Vertaistoiminnan merkitys korostuu erityisesti vaikeissa elämänvaiheissa tai elämäntilanteissa. Riittävästi samankaltainen elämäntilanne vahvistaa ymmärretyksi ja kuulluksi tulemista ja antaa parhaimmillaan iloa vertaistoimintaan osallistuvien elämään. 

Reumaliitto toteuttaa vuosittain valtakunnallisen Iloa Elämään –tapahtuman lastenreumaa sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Loppuvuodesta tapahtuma järjestettiin Kuopiossa yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden kanssa. Moniammatillisina hankeopintoinaan tulevat sosionomit, suuhygienistit, röntgenhoitajat ja terveydenhoitajat toteuttivat toiminnallisen, innostavan, vertaistuellisen – ja hauskan – päivän lapsille ja perheille.

Suomessa lastenreumaan sairastuu vuodessa noin 200 lasta (Reumaliitto). Lapsen sairastuminen pitkäaikaissairauteen vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin ja aiheuttaa huolta ja haasteita perheen arkeen. Vertaisten kohtaaminen ja kokemusten jakaminen vertaisten kesken parhaimmillaan lievittää huolta ja pelkoa.

Iloa Elämään –tapahtuma Kuopiossa koostui erilaisista aikuisille ja lapsille suunnatuista toimintapajoista, esityksistä ja asiantuntijaosuudesta. Tarjolla oli muun muassa kädentaitoja, tanssia, temppurata, taikuri-esitys, palosammutusharjoittelua, alpakan silittelyä ja nukketeatterin tekemistä. Opiskelijat vastasivat päivän ja toimintapajojen suunnittelusta sekä toteutuksesta. Apua haettiin ja saatiin opiskelijakavereilta, sukulaisilta, Kuopion reumayhdistykseltä sekä lukuisilta muilta paikallisilta toimijoilta tai yhdistyksiltä.

Perhepotrettia varten tarjolla oli monenlaista rekvisiittaa ja liikuntasaliin rakennettu temppurata oli aikuistenkin suosiossa.

Iloa elämään –tapahtuman järjestäminen tarjosi opiskelijoille kokemuksen valtakunnallisen tapahtumapäivän suunnittelusta ja toteuttamisesta kaikkine sopimuksineen, suunnitelmineen, suunnitelmien muuttumisineen ja päivän yksityiskohtaisine järjestelyineen. Johdonmukaisella suunnittelulla ja toimivalla yhteistyöllä opiskelijat toteuttivat kaikkien yhteistyökumppaneiden avulla onnistuneen vertaistoimintatapahtuman.

Yhdessä tekemisen ja onnistumisen riemu oli luettavissa päivän kuluessa niin osallistuvien lasten kuin opiskelijoidenkin kasvoilta. Lukuisat yhteistyökumppanit ja vapaaehtoiset mahdollistivat päivän onnistuneen toteutuksen.

Vertaisuus, hyväksyntä, osallistuminen ja pystyminen olivat päivän suunnittelua ja toteutusta ohjaavia teemoja. Tapahtuma vahvisti opiskelijoiden ymmärrystä vertaistoiminnan merkityksestä:

– Olimme aitiopaikalla seuraamassa reumaa ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien lasten ja heidän perheidensä iloa, yhdessä tekemisen riemua ja hyvinvointia. Lapsi on lapsi sairaudestaan huolimatta ja sekä lapselle että hänen perheelleen merkityksellisiä asioita ovat tekeminen ja kokeileminen, leikkiminen ja liikkuminen, totesivat opiskelijat Henna, Janika, Jenni, Kaisa, Neija, Sari ja Terhi.

Lisätietoa reumasairauksista ja Reumaliiton toiminnasta: www.reumaliitto.fi

Kirjoittaja
Tuija Pakarinen
sosiaali- ja terveysalan lehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu

Vertaistoiminnasta virtaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *