Vaihtokuulumisia Salzburgista

 

Grüβ Gott!

 

Sprechen Sie Deutsch?

Minä puhun päivä päivältä paremmin, joten kyllä kannatti lähteä Itävaltaan vaihto-opintoihin. Ajattelin, että 4,5 kuukautta Salzburgissa olisi kokemus, josta ammentaisin vielä kiikkustuolissakin. No se ajatus ei ainakaan tähän mennessä ole tuntunut kaukaa haetulta, sillä ensimmäinen kuukausi on nyt takana, enkä muista milloin olisin viimeksi ollut yhtäjaksoisesti näin innossani ja iloinen monta viikkoa. Mozartin kotikaupungissa on siis kaikki paremmin kuin hyvin, joten kuulumisia on ilo jakaa! Niin ja toimikoon tämä teksti myös innoittajana kaikille vaihtojaksoa ulkomailla suunnitteleville ja varsinkin niille, jotka epäröivät lähtöä.

Ensiksikin on varmasti aiheellista esittää kysymys: Miksi juuri Salzburg? Vastaus: Monestakin syystä. Tiesin jo restonomiopinnot aloittaessani, että haluan ulkomaille opiskelemaan. Lisäksi, ensimmäisenä vuonna kiinnostuin saksan kielestä, joten näin samalla mahdollisuuden lähteä vaihtoon johonkin saksankieliseen maahan. Ajatus Itävallasta ja Salzburgista sen sijaan tulivat eräässä Savoniassa järjestetyssä vaihtoseminaarissa, jossa opiskelijat kertoivat kokemuksiaan ulkomailta. Aloin tutkia kohdettani ja kouluani tarkemmin ja aika pian selvisi, että tänne minä haluan. Salzburg tuntui kodilta jo silloin. Ravitsemispuolen opiskelijana sekä ruoasta ja juomasta kiinnostuneena voin lisäksi todeta, että keskieurooppalainen ruokakulttuuri on rikasta ja mielenkiintoista tutkittavaa. Muina motiiveina voisin mainita Salzburgin luonnon ja maisemat, jotka tekivät minuun, metsässä paljon liikkuvaan ja vaeltamista rakastavaan ihmiseen suuren vaikutuksen.

Joten täällä nyt ollaan! Ydinkeskustasta n.10 kilometriä etelään jossa sijaitsee myös opinahjoni Salzburg University of Applied Sciences, tuttavallisemmin SUAS. Opiskelen kyseisessä koulussa koulutusohjelmassa Innovation & Management in Tourism, sillä se on lähimpänä omaa suuntautumistani Savoniassa. Lisäksi minulla on kurssi myös Business Management -puolelta. Koululta on hyvät liikenneyhteydet keskustaan, sillä aivan vieressä olevalta asemalta menee junia puolen tunnin välein matkan taittuessa mukavasti alle 20 minuuttiin.

Myös asumisjärjestelyt ovat mielestäni hyvät, sillä aivan koulun vieressä on iso kampus viihtyisine asuntoineen. Jokaisessa asunnossa on kylpyhuone ja pieni keittiö peruskalusteineen kuten kirjoituspöytä ja sänky. Tarvetavarat kuten keittiövälineet ja petivaatteet on kuitenkin hankittava itse – onneksi paikallinen IKEA auttaa tässä! 🙂

Opiskelu on ollut melko samanlaista kuin Kuopiossakin, eli käytännönläheistä ja ryhmätyöpainotteista. Ainoa merkittävä ero on tietenkin opetuskieli, joka on englanti. Toisin kuin monen muun, minun lukujärjestykseni ei ole täyteen ahdettu enkä joudu taistelemaan päällekkäin menevien kurssien kanssa. Vapaa-aikaa siis riittää ja usein se painottuukin loppuviikkoon.

Vaihtokokemukseni on tähän mennessä ollut melko tapahtumarikasta. Jokainen viikonloppu on ollut hienoja kokemuksia täynnä. Päällimmäisenä mieleen tulee sunnuntaivaellukset, jolloin olemme yleensä lähteneet noin 20 hengen vaihtariporukan kanssa puoleksi päiväksi luontoon rentoutumaan. Matkat ovat sisältäneet joka kerta ällistyttävän upeita ja lähes leuat paikaltaan loksauttavia vuoristomaisemia, iloista ja seikkailuntäyteistä mieltä sekä hupailua. Viimeksi palasimme retkeltä kotiin väsyneinä, mutaisina ja kengät vettä loiskuen mutta hyvin iloisina päivän tapahtumista. Olemme tehneet porukalla myös laskettelureissun Alpeille ja päivämatkoja Saksan puolelle.

Tämä kevät on ja tulee ehdottomasti olemaan elämäni parhaimpia. Tuntuu uskomattoman hienolta tuntea yhteisöllisyyttä muiden vaihto-oppilaiden kanssa sekä olla osana erilaisia tapahtumia. Muistan, kuinka viime syksynä tuskailin hakupapereiden kanssa ja epäröin tänne lähtemistä monta kertaa, mutta sanon jo pelkästään kaiken tähän asti tapahtuneen perusteella, että vaivan näkeminen kannatti.

Minkäänlaista kulttuurishokkia en myöskään ole kokenut, mutta ajattelen sen johtuvan samankaltaisista olosuhteista kuin Suomessa, sillä viimeiset kaksi päivää on satanut lunta, vaikka aiemmat lämpimät päivät lupailivatkin jo selvästi kevättä. Niin, eikö kuulostakin varsin kotoisalta? Lisäksi, täälläkin liikenne on oikeanpuoleinen, valuuttana Euro ja kaupasta saa ruisleipää (tosin, se on kyllä vähän kallista).

Ennen muuta Salzburg on aivan ihana ja idyllinen Alppikaupunki, jota voisin heittämällä suositella kenelle tahansa.

Muutapas en sitten tähän hätään keksi kertoa, mutta, jos sinulla heräsi kysymyksiä tai kommentteja koskien tätä kirjoitusta, vaihtoa tai hakuprosessia, niin laita toki tulemaan! Minä vastaan mielelläni siten kuin kykenen. 🙂

Näihin kuviin ja tunnelmiin päätän tarinani ja toivotan teille kaikille lukiojoille oikein mukavia ja auringon lämmittämiä kevätpäiviä – niin – ja hyvää pääsiäistä!

Auf Wiederschauen!

 

Eerika

2 thoughts on “Vaihtokuulumisia Salzburgista

 1. Moikka! Olen lähdössä syksyllä samaiseen kouluun vaihtoon ja mietin tuota koulun vieressä asumista. Miten olet kokenut kulkemisen keskustaan sujuvan? Onko rajoittanut osallistumista illanistujaisiin tms. keskustassa? 🙂

 2. Moikka Loura!

  Hienoa, että olet päättänyt lähteä Salzburgiin opiskelemaan!

  Mielestäni täällä kampuksella on ollut oikein mukava asua eikä kulkeminen keskustaan ole ollut ongelma. Toisaalta, en ole kokenut tarpeelliseksi käydä keskustassa edes joka viikko, sillä kampuksella on myös järjestetty monia tapahtumia. Ehkä suurin murhe on ollut sunnuntain ja pyhäpäivien aikataulut, jolloin junia kulkee vain kerran tunnissa. Muussa tapauksessa, ainakaan hinta ei ole ongelma, sillä käyttämälläni alennuskortilla (noin 19€) pääsee junalla yhteen suuntaan hintaan 1,20€. Bussit ovat hieman kalliimpia, joten niillä en juurikaan ole kulkenut. Iltamenoja suunnitellessa kannattaa pitää mielessä päivän viimeinen juna, joka menee päivästä riippuen ennen tai vähän jälkeen keskiyön. Ensimmäinen juna kampuksen suuntaan puolestaan lähtee keskustasta aamulla hieman jälkeen neljän.

  Itse halusin kampukselle asumaan pääasiassa lyhyen koulumatkan ja kansainvälisen tunnelman takia. Asunnot ovat myös viihtyisiä ja rauhallisia, mitä arvostan paljon.

  Toivottavasti sait vastauksen kysymykseesi. Pyydä toki lisäinfoa, jos jokin asia jäi mietityttämään! 🙂

  Terveisin: Eerika

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *