Kaikilla on ennakkoluuloja. Niitä on usein myös ikäihmisiä kohtaan. Yhtenä Savonia-ammattikorkeakoulun tavoitteena on kantaa oma osansa yhteiskuntavastuusta, ja tähän liittyy myös ennakkoluulojen vähentäminen eri väestöryhmiä kohtaan. Sosionomi-opiskelijat ottavat osaa eri aihealueiden opintojaksoille ja saavat huomata ennakkoluulojensa vähenevän.

Ennakoivan seniori- ja vanhustyön opintojaksolla sosionomi-opiskelijat pääsevät kohtaamaan ikääntyneitä. He järjestävät ryhmämuotoista, kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevaa ryhmätoimintaa iäkkäille. Tänä syksynä osana toimintaa oli myös voiman ja tasapainon harjoittaminen ryhmissä. Näin on tuettu Voimaa vanhuuteen -hanketta.

Kerhoissa on laulettu, pelattu, voimisteltu, kahviteltu, keskusteltu, muisteltu, leivottu ja ulkoiltu, niin Tuulihatussakin. Kuva: Tanja Moilanen

Kerhoissa käyvät ikääntyneet ovat pääasiassa kotona asuvia. Osalla heistä on jo kotiin tulevia palveluja, osalla ei. Kerhopaikkojen valinnassa on tehty yhteistyötä niin Ylä-Savon Soten kuin Kuopion kaupunginkin kanssa.

Tuulihatun kerhossa kävijät ovat olleet tyytyväisiä. Kuva: Tanja Moilanen

Opiskelijat ovat suunnitelleet kerhojen ohjelmaa yhdessä ryhmäläisten kanssa. Heidän tehtävänään on ollut suunnitella toimintaa, joka on vuorovaikutuksellista ja osallisuutta edistävää sekä monipuolisesti hyvinvointia tukeavaa. Tässä on onnistuttu hyvin.

Kerhotoiminnan loppuessa opiskelijat ovat kysyneet ryhmäläisten kokemuksia kerhoista. Palaute on ollut erittäin positiivista. Onpa käynyt niinkin, että opiskelijat ovat saaneet tuettua kanssakäymistä niin, että kerholaiset ovat alkaneet vierailla toistensa luona.

Opiskelijat kertovat saaneensa kohtaamisen ja ohjaamisen taitoja monipuolisesti. He ovat usein yllättyneet kokemastaan. –Vaikka sinne menisi kuinka väsyneenä, huomaa tullessaan olevansa itse voimaantunut, kuvailivat opiskelijat. Eri ikäisten ihmisten kohtaamiset tarinoineen antavat voimaa niin nuorille kuin vanhemmillekin.

 

Kirjoittaja
Kristiina Kukkonen
sosiaalialan opettaja

Voimaannutaan ikäihmisistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *