+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

Korona-ajan kv-toimintaa – ESEIA online kesäkoulu

Viime vuonna sovimme, että Savonia päätoteuttajana yhdessä Karelia ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston kanssa järjestää ESEIAn (European Sustainable Energy Alliance) vuotuisen kaksiviikkoisen kesäkoulun syyskuussa 14.-25.9.2020. Aiheeksi sovittiin Climate Friendly Bioenergy Solutions ja erityisesti aihealueeseen liittyvä yhteistyö Euroopan ja Afrikan (Tansanian) välillä. Alun perin ajatuksena oli järjestää kesäkoulun normaaliin tapaa siten, että osallistujat Euroopasta ja Afrikasta saapuisivat Pohjois-Savoon ja osallistuvat luentoihin, laboratoriotöihin, yritysvierailuihin paikan päällä Varkaudessa, Kuopiossa ja Joensuussa.

Keväällä kuitenkin todettiin, että koronatilanteen vuoksi alkuperäisestä suunnitelmasta oli luovuttava ja tapahtuma päätettiin järjestää täysin virtuaalisesti. Kaksiviikkoisen kesäkoulun ohjelma oli seuraava:

  • Ma 14.9. Tilanne Tansaniassa (Tansanialaisten pitämien esityksien pohjalta tutustuttiin energia- alan tilanteeseen ja ongelmiin Tansaniassa).
  • Ti 15.9. – Pe 18.9. Ympäristöystävälliseen bioenergian tuotantoon liittyvien tutkimustulosten ja laitetekniikan esittely (alan suomalaiset laitevalmistajat, järjestäjäorganisaatioiden ja ESEIA-verkoston asiantuntijat).
  • 21.9. – 25.9. Projektisuunnitelmien laadinta ympäristöystävällisen bioenergiaratkaisuiden edistämiseksi Tansaniassa (kesäkoulun osallistujat).

Kesäkouluun (Savonian AMK:n Energiatekniikan englanninkielisen ylemmän amk-tutkinnon vapaavalinnaiseen opintojaksoon) osallistui hieman yli 20 henkilöä, joista toinen puoli Euroopasta (pääosin Suomesta) ja toinen puoli Afrikasta (pääosin Tansaniasta).  Luentoja piti lähes 40 asiantuntijaa joista viisi Tansaniasta, 26 Suomesta (järjestävistä organisaatioista ja alan yrityksistä) ja seitsemän Eseian verkostosta.

 Osallistujien laatimien projektisuunnitelmien (5 kpl) aiheena olivat mm

  • biohiilen tuotannon hyötysuhteen ja ympäristöystävällisyyden parantaminen
  • jätteiden lajittelun ja energiakäytön kehittäminen
  • kiertotalouden huippuyksikön perustaminen
  • biopolttoaineiden pelletöinnin ja briketöinnin kehittäminen
  • levien kasvatus jätevesissä bioenergian tuottamiseksi.

Näistä ensimmäinen valittiin yhdeksi demokohteeksi ESEIAN johdolla Green Deal -hakuun (Accelerating the green transition and energy access Partnership with Africa) valmisteltavaan hanke-ehdotukseen (dead-line 26.1.2021). Lisäksi tavoitteena on viedä eteenpäin jollakin sopivalla rahoitusinstrumentilla ainakin jätteiden lajittelua ja energian käyttöä kehittävää yhteistyöprojektia. 

Kansainvälinen kesäkurssi sai niin osallistujien kuin Eseiankin puolelta hyvää palautetta. Eseian puolelta on toivottu, että järjestäisimme vastaavan kesäkoulun myös ensi vuonna. Onnistumiseen vaikutti paljolti se, että Savonialla ja muillakin suomalaisilla toteuttajilla on jo monen vuoden kokemus verkon kautta tapahtuvan opetuksen järjestämisestä erityisesti monimuotokoulutuksessa. 

Kv-kesäkoulun tuloksena valmisteltavan kv-hankkeen lisäksi Savonia-ammattikorkeakoulu on mukana useammassa ESEIA-verkoston kautta tänä vuonna valmistellussa EU-hankehakemuksessa, joista tuloksia on odotettavissa alkuvuodesta.

Lisäksi olemme mukana jo pienellä osalla Eseian kautta RE4Industry (renewable energy for industry) hankkeessa, jonka tavoitteena on edistää ja lisätä uusiutuvan energian käyttöä energiaintensiivisessä teollisuudessa.

Markku Huhtinen
Koulutusvastuupäällikkö, Energiatekniikka
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kuva: Kv-kesäkoulun luentoa zoomin kautta seuraamassa Iringassa Tansaniassa FWITC:ssä (Forestery and wood industry traing centre) vas. Mr Wanjala, Mr. Michael Hawkes (director of FWITC), Miss Fahima Chamani,  Mr.Ezra Mahenge ja Mr.Eliya (tietokoneen näytöllä luennoitsija Markku Huhtinen Savonia, Varkaus)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.