Ammattikorkeakoulussa työskenneltäessä kuulutaan tiimiin, jossa osa jäsenistä on vuosikausia mukana olleita, ja toiset, määräaikaiset ehkä vain käväisemässä. Myös TKI-henkilökunta on välillä mukana, välillä strategian mukaisesti ei. Miten siis saadaan aikaan toimiva tiimi?

Toimivan tiimin aikaansaaminen ei ole vain tiiminvetäjän asia. Jokainen tiimin jäsen voi vaikuttaa. Niinpä mekin tartuimme opukseen ja aloimme lukea. ”Lukeminen on aina hyväksi”, todetaan myös Pentti Sydänmaanlakan tarinanomaisessa kirjassa Älykäs johtaminen 7.0.

Pitäisi pystyä välttämään turhaa sooloilua ja NIH-ajattelua (Not Invented Here). Se vältetään helpommin, jos tiimi tuntee kuuluvansa yhteen ja tiimissä on hyvä yhteishenki, toteaa Sydänmaanlakka johtamisopuksessaan.

Tähän konkreettiseen ohjenuoraan lienevät tarttuneet ne tiimimme jäsenet, jotka kevättalvella ehdottivat yhdistettyä työ- ja virkistäytymisreissua vappua edeltävänä viikonloppuna. Lähes koko tiimi innostui ajatuksesta ja matkasi Viroon kahdeksi yöksi, osin omin varoin, osin työnantajan sponsoroimana.

Välitön tunnelma virallisissakin kokousosuuksissa siivitti luovaan ajatteluun ja uudenlaisiin ratkaisuihin. Pohdittiin muun muassa tulevaa ympärivuotista ja -vuorokautista opetustarjontaa: millaisia kursseja haluamme tarjota kenelle tahansa opiskeltaviksi? Yhden kurssin jouduimme vielä tulojunamatkalla jättämään pois, mutta sekin tehtiin joustavasti.

– – – sitten pitäisi saada synnytettyä paljon positiivista energiaa ja intoa – jopa intohimoa – tiimin jäseniin, jatkaa Sydänmaanlakka.

Jo aiemmin meitä kävi valmentamassa Savonian laajuisessa tiimivalmennusohjelmassa yleisten koulutusten lisäksi juuri omaa tiimiämme varten työrupeaman valmistanut pätevä konsultti. Saimme täsmätietoa ja oppeja tiimimme ja sen yhteishengen kehittämiseen.

Juuri ennen Viron matkaa olimme myös tutustuneet käytännössä yhden tiimikokouksemme aluksi voimaannuttavan valokuvauksen menetelmään. Olimme kukin tuoneet itseämme voimaannuttaneen intiimin valokuvan mukanamme, ja jaoimme siihen liittyvät ajatukset toisillemme. Tiimiimme kuuluva voimaannuttavan valokuvauksen opiskelija veti meille tuon rupeaman.

Ehkäpä nämä kaksi kokemusta – virallinen tiimivalmennus ja voimaantuminen yhdessä valokuvista – olivat ne tekijät, jotka loivat ilmapiirin suotuisaksi myös yhteiselle Viron matkallemme. Saimme synnytettyä Sydänmaanlakankin toivomaa positiivista energiaa ja intoa.

Nauroimme poskilihaksemme kipeiksi, söimme vatsamme pyöreiksi ja tallustimme innostavien keskustelujen siivittäminä jalkapohjamme tunnottomiksi – kaikki tämä vain kokeaksemme vielä innostavampia, läheisempiä ja ehkä osaltaan myös helpompia hetkiä tulevissa, minuuttiaikataulutetuissa työpäivissämme.

Huipputiimiksi kasvaminen taas edellyttää riittävää erilaisuutta tiimin jäsenten välillä, kuvailee Sydänmaanlakka.

Huomasimme Viron matkallamme myös ihastuttavia eroja ja erilaisia vahvuuksia toisissamme. Kuulimme toisistamme asioita, joita emme olleet aiemmin kuulleet. Nyt olemme entistä vahvempi tiimi, koska osaamme oikealla tavalla arvostaa ja kunnioittaa toistemme erilaisia osaamisalueita.

Joko olemme huipputiimi? Ainakin suunta on oikea, totesimme sosiaalitiimin Viron matkalla.

 

Kukka-Maaria Raatikainen
Suomen kielen ja viestinnän lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

Minna Kaija-Kortelainen
Sosiaalialan lehtori ja tiiminvetäjä
Savonia-ammattikorkeakoulu

Hitsautuminen toimivaksi tiimiksi on pitkä prosessi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *