Hygge kuvastaa tanskalaisten sielua. Pohjimmiltaan hygge tarkoittaa sitä, että luodaan lämmintä tunnelmaa ja nautitaan hyvästä elämästä hyvien ihmisten kanssa. Kynttilän lämmin hehku kuvaa hyggeä parhaimmillaan. Ehkä hygge selittää, miksi tanskalaiset ovat eräitä maailman onnellisimpia ihmisiä.

Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäjä -erikoistumiskoulutuksen opiskelijat ja opettajat tekivät opintomatkan Tanskaan kesän kynnyksellä. Reissun tarkoituksena oli tutustua erityisesti digitaalisiin palveluihin, mutta suurimman vaikutuksen taisi tehdä paikallinen vanhustenhuolto.

Vierailu paikalliseen vanhainkotiin Kööpenhaminassa ihastutti

Kong Fredrik´s IX -vanhainkoti on rakennettu jo vuonna 1972. Vanhainkotia pyörittää OK-fondet (OK-säätiö). Vanhainkodissa asuu yhteensä 68 asukasta, ja useimmilla heistä on dementia. Asukkaat asuvat omissa vuokrakodeissaan.

Kong Fredrik´s iX -vanhainkodissa asiakkaiden viihtyvyys on ykkösasia. Etupihalla hoidetaan eläimiä ja takapihalla puutarhaa.

Ensimmäinen yllätys vanhainkodissa oli se, että asiakkaiden viihtymiseen oli panostettu. Asukas voi itse päättää, mitä palveluita hän haluaa ostaa. Tarjolla on esimerkiksi viihdepaketti, joka sisältää viiniä, huvituksia, elokuvia, kukkia ja lahjoja.

Hoitokodin filosofiana on se, että potilaan ei tarvitse muuttua muuttaessaan vanhainkotiin. Tavoitteena on, että elämä kodissa on hyvin elämälähtöistä. Hyggeä parhaimmillaan!

Opintomatkalla kuultiin Tanskan lakien vaikutuksesta vanhustyön käytänteisiin.

Tanskan uusi itsemääräämislainsäädäntö antaa asiakkaalle paljon vapauksia verrattuna Suomeen. Ovia ei lukita, vaan iäkkään henkilön lähtiessä vapaasti ulos hoitaja tarvittaessa seuraa häntä.

Asukkaiden annetaan siis säilyttää hoitokodissa oma identiteettinsä. Ruoka valmistetaan hoitokodissa alusta saakka ja yhtenä konkreettisena asiana mainittiin, että hoitokodissa panostetaan mm. leivän valmistukseen. Asukkaat eivät voi vastustaa tuoreen leivän tuoksua käytävillä! Hoitokodissa on myös kampaamo, ja siellä järjestetään säännöllisesti jazz-iltoja ja muita juhlia.

Edistyksellisiä sähköisiä palveluja terveydenhuollossa

Toisaalta Tanska on edelläkävijä potilaille suunnatuissa sähköisissä palveluissa. Digitaalisiin ratkaisuihin perehdyttiin Tanskan matkalla sairaalassa, ammattikorkeakoulussa ja yrityksessä.

Esimerkiksi Sundhed.dk on portaali, josta kansalaiset voivat hakea terveydenhuollon palveluja, tarkastella omia terveydenhuollon kontaktejaan, tehdä hoitotahdon, elinluovutustestamentin ja riskitestejä sekä osallistua nettipohjaisiin preventiivisiin ohjelmiin. Sairaaloiden kertomustekstit ovat nähtävissä vuodesta 2010 lähtien, mutta perusterveydenhuollon tiedot eivät näy.

Tanskassakin kertomusjärjestelmien yhteensopimattomuus on tuttu ongelma kuten kotimaassamme. Toisaalta tanskalaiset näkevät lokitiedoista tietojaan katselleen ammattilaisen nimen, meillä näkyy vain tieto organisaatiosta. Erittäin suosittu on mm. ”Patienthåndbogen” (Patient’s Handbook), joka on online-sanakirja potilaille, sukulaisille ja ammattilaisille. Se pitää sisällään artikkeleita, ohjeita hoidoista sekä videoita, kuvia ja animaatioita.

Hygge teki meihin vaikutuksen, joten päätimme varata meille paikat kyseisestä hoitokodista. Digitalisaatio johtaa vielä toisinaan yhteensopivuusongelmiin, mutta sen avulla pyritään tehostamaan ja sitä kautta saavuttamaan parempaa laatua. Onko niin, että hyggeilemällä voisimme saavuttaa sitä samaa ja kenties vielä enemmän?

Kumpaa sinä kaipaisit elämääsi: lisää digiä vai lisää hyggeä?

 

Minna Kaija-Kortelainen
Sosiaalialan lehtori ja tiiminvetäjä
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittäjä -erikoistumiskoulutuksen tuutoropettaja

Tanskassa – DIGIä etsimässä, hyggeä löytyi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *