VASTUULLISUUDESTA ASIAA!

Autetaan mehiläistä- autetaan itseämme! Pienet suuret teot, niillä on suuria vaikutuksia. 

Pidän pientä lahjaa kädessäni. Lahjan sisäpuolelta paljastuu pieni hunajapurkki. Hunajapurkki, mitä ihmeellistä siinä nyt on, saatat lukijana miettiä. Minäpä kerron.

Tällä hetkellä pientä tellustamme uhkaa lajien suurkato ja erityisesti se on nähtävissä sellaisten lajien kohdalla, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä koko ihmiskuntamme ruokatuotannossa. Eli mehiläiskato, mikä huolestuttaa varmasti kaikkia. Mehiläisten vähentyminen ja pahimmassa tapauksessa katoaminen, tulee mullistamaan maapallon ruokatuotannon. Lähes mikään ei kasva ilman pölyttäjiä, ja mehiläiset ovat tärkein pölyttäjäryhmä.

Tuon hunajan ovat 200 000 mehiläistä tuottaneet globaalin jättiyrityksen CGI:n toimistotalon katolla olevissa mehiläispesissä. Tällaisia pesiä, eli ihmisen perustamia mehiläisyhdyskuntia, on useita eri puolella suomea ja niistä saatavasta hunajasta valmistetaan mm. pesäpaikkoja tarjonneille yrityksille liikelahjoja, kuten tämä pieni hunajapurkki. Tuotannosta saadaan myös mehiläisvahaa, josta syntyy niin kynttilöitä kuin vaikkapa huulirasvaa. Tähän kun lisätään tuotteen 100 % suomalaisuus, käsityö ja ympäristöystävälliset, mutta ylellisen oloiset pakkausmateriaalit, niin kädessäni on todella erityinen lahja.

Pieni hunajapurkki ja ahkerien mehiläisten päivän työsarka!

Mutta syy, miksi onnellisena pyörittelen tuota pientä lahjaa käsissäni, on se, että tässä on taas loistava esimerkki siitä, että yritysten näkyvä vastuullisuus on myös tätä, konkreettisesti tehtyä työtä; mehiläisille tarjotuista pesäpaikoista, kaukana suorista vaaroista, kuitenkin niin lähellä, että pystymme valvomaan, hoitamaan ja vahvistamaan näitä mehiläisyhdyskuntia ja samalla koko mehiläiskantaa, ja pienillä askelilla taata ruokatuotanto myös tulevaisuudessa. Parasta mahdollista vastuullisuusviestintää ja markkinointia!

Mutta miksi tämä pienoinen hunajapurkki nousi mielessäni vertauskuvaksi vastuullisuudesta? Opintojeni aikana olen saanut sukeltaa eri reittejä vastuullisuuden moninaisiin lähteisiin. Kuinka meidän kaikkien tulisi havahtua siihen, että vastuullisuus on sama. kuin jokapäiväinen leipämme. Yritysmaailmassa se pitäisi osata kutoa yrityksen strategian ytimeksi, kaikkien sen toimet tulisi katsoa läpi vastuullisten suurennuslasien. Vastuullisuus tulisi näkyä yritysten toiminnassa myös ulospäin, kuten esimerkin hunajapurkki.

Me kuluttajat osaamme jo vaatia, että tuote tai palvelu tuotettaisiin mahdollisimman vastuullisesti toimien. Emme halua, että hiilijalanjälkemme painaa kovin syviä jälkiä, emmekä tahdo, että meidän vuoksemme tuotteita tuotetaan ihmisoikeuksia polkemalla, luontoa tuhoamalla, jätevuoria kasvattamalla ja merien muovisaaria laajentamalla.

