Johtaminen ja esihenkilötyö

Johtaminen

Johtaminen tarkoittaa vuorovaikutteista sosiaalista toimintaa, jolla ohjataan ihmisten toimintaa. Johtamisen tarkoituksena on saada ihmiset toimimaan paremmin ja tehokkaammin, ja se tapahtuu aina vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Johtaminen ja esihenkilötyö koostuu kolmesta eri näkökulmasta. Esihenkilön on osattava toimia lakipykälien mukaisesti, mutta myös huolehtia kannattavasta liiketoiminnasta. Lisäksi johtamisessa ja esihenkilötyössä tärkeää on osata huolehtia työntekijöistään, sekä vastata verkostosuhteista. Minulle tuli uutena tietona se, kuinka suuri vastuu esihenkilöllä on omassa työssään, sillä hänen on pystyttävä tekemään niin monia asioita samaan aikaan. Tiivistettynä, hyvä esihenkilö siis pitää huolen siitä, että raha-asiat ja henkilöstön tasavertaisuus ovat kunnossa. Hän myös hoitaa asiakassuhteita, esimerkkinä voi toimia uusien työntekijöiden rekrytoiminen.

Johtaminen voidaan myös jakaa kahteen osaan; ihmisten johtamiseen (= leadership) ja asioiden hallintaan (= management). Management-johtamisessa suunnitellaan, organisoidaan ja budjetoidaan. Kun taas leadership-johtaminen vaikuttaa ihmisten tunteisiin sekä painottaa erityisesti yhteistyötä. Hyvän esihenkilön on osattava käyttää näitä molempia johtamisen muotoja, jotta johtaminen olisi kokonaisvaltaista ja tasapainoista. Ei siis riitä, että on kiva ja hauska tyyppi vaan johtaminen vaatii myös niin sanottua teoriaosaamista.

Itse olen huomannut työpaikoillani sekä management että leadership-johtamista, vaikka asiaan en ole kummemmin kiinnittänyt huomiota, kunnes vasta nyt kun asiaa pohdittiin tunnilla. Kun kuulin kysymyksen ”Onko sinun työpaikalla management vai leadership-johtamista vai kenties molempia?”. Aloin heti miettimään aiempia työpaikkojani ja käymään läpi erinäisiä tilanteita, missä tämä olisi voinut käydä ilmi. Mieleeni ei tullut yhtäkään tilannetta, jossa jompi kumpi johtamismuoto olisi erottunut selvästi. Sitten tajusin, että ehkä johtaminen on ollut työpaikoissa sen verran tasapainoista ja hyvää, että en ollut vain kiinnittänyt siihen huomiota. On siis mahdollista, että työpaikoissa on käytetty hienosti molempia johtamismuotoja.

Esihenkilön roolit

Esihenkilöllä on monia rooleja. Niitä ovat tiedonkulkuroolit, ihmissuhderoolit ja päätöksentekoroolit. Tiedonkulkuroolissa esihenkilö hankkii ja välittää tietoa. Esihenkilö siis saa tietoa organisaationsa ulkopuolelta sekä omasta organisaatiostaan. Saamastaan tiedosta riippuen hän välittää sen eteenpäin henkilöstölle. Jos esihenkilö ei tiedota riittävästi alaisiaan, saattaa siitä syntyä syytöksiä esihenkilön niskaan. On tärkeää välittää tietoa eteenpäin mahdollisimman nopeasti, jotta vältyttäisiin turhilta juoruiluilta ja epävarmuuksilta. Kuitenkaan liika tieto ei ole hyvästä, sillä jos tieto ei kosketa työntekijöitä, ei sitä myöskään tarvitse jakaa. Olen itse myös tajunnut sen, kuinka tärkeää henkilöstölle tiedottaminen on. Hyvä työilmapiiri muuttuu nopeasti huonoksi, kun asioita jätetään kertomatta.

Ihmissuhderoolissa esihenkilön kuuluu toimia niin sanottuna keulahahmona, jotta työntekijät omaksuvat toimintamallin, jonka mukaan toimia työpaikalla. Ja päätöksentekijäroolissa esihenkilön täytyy tehdä omia alotteita oman työpaikkansa kehittämiseksi. On siis oltava aktiivinen ja reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

Vaikka esihenkilöllä on oltava tietyt roolit ja paljon vastuuta, joilla hän johtaa työyhteisöään, ”ei esihenkilön tarvitse olla täydellinen” mainitsee Sari Uotila työterveyslaitoksen laatimassa artikkelissa. Myös esihenkilö saattaa tarvita apua, jotta onnistuisi hyvin työssään. Artikkelissa ”Jaksava esihenkilö on työyhteisön paras tuki” luetellaan kuusi keinoa, joilla esihenkilöitä voidaan tukea ja pyrkiä auttamaan, jotta saataisiin parasta mahdollista johtamista. Esille nousee erityisesti muiden kanssa puhuminen esimerkiksi toisten esihenkilöiden tai muiden työntekijöiden kanssa. Esimerkiksi artikkelissa mainitut tunnetyöpajat ovat mielestäni loistava tapa tukea sekä työntekijöiden että esihenkilön hyvinvointia ja siten esihenkilö saa myös tukea johtamistyölleen. Esihenkilön ei siis missään nimessä tarvitse kantaa suurta taakkaa yksin vaan saa tukea monesta suunnasta.

Muita tärkeitä käsitteitä

Strategia= Määrittää päämäärän, jota kohti ollaan menossa ja antaa suunnan ja merkityksen toiminnalle.

Missio= Syy yrityksen olemassaololle.

Visio= Näkemys yrityksen tulevaisuudesta

Lähteet:

Työterveyslaitos. 28.09.2021. Jaksava esihenkilö on työyhteisön paras tuki. Verkkojulkaisu. https://www.ttl.fi/tyopiste/jaksava-esihenkilo-on-tyoyhteison-paras-tuki Viitattu 25.9.2022.

Vehviläinen, Vornanen. 2021. Johtamisen ja esimiestyön perusteita. https://moodle.savonia.fi/pluginfile.php/1885908/mod_resource/content/2/Johtamisen%20ja%20esimiesty%C3%B6n%20perusteita_p%C3%A4iv%C3%A4puoli%202021.pdf Viitattu 25.9.2022.