+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

Energian TKI-toiminnan katsaus

Syksyn 2021 aikana tutkimushallilla on ajettu yksi pidempi asiakaskohtainen testijakso, jossa testattiin osin samoja asioita, kun omissa kehittämishankkeissa. Asiakas on luvannut julkaista tulokset, mutta analyysivaihe on heillä edelleen kesken.

Korroosiosondille on tehty kattilan takavetoon aiempaa paremmin soveltuva paikka ja lisäksi sondin jäähdyttämiseen tarvittava jäähdytysilma saadaan nyt johdettua ulos kanavasta ja näin ollen ilma ei ole sotkemassa jäännöshapen mittausta FTIR laitteella.  Sondin koeholkkeja on testien jälkeen valettu epoksiin ja näin on saatu holkin pinnalle tulleet kertymät hyvin säilymään pinnalla analysointia varten.

Kiertokaasulinjan kanavistoa on vähän muutettu ja muutoksen myötä kiertokaasu saadaan kuumempana takaisin kattilaan ja veden tiivistyminen kanavistoon on vähäisempää. Veden poistoon on tehty omat ”taskut”.

Pohjois-Savon energiatekniikan TKI-ekosysteemin kehittäminen -hankkeessa on tehty hallin layoutiin vaikuttavia muutoksia. Valvomon päällä olevaa tasoa on levennyttä ja ensi vuoden alussa tasolle sijoitetaan tuhkan käsittelyyn soveltuva uuni. Tasolta on purettu pois kompressori ja jatkossa kompressori sijoitetaan erilliseen pikkukonttiin hallin ulkopuolelle.

Savonian omana investointina tehtiin syksyllä polttoaineen säilytystä ja syöttöä varten katokselle perustustyöt ja itse katos on parasta aikaa nousemassa hallin päätyyn. Teräskehät ja poimulevykatteet on jo asennettu. Tarvittavat sokkelin valut saadaan tehtyä ennen joulua ja heti niiden perään päästään aloittamaan Paroc-elementtien asennus. Katokseen saadaan kaksi lyhyttä vaihtolavaa rinnakkain säältä suojaan. Lavojen ja kolakuljettimeen väliin jää tilaa operoida polttoaineiden kanssa.

Asiakkaiden tiloissa tehtäviä päästömittauksia tehtiin syksyn aikana muutamia ja kannettavia, identtisiä FTIR-laitteita on nyt käytettävissä kaksi kappaletta ja näiden lisäksi kiintoainemittauksiin soveltuva laitteisto. Päästömittauspalvelujen liittäminen osaksi Savonian akkreditoituja laboratoriopalveluita on menossa. Finasin auditoijat arvioivat joulukuun alussa sekä  laatujärjestelmän asiakirjat että käytännön mittaustoiminnan. Päästömittauksien osalta tuleva kevät vaikuttaa asiakastoimeksiantojen osalta kiireiseltä.

Petteri Heino
tki-asiantuntija
Savonia-ammattikorkeakoulu

Teksti on julkaistu Energiatekniikan uutiskirjeessä 2/2021 (22.12.2021)

Uusi energiatekniikan videoesittely alla.

Savonian Energiatekniikan esittely from Savonia-ammattikorkeakoulu on Vimeo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.