Me tahdomme, että yritykset, niin isot kuin pienetkin, tekisivät enemmän, niin kuin mekin teemme; lajittelevat jätteensä, kierrättävät, valitsevat uusia tuotteita kestävän kehityksen mukaisesti, valvovat omia toimitusketjujaan ja toimisivat vastuullisesti kaikilla rintamilla. Nykyään ja tulevaisuudessa, myös matkailualalla, on kaikissa toimissa, jotta se olisi kantavaa, kannattavaa ja kestävää, otettava mukaan vastuullisuus.

Tutkimusten mukaan, (mm. Business Finland, 2022) yhä useampi matkailija valitsee matkustustavan, matkakohteen ja majoitusvaihtoehdoista ne, jotka tuovat rehellisesti esille omat vastuullisuustekonsa. Kun matkakohde kertoo vaikkapa kotisivuillaan noudattavansa kestävän kehityksen periaatteita, sitoutuneensa vähentämään energian- ja vedenkulutustaan, vakuuttaa huolehtivansa ihmisoikeusasioiden toteutumista, kantavansa siis sosiaalisen vastuunsa kaiken kattavasti, sekä ottamalla huomioon tärkeimmät sidosryhmänsä strategisten päätöstensä tueksi, niin silloin heillä on mahdollisuus tehdä liiketoimintaa kauaskantoisesti ja kannattavasti. Koska tällainen toiminta houkuttelee nykyajan matkaajia. He ovat tietoisia omien toimiensa merkityksestä ympäristöönsä, omien valintojensa vaikuttavuudesta sekä omista mahdollisuuksistaan muuttaa maailma paremmaksi valinnoillaan.

 Vastuullisuuden eri osa-alueita löytyy runsaasti, ja jokainen kyllä halutessaan löytää oman tapansa olla vastuullinen. Asiakas, jonka vaikutusmahdollisuus on lähinnä valita tuotteita ja palveluita, joissa vastuullisuus on läsnä, karttaa siis helposti yrityksiä, joilla ei ole näkyvää vastuullisuustoimintaa. Mm. Green Key, ISO 4000 ja muut kansalliset ja kansainväliset ympäristösertifikaatit auttavat yrityksen matkaa kansainvälisesti hyväksytyn vastuullisuusohjelman noudattajaksi ja helpottaa vakuuttamaan asiakas valitsemaan oikein; sen vastuullisen yrityksen tuotteet ja palvelut.

Vastuullisuusasiat tuntuvat olevan vielä lasten kengissä, varsinkin pienten matkailuyritysten kohdalla. Näiden yritysten kannattaisi tarkastella omaa asemaansa alan kireässä kilpailussa, tehdä sellaisia strategioita, joilla he kasvattaisivat vahvasti osaamistaan vastuullisuuden kautta ja sen sijaan että taistelisivat olemassaolonsa merkityksestä punaisessa meressä, siirtyisivät rohkeasti niiden suunnan näyttäjien joukkoon sinisen meren aalloille, käyttäen innovatiivisuutta ja rohkeutta saavuttaakseen uusia asiakasryhmiä, löytääkseen uusia tuotteita ja uusia palveluita, käyttäen laajasti uusia vastuullisuuden kautta saavutettavia kilpailukeinoja.

Mutta takaisin siihen hunajapurkin tuomaan ajatukseen: Jokainen yritys siis voittaisi näkyvällä vastuullisuudellaan. Se olisi houkuttelevaa, hyvää ja näkyvää. Suorastaan hunajaista!

Pakkauksessa on ytimekäs kuvaus vastuullisuuslupauksesta!

Kiitos Leena-Mari Lähteenmaa hunajasta, mikä avasi taas ajatuksia!

Lähteet:

Hunaja: Korpikuusikon Hunaja – Vastuullinen 100 % suomalainen yrityslahja

Verkkosivustot; esimerkit tutkimuksista:

1. Kestävä matkailu – Business Finland

2. Väisänen Hanna-Maija, matkailijoille merkityksellinen vastuullisuus majoitus- ja ruokapalveluissa verkkojulkaisu: (Raportteja196.pdf (helsinki.fi)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *