Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa eli ulkomaalaista, jotka hakivat suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta. Hakijamäärä on monien syiden takia kääntynyt laskuun. Viime vuonna uusia hakemuksia tuli reilut 2 000 ja edellisenä vuonna noin 4 000.

Turvapaikanhakijat ohjataan asumaan vastaanottokeskuksiin. Niissä asuu edelleen reilut 9 000 ihmistä. Keskuksissa ihmiset saavat tarvitsemansa suojan ja ruuan, mutta elämän sisältö jää suppeaksi. Kontakteja suomalaisiin on vähän.

Suomessa on ollut varsin vähän kotimajoitusta turvapaikanhakijoille. Sellaista varten on perustettu kotimajoitusverkosto, joka tuo turvapaikanhakijoita ja tavallisia suomalaisia yhteen. Verkosto organisoi kotimajoitusta Maahanmuuttoviraston valtuuttamana tahona.

Kotimajoitusverkoston kautta noin 400 ihmistä on saanut väliaikaisen kodin.

Kotimajoitusta voidaan tehdä myös muuten syntyneiden kontaktien kautta. Itse tutustuin turvapaikanhakijaperheeseen heidän asuessaan reilun kuukauden Iisalmessa hätämajoituksessa. Myöhemmin perheen isä sai työpaikan Iisalmesta ja halusi perheensä asumaan lähelle itseään. Tällöin me tarjosimme nelihenkiselle perheelle kodin. Elimme 10 kuukautta yhdessä jakaen arkemme rintamamiestalossa.

Kodin avaaminen turvapaikanhakijoille on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin, tuoda arkeen lisää elämää ja tehdä niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla merkityksellistä vapaaehtoistyötä.

Kotimajoituskeskuksen www-sivustolla todetaan, että kotimajoituksessa asuvien turvapaikanhakijoiden elämä Suomessa alkaa mielekkäällä ja ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla. Samalla kotoutuminen nopeutuu ja kustannuksia säästyy, kun kielen oppiminen, verkostojen syntyminen ja suomalaisten tapojen oppiminen tehostuvat.

Minulle puolisoni kanssa kokemus oli merkityksellinen. Se herätti minussa paljon ajatuksia, jotka lopulta tuottivat tarinallisen runokirjan: Emme ajattele sitä toista vaihtoehtoa. Kuvissa olevat runot ovat tästä kirjasta.

 

Kokemuksesta iloiten
Kristiina Kukkonen
Sosiaalialan lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

– – – –

Runokirjaa voi tilata Mediapinnan kautta klikkaamalla tästä >>

Lue lisää kotimajoituksesta >>
 

Kotona kotoutumista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.