Päivä Yrityskylässä

Hei vaan rikkaat ja rakkaat lukijat!

Okei.. ei teidän tarvii olla rikkaita, eikä välttämättä rakkaitakaan, mutta onhan se ihan mukavaa näin Ystävänpäivänä!

Yrityskylä on suomenlaajuinen oppimisympäristö ala- ja yläkouluikäisille. Yrityskylä on käytännössä pieni kylä, jossa on erilaisia yrityksiä kaupungintalosta metsänhoitoyhdistykseen ja sitä kautta hiussalonkiin. Yrityksiä pyörittävät itse oppilaat (6.lk), tabletilla olevien työtehtävien avulla, ja täten saavat ensimmäisiä kokemuksia ”työelämästä”. Päiviin sisältyy lasten osilta 4 työvuoroa, ja 2 vapaavuoroa, jolloin saa kierrellä ympäri kylää ostelemassa kaikkea kivaa itse tienaamallaan virtuaalirahalla taikka käydä vaikka kaakaolla Yrityskylän kahvilassa. Päivään sisltyy myös erilaisia kokouksia ja kokoontumisia, henkilökuntakokouksista kaupunginvaltuuston kokoukseen. Jokaisella yrityksellä on toimitusjohtaja, jolla on oma puheenvuoronsa avajais ja päätöskokouksissa, eli lapset treenaavat myös julk9ista puhumista mikrofoniin.

Noh, mites tämä sitten liittyy siis meihin restoihin? Vastaus on helppo, yrityksiä kylässä on 12, joihin menee 3-6 lasta. Lasten määrä voi olla siis aikamoinen vain muutaman henkilön pyöritettäväksi, siinä me astumme kuvaan. Jokaisen reston ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluu yrityskyläohjauksia. Ohjaajien tehtävä on olla yrityksissä lasten apuna ja tukena, ohjeistamassa ja ehkä hieman valvomassakin päivän kulkua.

Ohjaajan hyöty on kuppi kahvia, ihan ilmaiseksi, ja paljon auktoriteettiä antava ohjaajanauha. Ne tekee susta idolin!

 

Yrityskylä on mahtava kokemus! Saa selville, millaista on olla eri aloilla työssä, ja millaisia esimerkki työtehtäviä eri paikoista löytyy. Huomaa myös yhteistyön ja kommunikoinnin merkityksen.. no kaikessa. Yhteistyötaidot niin lasten kuin kanssaohjaajien kanssa hioutuu timantiksi, ja onhan se mukavaa vaihtelua pelkkään koulussa istumiseen! Yrityskylästä voi saada hyvinkin paljon irti, jos oikein lypsämällä lypsää 🙂

 

Yksi yrityksistä on Saastamoisen Säätiö (aka. taidemuseo). Tässä kuvassa Yrityskylän työtekijöiden yhteisötaideteos: Mistä onni koostuu!

 

 

 

 

 

Hyvää Ystävänpäivää!!

-Resto Reippaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *