KUKA MINÄ OLEN JA MILLAINEN OPISKELIJA OLEN?
Olen 34-vuotias sairaanhoitajaopiskelija ja kolmen lapsen äiti Siilinjärven Vuorelasta. Sosiaali-ja terveysalan työkokemusta minulla on n.8-vuotta. Tällä hetkellä teen 50% työaikaa kotihoidossa ja aiemmin olen ollut lähihoitajana vanhustenyksiköissä sekä bioanalyytikon opintojen aikaan näytteenottajana Islabin toimipisteissä Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Elämän aikana olen kerennyt opiskelemaan vaihtelevalla menestyksellä vähän laidasta laitaan, mutta olen kokenut terveysalan olevan minulle SE juttu. Opiskelijana olen nykyisin osallistuva, aktiivinen mutta rennolla asenteella. Olen huomannut että liika yrittäminen lamaa minua, sillä minulla on todettu keskittymisvaikeuksia, joten nykyisin olen oppinut jaksottamaan opiskelun ja perheen sekä työn niin, että saan hommat hoidettua stressaamatta ja näin pidettyä motivaatiotakin yllä. Tähän mennessä mielestäni opintojen eteneminen on ollut sujuvaa ja olen saanut hyvin yhdistettyä työn ja opiskelun sekä perheen ja vapaa-ajan sopivalla tavalla.
MITEN OPIN JA MILLAINEN ON OPPIMISTYYLINI?
Olen nopea oppimaan ja sisäistän helposti tietoa jos olen aiheesta kiinnostunut. Välillä asetan itselleni liian korkeita tavoitteita ja pyrin liikaa täydellisyyteen, mikä saattaa turhauttaa. Yhdistelen erilaisia oppimistyylejä sen mukaan, mikä siihen tilanteeseen sopii. Mutta suurimmaksi osaksi aikaa koen opiskelun helpoksi, koska koen, että minun on helppo nähdä asiat kokonaisuuksna ja osaan soveltaa jo opittuja asioita käytännössä. Tunneilla ja opiskellessa olen aktiivinen osallistumaan ja tykkään haastaa itseäni koko ajan, sekä janoan uutta tietoa.
AIKAISEMMAT HARJOITTELUJAKSOT
Hoitotyön harjoittelusta hain hyväksilukua, joten sitä en ole nyt tehnyt. Sisätautien hoitotyön harjoittelussa olin KYS:in Sisä- ja keuhkotautien osastolla vko 47-51 vuonna 2023. Ohjaajien palaute oli positiivista ja kannustavaa.
LÄHTÖTASO JA TAVOITEET HARJOITTELUJAKSOLLE:
LÄHTÖTASO
OPPIMISEN TAIDOT
Oman osaamisen reflektiivinen arvioiminen on ollut minulle aina haastavaa, sillä minusta on jotenkin kiusallista arvioida osaavansa hyvin jotain, tai olevansa jo hyvä jossain. Osaamisen puuttumisesta on aina helpompi kertoa ja miettiä mitä ei osaa vielä tai missä tarvitsee kehittyä. Tässäkin asiassa olen kuitenkin jo kehittynyt edellisen harjoittelujakso aikana.
Edellisessä harjoittelussa sain kuitenkin positiivista palautetta potilaan kohtaamisessa ja kanssakäynnissä sekä potilaiden että omaisten kanssa ja perushoidon osaaminen tulee minulta jo luonnostaan. Sosiaalisena ihmisenä koenkin potilastyön olevan vahvuuksiani ja osaan toimia potilaiden kanssa luonnollisesti. Potilaan voinnin tarkkailu onnistuu, osaan arvioida potilaan vointia ulkoisesti, sekä käyttää voinnin ja elintoimintojen mittaamiseen erilaisia menetelmiä, kuten NEWS- mittaukset, kipumittari ja erilaiset ravitsemukseen ja toimintakykyyn liittyvät arviointilomakkeet. Perioperatiivista hoitotyötä olen päässyt koululla harjoittelemaan erilaisissa taitopajoissa ja simulaatioissa. Haastavimpana koin erilaiset lääkeaineet ja miten mikäkin vaikuttaa mihinkin. Edellisen harjoittelujakson aikana havaitsin osaavani muodostaa jo jonkinlaista kokonaiskuvaa potilaan voinnista ja miten moni asia vaikuttaa tiettyyn asiaan potilaan voinnissa ja perustella ohjaajalle, miten potilasta mielestäni pitäisi alkaa hoitamaan. Tätä asiaa toivon kuitenkin voivani vielä kehittää, sillä sen ymmärtäminen vaatii aikaa ja nyt, kun se on hyvin alkanut prosessoitumaan mielessäni, haluan syventää sitä. Perioperatiivisessa hoitotyössä potilaan leikkauskelpoisuuden arviointi ja anestesiaan valmistautuminen oli uutta. Hallitsen mielestäni näistä teoria asiat ja olen onnistunut koulussa harjoitustunneilla hyvin ja kokenut osaavani asiat tältä osin. Potilaan ohjaaminen eri toimenpiteisiin onnistuu ja koen sen luontevana. Opiskelijan roolissa työskennellessä osaan ottaa palautetta vastaan, mutta voisin opetella aktiivisemmin sitä myös pyytämään. Koen usein palautteen pyytämisen kiusallisena, koska se tuntuu huomion ja kehujen/haukkujen kalastelulta. Aiheesta annettua rakentavaa palautetta osaan ottaa vastaan ja korjata toimintaani tämän mukaan.
EETTINEN OSAAMINEN JA AMMATILLISUUS
Osaan ja toimin työssäni ja opiskelijana sairaanhoitajan eettisten arvojen ja periaatteiden mukaan ja tiedän mitä ne ovat.Tiedän myös potilaan oikeuksista ja noudatan niitä työssäni. Edellisellä harjoittelujaksolla kävin harjoittelupaikan järjestämällä etiikkapajalla, missä käytiin hyvin mielestäni erilaisia arvokeskusteluja ja hoitajan työssä kohtaamia tilanteita läpi. Tämä avarsi hyvin silmiä siitä, kuinka tärkeä asia tämä on hoitotyössä, ja opin myös sen, miten usein joutuu tilanteisiin työssään, joissa hoitajan toimintaa ohjaavat eettiset periaatteet ja arvot menevät limittäin tai vastakkain omien periaatteiden kanssa, vaikka ne hyvin saman kaltaisia ovatkin. Osaan toimia tilanteissa ammattimaisesti, mutta haluaisin vielä kehittyä työskentelemään haastavissa tilanteissa.
TYÖYHTEISÖOSAAMINEN
Tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja kunnioitan ja arvostan, varsinkin opiskelijan roolissa, kokeneempien tietämystä. Osaan kuitenkin arvioida sitä kriittisellä silmällä ja poimia sieltä itselleni sopivia keinoja. Tiedostan opiskelijan roolini ja en ole ottanut aikaisemmassa harjoittelussa itselleni liian isoa roolia tai liikaa valtuuksia työskennellä itsenäisesti, vaikka olenkin hyvin itseohjautuva. Kyselen paljon, ja haluan olla varma mitä teen, varsinkin jos teen sen ensimmäistä kertaa, ja toivon että se ei kuormita työyhteisöä liikaa. Sovituista töistä pidän kiinni ja teen omat hommani loppuun asti. Kiireessä tai paineen alla työskentely ei kuormita minua niin, että purkaisin sitä työyhteisössä muihin ja hallitsen kollegiaalisen työskentelyn. Otan muut huomioon. Moniammatillinen työskentely on tuttua mutta kaipaisin lisää tietoa kaikista mahdollisista ammattilaisista, joita työssäni voin konsultoida eri asioiden tiimoilta. Kehitettävää minulla on vielä työaikojen täsmällisessä noudattamisessa, sillä usein aikaiset aamut ja lähtemiset päiväkoti ikäisen kanssa muine haasteineen voi venähtää ja en aina ole ihan minuutilleen ollut paikalla.
SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Perioperatiivisen potilaan erilaiset hoitopolut ovat vielä suht tuoreessa muistissa, ja jollain tasolla olen ne hahmottanut, mutta nämä ovat jotenkin niitä asioita, jotka muuttuvat koko ajan, joten teoriatiedon pohjalta osaaminen jää pintaraapaisuksi. Tähän asiaan haluaisin ehdottomasti lisää käytännön tietoa ja syventyä tarkemmin. Jonkin verran olen kotiutusvuorossa edellisessä harjoittelussa jatkohoitopaikkojen tiimoilta tähän aiheeseen tutustunut, mutta tuntuu, että tämä on niin laaja käsite, että sen oppii vain käytännössä hahmottamaan selkeämmin.
KLIININEN OSAAMINEN
Preoperatiivinen:
Potilaan kliininen tutkiminen onnistuu, ja osaan arvioida potilaan kokonaistilannetta ja leikkauskelpoisuutta sekä tulkita potilaasta saatavia mittaustuloksia. Tämän alueen muu osaaminen perustuu minulla melkein täysin siihen, mitä koulussa olen käynyt potilaan esitieto ja valmistautumisohjeista. Ymmärrän kuitenkin syyn potilaan voinnin ja toimenpidekelpoisuuden riskien arvioimiseksi. Lisää harjoitusta käytännössä tarvitsen, jotta asia hahmottuu ja avautuu paremmin. Koen osaavani ohjata potilasta toimenpiteeseen valmistautumisessa, mutta kaipaisin ja haluaisin konkreettisesti toteuttaa sen ja saada lisää tietoa erilaisista toimenpiteistä ja niihin valmistautumisesta.
Intraoperatiivinen:
Potilaan elintoimintojen tarkkailun onnistuu ja ymmärrän teorian, mistä muutokset johtuvat. Käytännön kokemusta minulla ei intraoperatiivisesta hoitotyöstä ole koulun harjoittelu ja simulaatioita enempää, mutta niissä ymmärsin ja osasin mm. Potilaan toimenpidealueen pesun ja anestesian kulun ja seurannan. Intraoperatiivisessa hoitotyössä on paljon erilaisia lääkeaineita ja hoitovälineitä sekä -tarvikkeita ja niiden käyttöön haluan lisää tietoa ja käytännön työssä. Aseptinen toiminta on tuttua, ja steriiliksi pukeutuminen sekä välineiden steriilinä pysyminen onnistuu. Leikkaussalin toiminta ja erilaiset roolit tiedän teoriassa, mutta näihinkin haluaisin perehtyä tarkemmin.
Postoperatiivinen:
Näistä kolmesta osa-alueesta koen tässä eniten osaamista. Potilaan leikkauksen tai toimenpiteen jälkeinen tarkkailu eri välineistöineen ja mittareineen onnistuu ja osaan arvioida potilaan vointia näiden perusteella. Osaan toimia aseptisesti ja hoitaa erilaisia haavoja, mutta haluaisin kuitenkin syventää haavanhoidollista osaamista, sillä varsinkin erilaiset haavanhoitotuotteet muuttuvat jatkuvasti. Hallitsen kuntouttavan työn merkityksen postoperatiivisen potilaan hoidossa, mutta tähänkin haluaisin perehtyä lisää.
OHJAUS JA OPETUSOSAAMINEN
Potilas ohjauksessa osaan ohjata potilasta ja perustella potilaalle, miksi näin tulisi toimia. Haastavimpana koen hoitokielteisen asiakkaan kannustamisen ja sitouttamisen omaan hoitoonsa ja haluaisinkin oppia, kuinka tällaisissa tilanteissa olisi paras tapa toimia. Toki tiedostan myös sen, että jokainen on yksilö ja jokaisen kanssa tulisi tilannetta lähestyä yksilöllisesti ja potilaslähtöisesti. Koulussa olemme opetelleet positiivisen keskustelun periaatteita, ja ainakin sen, mitä itse ole kokeillut, sillä on ollut merkittävä vaikutus potilaan kanssa keskustellessa. Tätä haluaisin kuitenkin opetella vielä lisää, jotta se alkaisi tulemaan ns. Luonnostaan.
SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN LAATU JA TURVALLISUUS
Osaan työskennellessä ottaa potilasturvallisuuden huomioon, esimerkiksi kaatumisriskit ja lääkityksen. Osaan ja hallitsen erilaiset lääkelaskut ja koen ne itselleni helpoiksi. Tiedostan vastuuni lääkkeiden kanssa, ja koen olevani välillä jopa ylihuolellinen ja varovainen niiden kanssa. Verensiirrossa olen ollut mukana, ja tiedän siihen liittyvät riskit ja tutkimukset, jotka pitää ottaa huomioon, kuten sopivuuskokeet ja veriryhmän määrittäminen. Potilaan turvallinen hoitopolku on kokonaisuus, jossa jokaisessa vaiheessa tulee toimia niin, ettei potilasturvallisuus pääse vaarantumaan. Potilaan lääkityksen merkitys esimerkiksi ennen ja jälkeen toimenpiteen voi olla merkittävä, ja koen osaavani tunnistaa yleisimmät riskitekijät potilaan turvallisuuden kannalta. Osaan myös tehdä HaiPro-ilmoituksen, ja tunnistaa tilanteet, joissa potilasturvallisuus tai työturvallisuus on vaarantunut, tai tullut jokin haittatapahtuma. Olen onnistunut kanyloinnissa ja osaan toteuttaa nestehoitoa, sekä tunnistan erilaiset nesteytysvalmisteet ja niiden indikaatiot.
KEINOT TAVOITTEISIIN PÄÄSEMISEKSI:
OPPIMISEN TAIDOT
Potilaan hoidon kokonaisuuden opetteluun haluaisin mahdollisimman paljon päästä hoitamaan potilaita kokonaisuutena, niin perushoidon, voinnin ja lääkityksen osalta, jotta oppisin lisäämään ja hahmottamaan asioiden merkityksiä paremmin.
Haluaisin saada palautetta päivittäin, vaikka työvuoron päätteeksi työskentelystäni, mutta myös tilanteiden ja toimien aikana, varsinkin jos olen unohtanut jotain. Myös rakentavaa palautetta, sillä vain sillä tavoin voi oppia virheistään.
Haluaisin perehtyä lääkehoitoon, ja osallistua päivittäin potilaiden lääkehoitoon, ja tutustua mahdollisuuksien mukaan osaston farmaseutin työskentelyyn.
Potilaan leikkauskelpoisuuden arviointiin haluaisin osallistua, jos sitä harjoittelupaikassa tehdään ja päästä ainakin kerran mukaan potilaan hoidossa pre,intra ja postoperatiiviseen vaiheeseen, jotta näkisin kokonaiskuvan potilaan koko hoidosta.
EETTISET TAIDOT
Haastavien tilanteissa työskentely ja niiden läpikäyminen harjoittelun aikana. Jos tilanteita tulee kohdalle, haluaisin päästä mukaan tilanteen hoitamiseen ja/tai sen käsittelyyn ohjaajan kanssa ja saada perusteluja, miksi ja miten toimia tilanteissa.
TYÖYHTEISÖOSAAMINEN
Aikataulutan työvuorot paremmin ja opettelen organisoimaan ja ennakoimaan tilanteita, joiden takia koen haastetta olla ajallaan. Toki tätä asiaa hankaloittaa päiväkodin aukeamisaika, ja miehen vuorotyö, mutta koetan paremmin aikatauluttaa nämä sopimaan työvuorojen kanssa. Harjoittelupaikan kanssa sopia sopivat työvuorot, joka mahdollistaa ja helpottaa aikatauluttamista ja harjoittelun yhteensovittamista perheen kanssa.
SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON TOIMINTAYMPÄRISTÖ
Tutustua harjoittelupaikassa erilaisiin toimintaympäristöihin ja hoitopolkuihin, sekä kysyä ja hakea tietoa mitä kaikkea on tarjolla, esimerkiksi osastosihteereiltä, heillä on aika kattavaa tietoa näissä asioissa.
KLIININEN OSAAMINEN
Käytännön osaamisen lisääminen osallistumalla potilaan hoitoon, kysymällä ohjaajalta, jos jokin on epäselvää. Seuraamalla ammattilaisten toimintaa. Kliinisen osaamisen alueella koen voivan kehittyä vain tekemällä, kysymällä ja kokemalla itse. Siksi haluankin osallistua mahdollisimman paljon erilaisiin hoitotoimenpiteisiin, erityisesti potilaan toimenpiteeseen valmisteluun, haavanhoitoon, lääkitykseen, nestetasapainoon, toimintakyvyn tukemiseen ja jos mahdollista, päästä mukaan leikkaukseen katsomaan, miten siellä asiat käytännössä toimii.
Haluaisin päästä mahdollisimman paljon kertaamaan jo opittua, kuten mm. Kanyloimaan ja haavanhoitoihin osallistumaan, sekä arviomaan hoidon onnistumista ja vastetta.
Lääke- ja nestehoitoa haluan päästä harjoittelemaan päivittäin, jotta tulee varmuutta siihen.
OHJAUS JA OPETUSOSAAMINEN
Haluan päästä haastattelemaan ja ohjaamaan potilasta tilanteessa, jossa pääsisin hyödyntämään ja harjoittelemaan positiivisen keskustelun taitoja. Kotihoito ohjaukseen mukaan pääseminen.
SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN LAATU JA TURVALLISUUS
Haluan harjoittelun aikana perehtyä potilaan turvallisuuteen liittyviin seikkoihin, jotka työpaikalla on otettava huomioon ja toteuttaa hoitotyötä potilasturvallisesti ja laadullisesti hyvin. Toimin työpaikalla opiskelijan roolissa ja otan tämän huomioon työskentelyni aikana.
Olet mukavan avoimesti kertonut sinun taustastasi sekä sen millainen olet oppijana. Nämä piirteet ovat tärkeitä tunnistaa itsessään! Hienoa. Olet kertonut myös kivasti aikaisempaa työkokemustasi terveydenhuoltoalalta.
Nyt kun menet harjoitteluun, on juurikin tuo koulussa opitun tiedon konkretisoituminen tavoitteena. Hyvin olet tuonut esille mitä koulussa opeteltu ja miten aiot saavuttaa tavoitteet harkkapaikassa. Erilaisista prosesseista voit kysellä ohjaajilta, sekä nekin hahmottuvat kun pääset osastosi rytmiin. Eli tavoitteesi tarkentuvat kun näät yksikkösi toimintaa. Muista työskennellä päivittäin tavoitteellisesti. Kerro ääneen ne myös ohjaajillesi, jotta myös he tietävät missä tarvitset lisäharjoitusta.
Intraoperatiiviseen hoitotyöhön voisit perehtyä mm. käymällä potilaan mukana toimenpiteessä. Osastolla tavoitteet postoperatiivisesta hoitotyöstä korostuvat. Nyt opiskelijana on myös oiva hetki tutustua monialaisesti eri asiantuntijoiden työhön (mm. fysioterapeutti jne..)
Lähtötaso hyväksytty.
Oppimisen iloa tulevaan harjoitteluun!