+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

Energiatekniikan tki-toiminnan tilannekatsaus

Savonian Energiatekniikka on vahvasti mukana kehittämishankkeiden toteutuksessa. Varkauden yksikössä hanketyötä tekee osa-aikaisesti seitsemän henkilöä ja toteutuksessa tai valmistelussa on yhteensä 13 eri kehittämishanketta. Valtaosa hankkeista on rakennerahastohankkeita, mutta mukana on myös OKM:n ja Horizon-ohjelman kautta haettavia hankkeita.

Tyypillisesti Savonian rooli hankkeissa on olla osatoteuttajana, mutta mukana on myös muutama hanke, jonka hallinnoinnista Savonia vastaa. Hankkeiden aihepiireissä korostuu kiertotalouden ja energiantuotannon kehittäminen.

Savonia haki viime keväänä ESEIA (the European Sustainable Energy Innovation Alliance) jäsenyyttä ja myös hyväksyttiin siihen mukaan. Erityisesti tämän jäsenyyden myötä olemme päässeet mukaan kansainvälisten hankkeiden valmisteluun ja niiden toteuttamiseen.

Rakennerahastopuolella rahoituskausi on päättymässä vuoden 2020 lopussa, vaikkakin hankkeiden toteutusta varmasti seuraava vuosi vielä jatketaankin. EAKR-puolella rahoittajalla on vielä merkittävästi kauden myöntövaltuuksia käyttämättä ja rahoittajaa sitoo tavoite, jonka mukaan ohjelmakaudella 2014–2020 EAKR-rahoituksesta ainakin 25 prosenttia tulee kohdistua vähähiilisyyteen.

Savonian energiatekniikan hanketoteutuksiin tavoite sopii hyvin ja lyhyen valmistelurahoitusvaiheen jälkeen vuoden 2019 helmikuun hakuun tullaan vielä esittämään rahoitettavaksi hanketta, jolla energiatekniikan TKI toiminnan toimintaedellytyksiä kehitetään merkittävästi. Hanke on osa maakunnassa toteutettavaa TKI toiminnan ”kotipesien” toiminnan tiivistämistä ja kehittämistä.

Seuraavan rakennerahastokauden osalta päätöksiin perustuvaa tietoa on vielä varsin vähän, mutta Itä-Suomen toimijat ajavat voimakkaasti läpi mallia, jossa Itä- ja Pohjois-Suomelle tulisi erityisrahoitusalueen status. On ennakoitu että parhaimmillaan kehittämisrahoitus voisi säilyä nykyisellä tasolla tai heikoimmillaan laskea noin kolmasosan nykytasoon verrattuna. Siitä miten rahoitus eri rakennerahasto-ohjelmien kesken tulee jatkossa jakautumaan, saataneen tietoa lähempänä nykyisen hankekauden päättymistä.

Savonian Energiatutkimuskeskuksen käyttö jatkuu liiketoiminnan, opintoihin kuuluvan ja hanketoiminnan osalta. Tähän saakka vielä jokaisen koeajojakson myötä on opittu jotakin,  joka seuraavassa ajossa on kannattanut toteuttaa toisin. Samaten koeajojen myötä on tullut hyvä käsitys, miten laitteistoa tulee jatkossa kehittää. Opintojaksoissa toteutetuissa koeajojaksoissa kokemuksellinen oppiminen toteutuu kyllä parhaalla mahdollisella tavalla.

Kirjoittanut:
Tki-asiantuntija Petteri Heino
Savonia-ammattikorkeakoulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.