotsin kielen osaamista. Vaikka tämä opintojakso hermostutti paljon, olen jopa ylpeä itsestäni ja siitä että selvisin siitä. Nyt vaan innolla kohti uuden oppimista.
Jag som arbetssökande
Teimme ruotsin opintojaksolla itsestämme esittelyvideon. Tässä videossa esittelen itseni ja kerron omasta työkokemuksesta ja koulutuksesta. Videon saa auki alla olevasta linkistä. Tätä videota voi pitää minun ruotsinkielisenä CV nä.
Ensimmäinen syksy ammattikorkeassa tuli taputeltua jo hekti sitten. Paljon tuli uutta, mutta paljon myös jo asioita jotka olin jo oppinut aikaisemmin.
Syksy starttasi enemmän niistä perusasioista. Käytiin läpi miten moodle toimii, miten wilmaan kirjaudutaan jne. Paljon tuli siis ensimmäisten päivien aikana informaatiota.
Sitten startattiin syksyn opintojaksot. Tehtiin hopsia ja tutustuttiin toisiimme. Valittetavaa oli ettemme koronan takia pystyneet menemään Kuopion kampukselle, kuin ensimmäisinä lähipäivinä. Tämä syksyn ensimmäinen käynti kampuksella jäi koko ensimmäisen vuoden viimeiseksi.
Syksyn opintojaksot:
Minä restonomiksi
Restonomin digitaidot
Elintarvikkeesta ruokatuotteeksi
English for Tourism and Hospitality Management
Ravintolapalvelut
Asiakaskokemus ja myyntityö
Syksyllä tuli paljon uutta ja opin paljon. Oli mukava huomata, että monen vuoden haaveilun jälkeen tämä ala on juuri se, mitä minun pitää juuri nyt opiskella.