Restonomi opintojeni matkalla olen päässyt pohtimaan paljon omaa tulevaisuuttani alalla. Opintojen aikana olen päässyt oppimaan ja ennen kaikkea kokemaan uusia ja mielenkiintoisia asioita. Olen työelämässä päässyt kokemaan hyvin erilaisia kokemuksia. Olen pääsyt tekemään erilaisia töitä tiskaamisesta kolme ruokalajin illallisen tarjoiluun saakka. Ravintola-alan työ on hyvin vaihtelevaa ja sosiaalista työtä, jonka takia monesti työntekijät saattavat uupua työhönsä, huonojen työolojen takia.
Ravintola-alalla työskennellessä olen huomannut, kuinka raskasta fyysistä työtä se monesti on, sekä miten työolot vaikuttavat suuresti asiaan. Kiireisinä aikoina fyysinen rasitus voi olla erittäin rasittavaa kropalle. Jatkuvaliikkuminen, raskaiden esineiden kantaminen, sekä etenkin pitkät seisomajaksot voivat aiheuttaa loukkaantumisia ja terveysongelmia. Monesti varsikin pika-ruokaravintoloissa tauotus on myös saattaa kiireessä unohtua. Tämän takia monesti pika-ruokaravintoloihin palkataan nuoria, jotka eivät välttämättä tajua, miten huonot oltavat töissä on. Itsekin olen ollut pikaruokaravintolassa töissä ja monesti olisin halunnut ruveta itkemään lattialle, kun tilauksia vain tulee, eikä ole aikaa mihinkään muuhun. Monesti myös esimieheltä tulee sanomista jälkeen päin, jos jotain jäi jokin pieni asia tekemättä kiireessä.
Myös henkinen rasitus ravintola-alalla on suuri ongelma, sillä jatkuva asiakaspalvelu työ on rankkaa ja uuvuttavaa. Asiakaspalvelijana sinulta odotetaan aina ystävällistä käyttäytymistä, vaikka asiakkaat itse saattaisivat kohdella sinua niin epäkunnioittavasti kuin mahdollista. Monesti itselläni olen huomannut, ettei asiakkaan sanat kyllä mitenkään minua henkilökohtaisesti pysty loukkaamaan, mutta olen kollegoiltani kuullut miten huono mieli heille, on tullut vaikeista asiakkaista.
Fyysisten ja henkisten haasteiden päälle työajat rasittavat työntekijöitä entisestään. Epäsäännölliset ja pitkät työpäivät ovat rankkoja, sekä monesti joutuu tekemään töitä iltaisin ja viikonloppuisin ja jopa pyhäpäivinä. Monesti myös sairaus tapauksissa saatetaan soittaa muutaman tunnin varoitus ajalla, että pääsetkö tuuraamaan jonkun vuoron tai pystytkö jäämään pidemmäksi aikaa, jolloin työvuorot saattavat venyä luvattoman pitkiksi.
Vaikka ravintola-ala voi olla raskas ala työskennellä, se tarjoaa myös paljon iloa ja mahdollisuuksia. On tärkeää, että työntekijöiden hyvinvointiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja työolosuhteita pyritään parantamaan, jotta alasta saadaan entistä houkuttelevampi pitkälle uralle, eikä vain parhaillaan muutaman vuoden pikavisiitille.