Selvitä asiakkaan nikotiinituotteiden (esimerkiksi tupakka, nuuska, sähkötupakka, nikotiinipussit) käyttöön liittyvät tottumukset mahdollisimman pian hoitojakson alettua, ja ohjaa asiakasta vähentämään tai lopettamaan tuotteiden käyttö. Selvitä, minkä verran asiakas käyttää nikotiinituotteita, ja kirjaa tieto ylös seurantaa varten. Säilytä nikotiinituotteista keskusteltaessa avoin ja ystävällinen tunnelma. Asiakas on keskustelussa päähenkilönä ja hänen itsemääräämisoikeuttaan kunnioitetaan. Selvitä asiakkaalta, tuntuuko nikotiinituotteiden vähentäminen tai lopettaminen tällä hetkellä ajankohtaiselta. Suhtaudu asiakkaan näkemyksiin ymmärtäväisesti ja reflektoi tämän kertomia asioita – näin rakennetaan yhteistyötä.

Maltillinen määrä teoriatietoa päätöksen tueksi

Kerro asiakkaalle ymmärrettävästi, miksi esimerkiksi tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden vähentäminen ja lopulta lopettaminen olisi hyödyllistä iensairauden hoidon ja paranemisen kannalta. Asiakkaalla on halutessaan oikeus tietää, miten nikotiinituotteiden käyttö vaikuttaa suun terveyteen. Seurausten tiedostaminen voi vaikuttaa päätöksentekoon, sekä kasvattaa asiakkaan motivaatiota osallistua aktiivisesti parodontiitin hoitoon. Voit kertoa asiakkaalle, että olet huolissasi siitä, miten tupakointi vaikuttaa hänen terveyteensä.

Muutos lähtee asiakkaasta

Vältä tiedon tuputtamista ja anna asiakkaalle aikaa päätösten tekoon – ammattilaisen huomaama muutostarve ei riitä. Asiakkaan tulisi haluta muutosta itse, eikä tuntea, että häntä painostetaan lopettamaan. Asiakkaan tulee löytää itsestään sisäinen motivaatio, jonka etsimisessä ammattilainen toimii tarvittaessa tukena. Vältä suoria lopettamiskehotuksia ja haitoista luennointia ammattilaisen näkökulmasta, sillä ne voivat aiheuttaa vastarintaa. Sen sijaan esitä avoimia kysymyksiä, huomioi myönteisiä asioita ja vahvista niitä esimerkiksi kehumalla.

Kunnioita itsemääräämisoikeutta

Mikäli asiakkaasi ei ole valmis esimerkiksi tupakointia koskeviin muutoksiin, kunnioita häntä päätöksessään; älä pakota vastaanottamaan tietoa ja terveysneuvontaa. Muutosta ei voi kiirehtiä, eli anna asiakkaalle aikaa. Hyväksy asiakkaan omat näkemykset, äläkä ota niihin kantaa. Voit kuitenkin esittää niihin liittyviä tarkentavia kysymyksiä. Kun kuuntelet asiakkaan kertomia asioita ja otat hänen mielipiteensä huomioon, asiakas kokee, että arvostat häntä, ja pystyvyyden tunne kasvaa. Näin yhteistyönne voi alkaa rakenta.

Summaa ääneen asiakkaan kertomia asioita, toistaen mahdollisesti hänen omia sanavalintojaan. Näin ei tule väärinymmärryksiä, ja asiakas tuntee tulleensa kuulluksi. Esimerkiksi:

Näissä lauseissa tulet asiakasta vastaan, etkä syyllistä tai painosta muutokseen. Vaikka asiakas ei olisi nyt valmis tekemään muutoksia nikotiinituotteiden käyttöön, muistuta silti, että tukea lopettamiseen on tarjolla myöhemminkin.

Työkalujen tarjoaminen

Kun asiakas on motivoitunut lopettamaan nikotiinituotteiden käytön, voit tarjota tueksi erilaisia vaihtoehtoja lopettamisen helpottamiseksi. Eri asteisille riippuvuuksille sopivat erilaiset apukeinot. Lisätietoa löydät esimerkiksi Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy Käypä hoito -suosituksesta: https://www.kaypahoito.fi/hoi40020#s12 Voit myös hyödyntää erilaisia itsehoito-ohjelmia, vilkaise linkit tämän sivun lopusta.

Kun kohtaat asiakkaan, joka on lopettanut tupakoinnin ja pysynyt päätöksessään, tiedustele, millä keinoilla hän lopetti. Tämä voi auttaa hahmottamaan, mitkä keinot ovat olleet toimivia ja siten avartaa myös omia näkemyksiäsi.

Jos asiakas on jo harkinnut tupakoinnin lopettamista, kannusta häntä lopettamispäätöksessä. Ohjaa asiakasta pohtimaan tupakointiin ja sen lopettamiseen liittyviä hyötyjä sekä haittoja. Vältä kuitenkin suoria kehotuksia, koska ne voivat lisätä asiakkaan mahdollista vastarintaa.

Jos asiakkaalla on aiempia lopettamisyrityksiä, keskustele asiakkaan kanssa, miten ne ovat sujuneet:

Tupakoijat kokevat tupakoinnin hyödyt usein suurina, joten pohdi asiakkaan kanssa, miten selvitä jatkossa tilanteissa, joissa hän on tähän mennessä tupakoinut. Esimerkiksi jos asiakkaalla on tapana tupakoida töissä tauoilla, mikä voisi auttaa siinä, että hän voisi olla tupakoimatta tauoilla? Mitkä asiat sitä hankaloittavat? Kuuntele asiakasta, toista ja kertaa hänen kertomiaan asioita. Esimerkiksi: ”Haluaisit siis vähentää tupakointia, ja koet tupakoinnin välttämisen vaikeaksi etenkin työpaikallasi? Se ei ole ihme, varsinkin jos työkavereillakin on tapana polttaa.”

Pohtikaa yhdessä, miten hän voisi toimia tilanteissa, joissa houkutus tupakoinnille on suuri. Kerro, että repsahdukset ovat normaali osa lopettamisprosessia, eivätkä ne tarkoita epäonnistumista. Ohjaa asiakasta pohtimaan, mitä havaintoja hän on tehnyt aiemmista repsahdushetkistä.

Jos asiakas ei itse vielä pysty keksimään ratkaisuja, voit yrittää tarjota niitä, jos se hänelle sopii. Ota edelleen huomioon asiakkaan mielipiteet kysymällä, miltä ehdottamasi ideat kuulostavat.

Konkreettinen tavoite

Käynnin lopuksi miettikää yhdessä, mikä olisi kohtuullinen tavoite muutosprosessin alkuun. Auta asiakasta tarvittaessa.

Jos suunnitelma on sopiva asiakkaan voimavaroihin, tarpeisiin ja motivaatioon nähden, on se mahdollista toteuttaa. Jo tupakoinnin vähentäminen kasvattaa asiakkaan pystyvyyden tunnetta ja lisää lopettamisen todennäköisyyttä.

Seuranta auttaa muutoksen tekemisessä

Mikäli uusia käyntejä ei ole tulossa, pyri laatimaan pidemmän aikavälin suunnitelma välietappeineen tupakoinnin asteittaiseen vähentämiseen ja lopulta lopettamiseen. Pyri järjestämään seuranta esim. puhelinsoitoin. Tupakoinnin lopettamisessa auttaa, että tilanteen kehittymistä seurataan ottamalla asia puheeksi vastaanottokäynneillä tai etäkontaktilla. Näin asiakas saa tukea myös elämäntilanteiden muuttuessa, eikä asia unohdu, mikäli asiakas on vielä harkintavaiheessa tupakoinnin lopettamisessa.

Voit keskustella hiljattain tupakoinnin lopettaneen asiakkaan kanssa hänen kokemuksistaan, näkemyksistään ja tuntemuksistaan. Kehu asiakasta hänen tekemistään havainnoista, lisäksi voit kannustaa häntä miettimään, miten hän voisi hyödyntää niitä jatkossa.


Pohdittavaksi:

  • Miten kertoisit asiakkaalle tupakoinnin vaikutuksista suun terveyteen? Huomioi äänenpaino ja sanavalinnat, eli varmista ettet kuulosta syyllistävältä tai tuomitsevalta.
  • Mieti parin kanssa, mikä olisi hyvä ensimmäinen avauslause, kun aloitat keskustelun tupakoijan kanssa. Kokeilkaa vuoronperään erilaisia repliikkejä ja arvioikaa, miten ne toimivat. Voitte jatkaa keskustelua pidempäänkin: toinen on suuhygienistin roolissa ja toinen tupakoijan. Aihe on yllättävän haasteellinen arkaluontoisuutensa takia, mutta sitäkin tärkeämpi ihmisen terveyden kannalta!
  • Jos lähipiirissäsi on tupakoija tai henkilö joka käyttää nikotiinituotteita, keskustele hänen kanssaan harjoitusmielessä nikotiinituotteiden vähentämisestä. Pyydä lopuksi palautetta käyttämistäsi sanoista. Ehkä hänellä olisi antaa vinkkejä, miten asiasta voisi puhua?

Linkkejä

Käypä hoito -suositus: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito (kaypahoito.fi)

Tupakasta vieroitus hammashoidon yhteydessä, Käypä hoito -artikkeli: Tupakasta vieroitus hammashoidon yhteydessä (kaypahoito.fi)

5 a:n toimintamalli tupakkainterventioon: Motivoivan keskustelun soveltaminen tupakoinnin lopettamisen tukena (kaypahoito.fi)

Polku savuttomuuteen (pdf): Polku-savuttomuuteen_kortti_2020_VERKKOversio.pdf (filha.fi)

Pohdintalomake tueksi positiivisessa muutoksessa kohti savuttomuutta: Helpompi Tapa – Savuttomuuteen – Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry (suomentule.fi)

Hengitysliiton tarjoamaa tietoa ja vinkkejä nikotiinituotteiden käyttäjälle sekä vieroittautumiseen: Savuton ja nikotiiniton elämä – Hengitysliitto

Opas ammattilaisille päihteidenkäytön puheeksiottoon erityisesti ikääntyneillä: Puheeksiotto on ajan antamista ikääntyneelle (julkari.fi)

Omahoito-ohjelma tupakoinnin lopettamiseen: Tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena | Kuntoutumistalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)