EETTINEN OSAAMINEN:
Omasta mielestäni olen osannut toimia harjoittelussa eettisten periaatteiden sekä työpaikan säännösten ja toimintapojen mukaisesti. Olen oppinut tunnistamaan eettisiä sopimuksia lakeja ja ymmärtämään niiden merkitystä käytännön tasolla. Esimerkkinä tähän tulee mieleen esim. tahdosta riippumaton hoito, jossa on tarkat kriteerit ja lailliset säädökset jotka ohjaa toimintaa. Tunnistan tässä yhteydessä M1-M3 merkitykset ja perusteet sekä asiaan liittyviä potilaan itsemäärämisen rajoitteita ja niiden purkamisen perusteita.
Olen ottanut huomioon, miten omat periaatteet ja asenteet voi vaikuttaa mielenterveystyössä ja ottanut tämän huomioon toiminnassani. Osaan työskennellessäni toimia eettisesti ja empaattisesti. Omia ennakkoasenteita harjoittelun kohdalla ei minulla ollut juurikaan, sillä kokemusta mielenterveystyöstä ei ollut ja tavallaan koinkin lähteväni harjoitteluun ns. avoimin mielin. Harjoittelun aikana koenkin, että minulle ei ole muodostunutkaan mitään ennakkoasenteita tai että olisin kokenut harjoittelun aikan jotain, mikä olisi jäänyt mietityttämään. Toki on ollut tilanteita, jotka herättää tunnereaktioita, mutta näitä tunteita osaan hallita ja tiedostan ne, eikä ne ole häirinnet työskentelyä tai arviointikykyä. Koen pystyväni hyvin sanoittamaan ja kertomaan jos on joitakin seikkoja jotka jää mietityttämään.
Omaa ammatillista oppimista ja kasvua olen kuvannut niin blogiin, kuin työnohjauskeskusteluissa omien ohjaajien kanssa. Osaan tuoda esille ja sanoittaa omaa oppimista ja soveltaa oppimistani käytännön tasolla.
OHJAUS JA OPETUSOSAAMINEN:
Ohjauksen tarpeen tunnistaminen ja toteutus onnistuu mielestäni ihan hyvin. Tähän hankaluutena koin aiheen valinnan, koska koine, että en haluaisi toistaa samoja teemoja mitä on jo aiemmin kayty, jotta nuorten osallistumaminen mukaan olisi helpompaa, mutta onnistuin kuitenkin mielestäni rajaamaan ajankohtaisen aiheen, jossa hyödynsin useampaa menetelmää ja toteutuksessa otin huomioon kohderyhmän ja sen tarpeet.
MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖOSAAMINEN:
Harjoittelun aikana minulla oli useita mahdollisuuksia osallistua moniammatilliseen toimintaan ja oman harjoitteluyksikön moniammatilinen toiminta ja potilaan hoidon jatkopolut tuli tutuiksi. Yksikössä toimii useita eri alan ammattilaisia tiiviissä yhteistyössä ja opin ymmärtämään tämän moniammatillisen työn merkityksen. Tiimissä työskentelee lääkäreiden ja hoitajien lisäksi esim. psykologi, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, opettajia, sos.työntekijä ja ravitsemusterapeutti. Osastojakson päättyessä arvioidaan jatkohoidon tarve ja kartoitetaan jo valmiina olevat palvelut, joita nuorella mahdollisesti ollut ennen osasto jaksoa ja arvioidaan niiden riittävyys. Useasti mukana myös sos. työntekijä, joka kartoittaa mahd. lastensuojelullisia asioita ja kotitilannetta, sekä sinne annettavia sos. puolen palvleuita. Avo-puolen hoitokontaktia kartoitetaan ja otetaan mukaan nuoren hoitoon ja jatkohoidon suunnitteluun. Nuorten kanssa työskentelyssä on tärkeää muistaa myös tiedottaminen huoltajille/mah.sijoituspaikkoihin tms.yksiköihin.
Osaston ulkopuolella on useita yhteistyö- ja tukipalveluita, joita yhdessä moniammatillisessa tiimissä mietitään, jotta nuoren tilanne saataisiin korjautumaan ja tarvittavat tukitoimet takaamaan. Esim. Kouluikäisillä koulun kanssa tehtävä yhteistyö on tärkeää ja tämän osalta siihen liittyvien tuen ja järjestelyiden tarve kartoitettava, jotta mahdollistettaisiin koulun käynnin jatkumien vointia kuormittamatta. Tähän on erilaisia mahdollisuuksia, kuten mm. koulupäivän lyhentäminen, pienemmät ryhmäkoot, yksilölliset tukitoimet koulunkäyntiin ja joustava opetus.
HOITOTYÖN PÄÄTÖKSENTEKO OSAAMINEN:
Osaan hyödyntää tutkittua ja näyttöön perustuvaa tietoa työskentelyssäni ja osaan hakea tietoa tämän pohjalta. Aktiivisesti olen myös kysellyt kokemuksiin perustuvaa tietoa, mutta harjoittelun aikana opiskelijana hirveän paljon päätöksiä hoidon suhteen en ole tehnyt, ihan jo opiskelija asemaani perustuen. Toki osaan mielestäni hahmottaa keksustelujen pohjalta jo tiettyjä seikkoja ja perusteita, joiden perusteella voisi potilaan hoidon kannalta olla merkitystä. Hahmotan jo perustasolla hoidon kulkua ja mitä asioita potilaan hoidon kannalta tulee ottaa huomioon.
KULTTUURINEN OSAAMINEN:
Hahmotan erilaisia kulttuurellisia muotoja ja seikkoja ja osaan hahmotella niitä työskennellessäni. Osaan mielestäni ottaa nämä asiat huomioon työskennellessäni potilaiden ja perheiden kanssa. Mielestäni kulttuurillinen seikka hoitotyössä kattaa laajan skaalan asioita, muitakin kun uskontoon ja kansalaisuuten liittyvät kulttuuriset ominaisuudet. Nuorien kanssa työskennellessä on hyvä tutustua ja tunnistaa nuorisokulttuuriinkin liittyviä asioita ja tapoja, sekä erilaisien perhekulttuurien vaikutusta. Omien lastenkin kautta tietynlainen kosketuspinta nykyiseen nuorisokulttuuriin ja sen vouhotuksiin, jota pystyn hyödyntämään työskennellessä.
KLIININEN JA AMMATILLINEN OSAAMINEN:
Kliinisen ja ammatillisen osaamisen näkökulmasta, olen perehtynyt mielenterveyspuolen lääkehoitoon ja sen merkitykseen ja tarkoitukseen mielenterveyden sairauksia hoidettaessa. Osaan hahmottaa erilaisien sairauksien oireistoa ja tunnistan keinoja, joilla potilaan oloa ja vointia voidaan helpottaa ja seurata. Keskusteluissa tiedostan, mitkä asiat ovat oleellisia potilaan voinnin selvittämiseksi.
Olen osallistunut työnohjaukseen ja tunnistan sen tarpeen ja tarkoituksen. Hoitosuhdetyöskentelyä en hirveän paljon ole kerennyt tekemään ja koen tämän vielä hieman haastavaksi. Haastavuus tosin johtunee ainoastaan kokemuksen puutteesta. Tässä uskon että työkokemus ja harjoittelu auttaa, sillä periaatteen ja tarkoituksen sekä toteutuksen perusteet tiedän ja tiedostan.
Erilaisiin ahdistuksen hoitokeinoihin, kyselyihin ja voinnin selvitys lomakkeisiin sekä toimintamalleihin mm. itsemurhaayrittäneille (Linity) olen tutustunut, ja tiedostan käytännön merkityksen hoitotyössä.
Potilaan hoidon toteutuksen kirjaamista olen harjoitellut ja ymmärtänyt mielenterveyspuolen kirjaamisen periaatteet ja perusteet. Olen kirjannut potilaan voinnista, keskusteluista ja toimista, ottanut huomioon potilaan käyttäytymisen ja arvion tästä. Teoriapuolta mielenterveyspuolen sairauksista ja hoitomenetelmistä ja käypä hoito- suosituksista olen käynyt harjoittelujakson aikana tarkemmin läpi, niin teoriana kuin kyselemällä. Otan työskennellessä huomioon työturvallisuuden ja potilasturvallisuuden ja toimin työskennellessä näiden mukaan. Tilanteiden ennakointi ja AVEKKI-käytänteen tiedostaminen ja näiden toimintatapojen noudattaminen työskentelyssä onnistuu ja uskon että harjoittelun myötä ne alkavat tulemaan enemmän rutiiniksi, ilman suurempaa mietiskelyä.
Olen seurannut potilaslähtöistä hoitosuunnitelman laatimista, joka toteutetaan moniammatillisen työryhmän kanssa, jotta potilaan hoitoon saadaan mahdollisimman kattava kuva hoitomahdollisuuksista jatkohoidon suhteen, kuin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja hoidon takaamiseksi.
Raportti tilanteissa koen osaavani löytää potilaan hoidon kannalta oleelliset asiat, jotka kannattaa raportoida ja tiedostan seikat jotka pitää ottaa huomioon esim. ennen lääkärin tapaamista.
Pidettiin loppukeskustelu viimeisen harjoitteluviikon alussa. Kerroit tekemäsi loppuarvioinnin hyvin perusteellisesti. Siitä on helppo olla samaa mieltä.
Harjoittelu sujui näin ohjaajienkin näkökulmasta hyvin. Olit motivoitunut opiskelija. Hyvin myös osasit ottaa vastaan erilaiset tilanteet osastolla. Välillä oli osasto täynnä ja välillä taas rauhallisempaa.
Paljon käytiin keskustelua psykiatrisesta hoidosta, nuorten erityispiirteistä jne.
Lääkkeenjako, raportointi ja kirjaaminen sujuvat hyvin. Hoitosuhde osaamisessa toki varmasti olisi paljon opittavaa, mutta siitäkin kuvan sait.
Työryhmän jäseneksi pääsit hyvin nopeasti.
jakso hyväksytty.
Hyviä jatko-opiskeluja ja työintoa
Kiitos Jenni todella laajasti ja kattavasti tehdystä loppuarvioinnistasi. Paljon hyvää keskustelua käytiin näistä kaikista hoitotyön kompetensseista jo väliarviointikeskustelussa.
Toivotan sinulle rauhallista joulun aikaa ja tsemppiä tuleviin opintoihin!
yt Jenni