+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

Laboratoriot uusiin tiloihin Varkauden kampuksella

Energialaboratorio

Viime syksyn aikana siirsimme Varkauden kampuksella laboratoriot uusiin tiloihin Sakkyn lukion tiloista. Vaikka olemme siirtäneet kahden laboratorion laitteistot kampuksen päärakennukseen (Walt-kampukselle), emme ole joutuneet luopumaan fysiikan perusopetuslaboratorioista. Aikaisempien opetuslaboratorioiden sijoittelua on uusittu ja varastointia tiivistetty. Metallien testaukseen liittyvät laitteet ovat myös löytäneet paikkansa. Tuuli-, aurinko-, vesi-, automaatio ja fysiikan laboratoriot säilyvät lähes ennallaan. Näitä käytetään opetukseen ja opiskelijoiden on helppo löytää kaikki tarpeellinen samalta käytävältä kampuksen alakerrasta.

Kuljetin
Kuljetin (Janne Ylönen 2019).

Opistotien kampukselta saimme hyödynnettyä käytetyn kemikaalikaapin. Uutena laboratoriolaitteena on otettu käyttöön automaatiokoulutuksessa hyödynnettävä pienen mittakaavan kuljetin erilaisine rajakytkimineen. Opiskelijat pääsevät harjoittelemaan esimerkiksi laitteisto-ohjelmointia. Järjestelmä on yhteensopiva Energiatutkimuskeskuksen ohjelmistojen kanssa.

Energialaboratorio siirtyi kokonaisuudessaan uusiin tiloihin ja tila onkin ollut kovalla käytöllä polttoainetestauksissa energiatekniikan liiketoiminnan palveluna ja energiatekniikan opetuksessa, jolloin opiskelijat pääsevät harjoittelemaan laboratoriossa. Tila sai myös upouudet ilmastointi-, vesi- ja sähköjärjestelmät sekä valaistusta parannettiin. Muutos onkin melkoinen vanhaan tilaan verrattuna. Varsinaisia laboratoriolaitteita emme ole uusineet. Joihinkin olemassa oleviin laitteisiin, kuten seulaan, on hankittu kuitenkin uusia seuloja sekä savukaasumittariin (FTIR) uusi tietokone. Muuttotyö sekä laitteiden ja pöytien kasaus on toteutettu omana työnä, mikä on tietysti vienyt aikaa jonkun verran muilta työtehtäviltä.

Energiatekniikan laboratorion palvelut säilyvät entisellään, ja polttoaineen kosteus, energiasisältö ja tuhka määritetään kuten aiemminkin. Tilassa on nyt myös helpompi esitellä savukaasuanalysaattorin (FTIR) toimintaa.

Olosuhdesondin testausta (Janne Ylönen 2020).

Viimeisimmät tutkimukset ovat liittyneet materiaalin testaukseen, jossa meillä olevaa olosuhdesondia on testattu putkiuunissa ja selvitetty sen toimintaa. Sondilla voidaan testata erilaisten metallien soveltuvuutta kattilakäyttöön ja niiden mahdollisia muutoksia rasituksessa. Sondissa on mahdollisuus jäähdytykseen ilmalla ja vedellä, mikä takaa  materiaalin oikeanlaisen lämpötilan. Haasteelliset polttoaineet tuovat laitoksille helposti ylimääräisiä kustannuksia väärien materiaalivalintojen vuoksi. Mutta alustavilla tutkimuksilla riskit voidaan saada pienemmiksi.

Janne Ylönen
tutkimusinsinööri
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kuvat: Janne Ylönen (2019, 2020)

Energialaboratorion laitteistoluettelo

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.