Hotellitoiminta, eli majoituspalvelut-osion oppimistehtävä, portfolio, osa 3

Hotelli, Motelli, Hostelli, AirB&B, Camping vai ihan vaan perinteinen kotimajoitus?

Siinäpä valinnanvaraa jokaiselle matkaajalle! Tai ainakin luulisi ,että riittää, kun noiden välillä tehdään valinta, ehei, tämän majoitusmuodon valinnan jälkeen täytyy tutkia ja päättää minkä tasoisen majoituksen valintasi sisällä teen. Usealla majoitusta tarjoavalla yrityksellä on jonkin tasoinen luokitus, jonka perusteella asiakkaan on helpompi tehdä valintaa omien mieltymystensä mukaan- tai oman taloutensa mukaan.

Maailmalla hotelleissa valinta tehdään myös tähtiluokituksen perusteella, yhden tähden, kahden tähden vai kuinka monen tähden vuoksi matkaan lähden? Etelä-Euroopassa myös cambingalueilla on oma tähtiluokituksensa riippuen minkä tasoista palvelua missäkin saa. Air B&B:llä luokitusta varsinaisesti ei ole, vaan tason saa selville ennemminkin asiakasarviointien perusteella. Motelleilla ei vastaavaa luokitusta ole. Hostellit ovat ryhmähuonemajoitusta ja sopii parhaiten esimerkiksi opiskelijaryhmille, reppureissaajille ja muille jotka eivät laita pahakseen jaettujen mukavuuksien majoitusta. Kotimajoitusta käyttävät sellaiset henkilöt, jotka haluavat tutustua matkakohteensa aitoihin ihmisiin. Kotimajoitus voi olla Bed and Breakfast-tyyppinen useamman huoneenkin kokoinen majoituspalvelu tai se voi olla vaikka sohvannurkkaan majoitusta: sellaiset couchsurffing-henkiset matkaajat, jotka sananmukaisesti yöpyvät ilmais eksi tai esimerkiksi työpanosta tai muuta sellaista vastaan majoittajan kotisohvalla. ja vastavuoroisesti tarjoavat majoitusta omilla sohvillaan.Samoin kodinvaihtajamatkailu, jossa vaihdetaan lomien aikana koteja vaikka ihan eri puolilla maailmaa. Tai jopa sellaista majoitusta on maailmalla tarjolla, kuin house-sitting- siinä joku tarvitsee vaikka koiralleen ja kodilleen hoitajaa oman matkansa takia ja tarjoaa majoituksena oman kodin ilmaiseksi. Tällaisia pestejä on tarjolla monen eri pituisia ja luonteisia ympäri maailmaa.

Suomessa ei ole käytössä tähtiluokitusta missään, vaan meillä jaotellaan Majoitusvaihtoehdot nimeämällä ne kuvaavilla sanoilla:

Liikematkahotellit, (tämä muoto poliittisesti korrektisti, yleisesti kai sanotaan liikemieshotelli)joiden perustehtävänä on tarjota korkeatasoista majoitusta työ- ja kokousmatkoilla kulkeville matkustajille. Niissä laatutaso joka aspektissa on korkea ja täyttää vaativammankin asiakkaan vaatimukset. Palvelun korkeaan tasoon ollaan panostettu, huoneissa on selkeästi laadukkaat vuoteet, työpöydät yms. ja puhtaus on niissä korkealla tasolla. Aamiainen yleensä kuuluu hintaan ja on erittäin monipuolinen. Asiakas pystyy näissä hotelleissa myös tilaamaan aamiaiseensa keittiöstä mieleisiä komponentteja ja erikoiskahveja. Huonepalvelu on 24/7 ja hotellin vastaanotto on aina miehitetty. Huoneet siivotaan päivittäin ja hotellissa on myös kokoustiloja ja hyvät bisness-palvelut. Yleensä näissä hotelleissa ei ole lapsiperheiden hakemaa rentoa oleilua, Leikkihuoneita ei löydy, vaikkakin pikkulasten lisävuoteet ja syöttötuolit niistä löytyvätkin. Mutta Hotellin asiakaskunta on arkipäivisin liikematkustajavoittoista. Hotellien huonehinnat ovat yleensä ottaen aika korkeat, mikä omalta osaltaan poissulkee ei-segmentoidut asiakasryhmät. Viikonloppuisin näistä hotelleista toki saattaa saada erikoishintaan edullisempaa majoitusta myös perheet, bilettäjät ja muut vapaa-ajan matkustajat. Näitä kannattaa hyödyntää, jo mielii hyväntasoista majoitusta matkoillaan. Näiden hotellien sisällä on eri tasoisiakin huoneita. Niistä hieman myöhemmin.

Perhehotellit, joiden tärkein asiakaskunta koostuu perheistä. Taso on kohtalaisen hyvä, mutta ei yletä liikematkahotellien tasoon. Näissä hotelleissa ollaan panostettu erityisesti lapsiperheiden vihtyvyyteen. Aamiainen on tämän tyyppisissä hotelleissa myös vakiotuote, joskin sisältö on selvästi suppeampaa ja lapsiperheille sopivampaa. Näissä hotelleissa on perhekoon huoneita ja sviittejä, Pikkulasten vuoteita, syöttötuoleja ja leikkihuoneita. Näissä hotelleissa on yleensä kylpyläosasto, tai ainakin uima-allasosasto ja saunat ja paljon ohjelmallista palvelua tarjolla. Nämä hotellit panostavat siihen, että perheet siis viihtyvät. Mutta huoneiden kalusteiden laatu ei yleensä yllä edellä mainittuun. Huonepalvelu on yleensä aika minimaalinen, jos sitä on lainkaan ja henkilökuntaakin on yleensä huomattavasti vähemmän kuin korkeamman tason hotellissa.

Kylpylähotellit, nimensä mukaisesti ovat teemallisia hotelleja. Niissä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Kylpylähotellien pääsegmentti on perheet, joilla on lapsia. Mutta kylpylöillä on myös kuntoutus ja kurssitoimintaa korkeasesonkien ulkopuolella.

Lapin hotellit ovat ihan oma lukunsa. Siellä vierailee suurin osa suomeenkin saapuvista matkailijoista. Lapin vetovoima, luonnon omanlaisuus ja omaleimaisuus, houkuttelevat matkustajia yöpymään lasi-igluissa ja jäähotelleissa. Siellä on panostettu Luksusmajoitukseen paljon voimakkaammin kuin missään muualla suomessa. Ainoa haitta siellä on, on voimakas sesonkiluonteisuus; kesäinen itikka-lappi ei yhtä voimallisesti houkuta matkailijoita kuin talvinen joulupukin maa. Nämä hotellit panostavat luksukseen ei vain majoituksen saralla, vaan kokemusten ja ohjelmallisuuden kautta.

Motellit, jotka ovat ehkä suomessa jo historian havinaan kuuluva majoitusmuoto. Ne ovat palvelultaan hyvin matalalla tasolla. Ne saivat suomessa alkunsa kun kievarilaitos purettiin 1930-luvulla. Motelli sanana koostuu MoottoriHotellista ja sijoittuivat moottoriteiden ja vilkkaasti liikennöityjen teiden varsille. Ne syntyivät aikoinaan Pohjois-Amerikassa täyttämään ammottavaa palvelutarvetta ja majoitusta pitkien välimatkojen taukopaikoiksi matkailijoille.Palveluina niissä on periaatteesa vain huone ja maksullinen aamiainen. Ja vähäisen palvelun ansiosta, niihin pesityi aikoinaan runsaasti rikollisuutta ja prostituutiota. Suomen harvaan asutussa maassa, motelleihin perustettiin enemmän palveluita, ravintoloita ja tapahtumia, jotta niillä olisi jonkunlaista vetovoimaa lähiympäristön asukkaisiinkin, eikä suurin osa käyttänyt motellin palveluita juurikaan majoittumiseen. Suomen motelleissakin muhi aikamoinen prostituutio vielä 1980 ja 1990 luvun taitteessa, josta aikoinaan tuomittiinkin iso määrä ihmisiä laittomasta ihmiskaupasta. Motellien siisteystaso on kyseenalaista ja asiakassegmentti: Walk-ins-wellcome-eli etukäteisvarauksia ei juurikaan tarvittu. Näitä motelleja on vielä jonkin verran suomessa, mutta niiden merkitys on äärettömän vähäinen.

Hostellit, ne ovat vaatimattomia yhteismajoitustiloja, joissa yksityisyyttä ei juurikaan ole. Opiskelija ja koululaisryhmät käyttävät hostelleja opiskeluun liittyvillä opintomatkoillaan. Hostellit ovat myös nuorison suosimia ja reppureissaajien kohtaamispaikkoja. Niissä on usein yhteiset sosiaalitilat ja keittomahdollisuus. Jonkin verran on näkyvissä myös hostellirintamalla pienempien ”omien” huoneiden tuleminen. Mutta pääpiirteissään niissä nukutaan kerrossängyissä, jaetaan suihkut ja muut saniteettitilat. Ne sijaitsevat yleensä kaupunkien keskustoiden lieppeillä, minne on helppo löytää suurissakin kaupungeissa. Hostelleina voivat toimia myös opiskelija-asuntolat, joiden pääasiallisesti talvella käyttävät opiskelijat. Samoin hostellitoimintaa voi löytyä retkeilymajoista ja vaikkapa seurakuntien omistamamissa rakennuksissa. Erilaiset yhteisöt ja järjestöt yleensä ylläpitävät tätä toimintaa. Hostellimajoitus sopii siis niille, joille majoitus ei ole se pääasia vaan matkan ympärillä oleva ”kaikki muu” toiminta. Hostellia voidaan pitää vaikka festarialueen liepeillä olevissa koulurakennuksissa kesäaikaan, juuri niinkuin alunperin hostellitoiminta sai alkunsa 1900 luvun alussa saksassa.

Camping, eli leirintäalueet. Niissä voi yöpyä monella tavalla. Sinne voi ajaa omalla asuntovaunulla tai – autolla, vuokrata yksinkertainen leirintämökki tai pystyttää oma teltta. Leirintäalueita on monenlaisia. On korkealaatuisia ”kaikki palvelut löytyvät” alueita, niissä on sananmukaisesti pesutuvat, keittiöt, oleskelutilat kahvioineen tai jopa ravintoloineen sellaisiin, joissa on vain huussi , nuotiopaikka ja hyvässä lykyssä sähköä maksua vastaan,-palvelut. Leirintäalueille tarvitsee tuoda oman mieltymyksen mukaiset tarvikkeet, mökkeihinkin on syytä ottaa mukaan omat liinavaatteet ja makuupussi. Tämä majoitusmuoto sopii kaikille vapaammin matkustamista harrastaville. Omalla karavaanilla kulkiessa ehtii nähdä omassa tahdissa maisemia ja pysähdellä matkan varrella sopiviin paikkoihin. Polku- ja moottoripyörillä ja kevyellä varustuksella matkaavat, saavat pystyttää telttansa turvallisiin paikkoihin ja tavata hengenheimolaisiaan. Lapsiperheillekin leirintämatkailu on elämys ja edullisin tapa saada uusia kokemuksia. Lemmikkieläimet ovat yleensä aina tervetulleita, joten koko perheen matkailu onnistuu tällä tavalla hienosti, jos on valmis tinkimään mukavuuksistaan.

AirB&B, on vuonna 2008 perustettu amerikkalainen yritys ,jonka kautta yksityiset vuokranantajat vuokraavat kotejaan/asuntojaan/huoneitaan komissioita vastaan ja löytävät matkailijoita vapaisiin huoneisiinsa tai koko asuntoihinsa. Joissakin tapauksissa majoitus on bed&breakfastin aamiaistarjoilun tasoista, toisissa tarjolla on vapaa käyttö asunnon keittiöön. Matkailijat löytävät usein huomattavan edullista majoitusta tätä kautta. Sekä vuokranantajat että vuokraajat arvostelevat toisensa palvelun sivuilla ja sen mukaan esim matkaaja voi valita itselleen hyvän kokemuksen tarjoavan majoituksen ja vastaavasti huonosta matkailijasta tulee merkintä ja vuokranantaja voi halutessaan olla ottamatta tällaista matkaajaa asuntoonsa. Tällä majoitus muodolla on kuitenkin aika iso nurja puoli, mikä erityisesti suurkaupungeissa on tullut esille: normaaliin asumiskäyttöön ei enää tulekkaan vapaita vuokra-asuntoja, koska asuntojen omistajat haluavat maksimoida tulonsa vuokramarkkinoilla. Muutamissa maissa on tehty laittomaksi vuokrata asuntoja enää lyhytaikaisesti, jotta alueen oma väestö ei menetä mahdollisuutta asua kohtuuvuokralla omissa kaupungeissaan. AirB&Bn hinnat ovat jatkuvassa nousussa, eikä mielestäni ole kovinkaan ekonomiaa alueellaan kohottava tekijä enää.

Kotimajoitus, Kohteet – HBB. On hauska tapa kohdata matkansa aikana ”oikeita ihmisiä” heidän omissa kodeissaan. Matkailija löytää tätä kautta itselleen edullisen tavan yöpyä, tutustuu muiden perheiden elämään, saa uusia kokemuksia myös oikeita aitoja koteja. Kotimajoitus eriää AirB&Bstä juuri sen aidon kodin ja ihmisten kohtaamisesta. Helsingin Bed&breakfast(HBB) perustajan Tapani Koskelan mukaan yritys, vaikkakin tekee työtä jolla ansaitse, tekee tätä työtä sen lämminhenkisyyden vuoksi. Ihmiset joilla on aidostyi kodissaan tilaa erilaisten syiden takia, kutsuvat mieluusti vierailijoita tyhjiksi jääneisiin huoneisiinsa. Oikein miellyttävä konsepti, jos majoittujaa ei tosiaan häiritse olla jonkun nurkissa. HBB:n majoittajat saattavat tarjota asiakkailleen elämyksiä maksutta, viedä vaikkapa retkelle tai kiertelemään kaupunkia autollaan. Siinä missä AirB&B aiheuttaa negatiivisesti paikallisten asuntomarkkinoihin, kotimajoitus ei sitä tee, koska asunnoissa asuu majoittujan läsnäollessa yleensä asunnon omistaja/t. Yrityksen veloitus välitystyöstä on samaa luokkaa kuin AirB&Bllä, noin 10-13% per yö. mutta huoneiden hinta on todella edullinen.

Kotimajoitukseen voidaan laskea mökkimajoitus. Varsinkin koronavuoden matkustukselle aiheuttaman eston, ovat suomalaiset vuokranneet lähes kaikki mökit mitä on ollut tarjolla. Mökit saattavat vaihdella suuresti varustetasoltaan, vaatimattomien ollessa ns. kuivan maan, tiettömän matkan päässä sijaitseva mummonmökki, ilman sähköä ja juoksevaa vettä ja huusi pihan perällä, tai toisena ääripäänä kaikki nykyajan mukavuuden omaavat huviloita muistuttavat ”mökit” sijainniltaan mieluummin puolen tunnin ajomatkan päästä kaupungista, järven tai meren äärellä. Rahalla saa melkein mitä vaan mökkirintamallakin.

Perinteinen bed and breakfast, joita suomessakin on siis tarjolla, ehkä vielä enemmän yritystoimintaa kuin kotimajoitus sellaisenaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *