+358 44 785 7007 energiatutkimus@savonia.fi

VR-ympäristö otettiin käyttöön energiatekniikassa

Tutkimusinsinööri Marko Pekkarinen tutkii Energiatutkimuskeskuksen VR-mallia yhdessä Sweco Oy:n Jarkko Heikuran kanssa.

Savonia-amk:n energiatekniikan tutkinto-ohjelman opetus- ja tutkimuskäyttöön otettiin uusi Sweco Oy:n toimittama VR-järjestelmä. Järjestelmä koostuu kahdesta VR-laitteistosta joilla pystytään liikkumaan virtuaalimallin sisällä. Käytössä on siis kahdet laitteet joiden avulla kaksi henkilöä voi liikkua saman mallin sisällä samanaikaisesti ja he näkevät toisensa avatar-hahmoina ja pystyvät myös keskustelemaan keskenään. Laitteistot ovat yhteydessä toisiinsa internetin välityksellä ja laitteistot voivat sijaita vaikka eri puolilla maapalloa. Laitteistoja testataan kuitenkin aluksi samassa luokkahuoneessa.

Aluksi virtuaalimallina on oma energiatekniikan tutkimuskeskuksen koepolttolaitos. Mutta myöhemmin on mahdollista tarkastella myös muita voimalaitosten virtuaalimalleja. Esimerkiksi Riikinnevan ekovoimalaitoksen VR-malli saadaan opetuskäyttöön lähiaikoina.

Laitteiston testaus erityisesti laitossuunnittelun opetusympäristönä on aloitettu 1. vuoden energiatekniikan opiskelijoiden TKI-projektina. Projektin tarkoituksena on testata laitteistoa ja ohjeistaa mm. virtuaalisten työkalujen käyttöä myös muille käyttäjille.

Opetuskäytön lisäksi laitteistoja tullaan käyttämään energiatekniikan tutkinto-ohjelman ja Energiatutkimuskeskuksen markkinoinnissa kouluilla, messuilla ja yrityksissä.

Useissa yhteistyöyrityksissämme on herännyt mielenkiintoa VR-laitteiston käytöstä esim. voimalaitosten käyttäjäkoulutuksessa ja kunnossapidossa.

VR-laitteisto tullaan yhdistämään myös energiatutkimuskeskuksen ylläpito- ja dokumentointijärjestelmään jolloin mallin sisällä voidaan tarkastella myös erillisten laitteiden dokumentaatiota ja nähdään myös tarkka kuva laitteesta.

VR-laitteisto monipuolistaa energiatekniikan koulutuksen oppimisympäristöä ja antaa lisää mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä energia-alan yritysten kanssa sekä suunnittelun että ylläpidon alueilla.

Kuvassa: Tutkimusinsinööri Marko Pekkarinen tutkii Energiatutkimuskeskuksen VR-mallia yhdessä Sweco Oy:n Jarkko Heikuran kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.