Työhön perehdyttäminen
Oikeanlainen työhön perehdyttäminen on erittäin tärkeä osa esihenkilö osaamista ja se on myös yksi tärkeimpiä HR-prosesseja. On tärkeää muistaa, että hyvin toteutettu työntekijän perehdyttäminen vaikuttaa koko yrityksen toimintaan. Jotta uuden työntekijän perehdyttäminen sujuisi ongelmitta täytyy esihenkilön tai perehdyttämisestä vastaavan osata olla selkeä ja antaa tarpeeksi aikaa ja tukea uusien asioiden oppimiseen.
Olen itsekin päässyt kokemaan erilaisia työhön perehdytyksiä lyhyen työurani aikana mutta pääosin ne ovat olleet positiivisia kokemuksia. Olen kuullut monia tarinoita eri ihmisiltä siitä, että työhön perehdyttämistä ei ole ollut lainkaan, mikä kuulostaa minusta järjettömältä. Uuteen työpaikkaan mennessä kaikki on uutta ja jännittävää eikä tuota tunnetta auta yhtään se, että perehdytys jätetään kokonaan pois. Kokemuksesta voin sanoa, että oikeanlainen perehdytys työtehtäviin vähentää stressiä ja ahdistusta ja se voi tuoda myös itsevarmuutta siihen, kuinka työtehtävät kuuluisivat tehdä. Tietysti kysymyksiä voi ja pitääkin tulla töiden aikana eikä haittaa, vaikka kaikki asiat eivät jäisikään mieleen kerralla sillä perehdytys ei ole vain muutaman päivän prosessi vaan se jatkuu niin kauan, kunnes tehtävät on kunnolla sisäistänyt.
Perehdyttäminen alkaa jo ennen töiden alkamista. Sopivaa työntekijää etsiessä annetaan mahdollisille työntekijöille samalla tietoa työpaikasta ja tulevasta työkuvasta. Kun sopiva työntekijä on löytynyt, olisi hyvä, jos uusi työntekijä saisi ennalta jo perehdytyssuunnitelman. Näin työntekijä tietäisi työviikkojen aikataulun ja tapahtumat. Perehdytyssuunnitelma voi auttaa jännitykseen ja siitä voi olla myös apua perehdyttäjälle, sillä se voi auttaa pysymään selvillä aikataulusta.
Perehdyttämisprosessissa ensimmäisillä päivillä on suuri vaikutus. Työntekijä saa yleiskuvan työtehtävistä ja työpaikasta kokonaisuudessaan. Jos jokin tärkeä asia perehdyttämisessä unohtuu, esimerkiksi kuinka uusia laitteita käytetään voi siitä aiheutua vakaviakin seurauksia. Työntekijälle voi myös jäädä epävarma olo, jos jotain asiaa ei ole käyty huolellisesti perehdytyksessä läpi. Toki perehdyttäminen on uuden työntekijän ja perehdyttäjän vuoropuhelua eli aina kun herää kysymyksiä työntekijän tulisi aina kysyä rohkeasti pelkäämättä tyhmiä kysymyksiä.
Uuden työntekijän perehdyttämiseen voi kuulua perinteisen työnopastuksen lisäksi erilaisia itseopiskeltavia kursseja. Niistä itsellänikin on kokemusta, sillä kahdessa työpaikassa, jossa olen ollut, on tällaisia kursseja käytetty. Niiden avulla asioita voi sisäistää paremmin, kun saa rauhassa käydä läpi kurssimateriaaleja. Ne säästävät myös huomattavasti perehdyttäjän aikaa, kun kurssit ovat valmiiksi tehtyjä ja työntekijä pääsee ensimmäisten päivien aikana tekemään tarvittavat kurssit pois alta.
Perehdyttämiseen voi kokonaisuudessaan kuulua siis paljon muistettavaa eikä se ole aina niin yksiselitteistä. Mutta tärkeää on muistaa, että oikeanlaisella perehdytyksellä on näkyviä tuloksia yrityksen toimintaan. Oikeanlaisesta perehdyttämisestä hyötyy koko yritys, kun kaikki työntekijät ovat samalla viivalla työtehtävien ja tavoitteiden suhteen.