Esiintymisjännitys on erään pitkäaikaisen tutkimuksen mukaan kaksi kertaa pelottavampaa kuin kuoleminen (kuitenkin käärmeet ovat vielä näitä molempia pelottavampia!). Kirjailija, puhuja ja yrittäjä André Noël Chaker rikkoi julkisen puhumisen myyttejä Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksen päivien pääpuhujana 4.–5.10.2018.

Täydellisyyttä tärkeämpi tavoite kommunikaatiossa on positiivinen ainutlaatuisuus, kommentoi Chaker, eikä tämän sanoessaan pidä esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten aksenttia huonona, päinvastoin. – Jos olet normaali, se ei kiinnosta ketään, etkä ole tarpeeksi kiinnostava, tähdensi Chaker. – Silloin kukaan ei jaa sosiaalisessa mediassa, ei halua sinua.

Puheiden pidossa – samoin kuin puheissa – virheitä ei pidä pelätä. Pitää ottaa rohkeita harppauksia eteenpäin ja oppia uutta, myös virheistään. – Yllätä olemalla aidosti oma itsesi, se toimii, kuvailee Chaker. Tämä pätee hänen mukaansa paitsi talouselämässä, myös kommunikaatiossa.

 

Jos et osaa kommunikoida, et voi päästä Pohjois-Amerikassa asiantuntijatehtäviin, saati pomoksi, kuvailee Chaker eroja suomalaiseen kulttuuriin.

Chaker kehottaa kaikkia esiintymään lähteviä miettimään kysymystä ”Miksi?”. Miksi sinut on pyydetty esiintymään? Vasta sen jälkeen mietitään, kenelle puhut ja viimeisenä asiasisältöä. Puheen osuvuuteen tietylle yleisölle pitäisi panostaa paljon enemmän.

Tekoäly auttaa jatkossa selvittämään yleisön taustoja, mutta paljon on pääteltävissä myös esimerkiksi yleisön ammateista ja kotipaikkakunnista. – Mä olen laskelmoiva, nauratti Chaker kuulijoitaan, siksi mä kerroin teillekin [kieltenopettajayleisölle], että mun vanhemmat on kieltenopettajia ja että mun vaimo on täältä Mikkelistä!

Suomalaisen tulisi muistaa myös puheenkäytön ja rytmin merkitys vaikuttavassa puheessa. Hiljaisuus on aliarvostettua. – Se antaa niin paljon voimaa puheeseen, kuvaili Chaker esimerkein elävästä elämästä.

Epäaitouden ja epäluottamuksen siemenet pitäisi poistaa omasta puheesta. Turvallisuuden tunnetta voi luoda esimerkiksi kertomalla oman elämän ja yleisön yhtymäkohdista, joilla puhuja osoittaa, että hän on osa porukkaa tai ainakin on samalla aaltopituudella heidän kanssaan. Parhaimmillaan puhuja saa aikaan tunteen, että yleisö ja puhuja vetävät yhtä köyttä ja kaikki hyötyvät.

Hiljaisuuden, rytmityksen ja äänenkäytön sijaan saatetaan mennä tekniikka edellä. Esitetään hieno PPT-esitys, ja puhuja häivytetään sivurooliin. Parhaimmillaan teknologia tehostaa, pahimmillaan tappaa esityksen.

Puhujan pitäisi aina olla pääosassa, ei sivullisena puhujapönttöön lukittuna!

Ihmisten pitäisi aktivoitua tekemään jotain toisin puheesi jälkeen! Silloin olet onnistunut vaikuttamaan puheellasi. Kysytäänpä siis Chakerin puhetta kuunnelleilta, oliko tämä puhe vaikuttava?

Se auttoi katsomaan eri perspektiivistä asioita ja antoi rohkeutta tehdä eri tavalla kuin muut, tuoda omaa persoonaa vielä rohkeammin esille, kommentoi kielten lehtorimme Satu Huusari.

 Oli vaikuttava puhe, tämä puhe vahvisti, että omat esimerkit ja tarinat kannattaa ottaa mukaan puheisiin, kuvaili viestinnän lehtorimme Tarja Hyvärinen.

Tämä puhe korosti puheen valtaa: puhe on teko! Opetuksessammekin olisi hyvä ymmärtää, että hyvällä puhujalla on valtaa, tiivisti viestinnän lehtorimme Anne Karuaho.

Kuulijat eläytyivät voimakkaasti Chakerin puheeseen ja puheen loppumisen jälkeen kaikki kiittelivät vuolaasti esityksen antia. Eipä turhaan ole André Noël Chaker saanut valtakunnallisesti arvostettuja palkintoja puheentaidoistaan!

 

Kirjoittaja
Kukka-Maaria Raatikainen
Suomen kielen ja viestinnän lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

– – – – –

André Noël Chaker on puoliksi italialainen kanadanranskalainen henkilö, joka on mennyt naimisiin savolaisen naisen kanssa. Vaikka hän puhui neljää kieltä sujuvasti, sukulaisille hänen kielitaitonsa ei riittänyt, vaan hänen oli opeteltava suomen kieli. Nykyään hän on kirjailija ja erittäin pidetty puhuja, joka yhdistää sujuvasti kaikkia osaamiaan kieliä ja myös laulutaitojaan esityksiinsä.

Blogiteksti pohjautuu André Noël Chakerin puheeseen:
Puhu tai kuole – Eläköön sisukas ja retorikas Suomi!
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opetuksen päivät  4.–5.10.2018

Suomalaisetko hiljaisia ja huonoja puhujia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *