Omien tavoitteiden ja osaamisen visualisointi

Haasteita opintojen suunnittelussa tai työnhaun suunnan löytämisessä? Ajatuskartta (mindmap) on tuttu ja helppokäyttöinen menetelmä, jolla voi konkretisoida omia toiveita, osaamista, haasteita tai vaikka potentiaalisia työpaikkoja. Tehtävän tekeminen voi tuntua ajan haaskaukselta, mutta omat ajatukset on hyvä koota itselleen näkyväksi ja ajatuskartalla asiat pysyvät tallella, esimerkiksi työhaastatteluun valmistautumista varten. Voit laatia ajatuskartan hyödyntäen Wordia, PowerPointia tai muuta siihen soveltuvaa ohjelmaa tai sovellusta (esimerkiksi Mindomo), tai tehdä mieluisen visuaalisen ajatuskartan perinteisesti paperille! Ajatuskartta on vain sinua varten, joten ulkoasulla ei ole väliä, kunhan se vastaa sinun tarpeitasi. 😊

Miksi ajatuskartta kannattaa laatia? 

  • tavoitteesi visualisoituvat, jotta voit ohjautua niitä kohti (esim. mitä opintojaksoja kannattaa valita, millainen työpaikka sinulle olisi sopivin) 
  • näet omat voimavarasi suhteessa työnhaun ja työelämän vaatimuksiin 
  • oman osaamisen kartoittaminen -> näet osaamisesi konkreettisesti ja kartoittamisen jälkeen sitä voi olla helpompi kuvailla esimerkiksi CV:ssä tai voit hyödyntää koontia työnhaun suunnittelussa tai esimerkiksi työhaastattelussa 
  • Ajatuskartalla voit täydentää portfoliotasi tai PLE-ympäristöäsi 

Mistä aloittaa ajatuskartan kokoaminen?

Urapyörä on oiva apuväline, joka havainnollistaa eri tekijät, jotka vaikuttavat esimerkiksi ammatinvalintaan ja työnhakemiseen. Voit käyttää urapyörän teemoja pohjana omassa ajatuskartassasi ja lisätä tarvittaessa uusia alaotsikoita omien tarpeidesi pohjalta (esimerkiksi ”Työmarkkinat” -> ”Kiinnostavat työpaikat”, ”Mahdolliset haasteet” -> ”Kuinka saavutan tavoitteeni”). Osaamista pohtiessa muista huomioida myös muualta saatu osaaminen (työkokemus, vapaaehtoistyöt, harrastukset yms) ja millaista osaamista alallasi tarvitaan tulevaisuudessa. 

Kuva 7. Urapyörä (ks. Amundson 2005.)

Ajatuskartan laatiminen selkiyttää tavoitteitasi ja tukee työnhaun aloittamista! Halutessasi voit esimerkiksi opiskelukavereidesi kanssa keskustella ajatuskartastasi ja yhteisesti pohtia työnhaun aloittamista. Jos tarvitset tukea opintojen suunnittelussa, ole yhteydessä koulusi opinto-ohjaajaan tai opettajatuutori. Työnhakuvinkkejä löydät täältä Ota OTE työelämästä-tapahtuman blogista!

NÄIN LAADIT AJATUSKARTAN

  1. Aseta keskelle pääkäsite, jota lähdet pohtimaan (esimerkiksi urapolkuni, ammatillinen tavoitteeni)
  2. Pohdi pääkäsitteeseen liittyviä avainsanoja ja kirjoita ne pääkäsitteen ympärille. Voit yhdistää avainsanat pääkäsitteeseen esimerkiksi viivoilla.
  3. Pohdi avainsanoja ja niihin liittyviä asioita. Kirjaa asiat avainsanojen yhteyteen.
  4. Voit hyödyntää kartassa värejä osoittamaan asiayhteyksiä, tärkeysjärjestystä tai erottamaan teemoja.

Esimerkki ajatuskartasta

Kuva 8: Ammatilliset tavoitteet omassa opiskelupolussa (mukaillen Amundson 2005)

LÄHDE:
AMUNDSON, Norman 2005. Aktiivinen ohjaus – Opas uraohjauksen ammattilaisille. 2.painos. Juva: Bookwell Oy.

Sisällön koosti sosionomiopiskelijat Kati Kumpulainen ja Elisa Piiponniemi (2021)