#Ruuhkakevät-kampanja on käynnissä kahden viikon ajan 15.–26.4.2019! Kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Ruuhkakevät-kampanja on suunnattu korkeakouluissa ja toisella asteella opiskeleville, heidän parissaan toimiville ammattilaisille sekä muille aihepiiristä kiinnostuneille. Eri puolella Suomea erilaiset yhteisöt ja yhdistykset ideoivat ja toteuttavat erilaisia kampanjoita, joissa ohjataan opiskelijoita tunnistamaan stressiä ja pohtimaan keinoja, miten jokainen voi toimia mielen hyvinvoinnin lisäämiseksi omassa arjessaan.

Eri tutkimusten mukaan opiskelijoiden kokema stressi on lisääntynyt ja opiskelijoiden jaksaminen on koetuksella.

Opiskelijoiden stressin taustalla vaikuttavat mm. opintotuen leikkaukset, toimeentulon haasteet ja opintojen suorituskeskeisyys. Opiskelijoiden kokema stressi on paitsi opiskeluyhteisöjen, myös koko yhteiskunnan asia. Mielenterveyden ja opiskelukyvyn vahvistaminen ovat ratkaisuja myös tulevaisuuden työkyvyn takaamiseksi.

”Opiskelu on vaativaa työtä. Palautumisesta pitää huolehtia siinä missä työelämässäkin, on esimerkiksi nuorisopsykiatri ja lääkäri Henna Haravuori HYKSistä todennut (HS 25.3.2019).

Käynnissä olevan kahden viikon aikana on tärkeää pysähtyä miettimään stressiä ilmiönä, ottaa kantaa sekä kannustaa kaikkia löytämään itselle sopivia keinoja käsitellä stressiä ja löytämään tapoja palautumiselle ja rentoutumiselle. Ruuhkakevät- kampanjointiin on mahdollista osallistua eri tavoilla, esimerkiksi erilaisten some-haasteiden kautta.

Kuvakaappaus Kehu-korteista, jotka ovat vapaasti käytettävissä (Nyyti ry).

Viime vuoden materiaaleja on koottu Nyyti ry:n kampanjasivuille, josta löytyy mm. kampanjan hittituotteen Kehukortit, jotka ovat vapaasti käytettävissä. Kehukorttien avulla voisimme jokainen kehua opiskelukaveria ja antaa hyvää palautetta jokaiselle opiskelijalle. Niitä voi jokainen hyödyntää vapaasti ja kehua opiskelukaveria.

Ruuhkakevät-kampanjaan kuuluu olennaisena osana myös Opiskelijoiden mielenterveyspäivä. Opiskelijoiden mielenterveyspäivä on valtakunnallinen kampanjapäivä, jonka avulla halutaan herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan mielen hyvinvoinnin puolesta.

Opiskelijoiden Mielenterveyspäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja tänä vuonna sitä vietetään toista kertaa torstaina 25.4.2019. Tämän kevään kampanjassa Nyyti.ry haluaa nostaa esiin erityisesti stressin tunnistamisen ja siihen vaikuttamisen merkityksen mielenterveydelle. Stressi ei ole vain yksilön oma asia, vaan myös yhteisöllä on suuri rooli.

Osallistu sinäkin! Iisalmen kampuksella tapahtuu 25.4.

Savonia-amk:lla Iisalmen kampuksella on tapahtuma Opiskelijoiden mielenterveyspäivänä torstaina 25.4.2019 klo 10-12. Osallistujilla on mahdollisuus keskustella opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttavista asioista. Mitä stressi on? Onko stressi aina pahasta? Mistä stressin tunnistaa? Miten stressiä voi helpottaa? Kuinka opetella rentoutumaan opiskeluarjessa? Tapahtuma-pisteellä on myös tavattavissa muun muassa etsivä nuorisotyö, omat avaimet -projektin voimavaravalmentaja ja kokemusasiantuntija sekä Iisalmen mielenterveystuki ry:n edustaja.

Jos oma tai kaverin tilanne huolestuttaa, niin apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä ja ottaa yhteyttä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan. Myös Mielenterveystalon verkko­sivuilla on erilaisia kyselyjä ja oirenavigaattori, joiden avulla voi arvioida psyykkistä vointiaan. Sivustolla on myös omahoito-ohjeita, jotka voivat auttaa erityisesti lievissä ongelmissa.

Parasta ennaltaehkäisyä on se, että huolehtii omasta mielenterveydestä: riittävästä unesta, liikunnasta, säännöllisestä syömisestä, sosiaalisten suhteiden ylläpidosta, tasapainosta vapaa-ajan ja velvollisuuksien välillä. Opiskeluun ja muuhun ajankäyttöön liittyvän suunnitelman tekemistä kannattaa opetella jo heti opintojen alussa, jotta oppii jakamaan opintojen tehtäviä koko lukukaudelle, jotta kuormitushuippuja saisi tasaantumaan. Jälkikäteen monesti ihmiset kuitenkin ajattelevat, että opiskeluaika oli yksi elämän parhaita aikoja.

Sosiaalisten suhteiden ylläpito on stressin ennaltaehkäisyn kulmakiviä. Tämän kuvan nimi on: Sama tavoite, ja sen on ottanut Mira Polón omasta tiimistään.

Ruuhkakevät-kampanjan taustavoimana toimii valtakunnallinen Opiskelijahyvinvointiverkosto ja koordinoinnista vastaa Nyyti ry. Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä edistävä valtakunnallinen vuonna 1984 perustettu yhdistys, jonka toimintaa Sosiaali- ja terveysministeriö tukee Veikkauksen tuotoilla.

 

Kirjoittaja:
Mira Polón
lehtori
Savonia-amk

Lue lisää:
NIEMINEN, Anna-Sofia. Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot [digilehti]. Helsingin Sanomat.
Nyyti ry / Kehukortit (pdf)

#Ruuhkakevät – Opiskelijoiden jaksaminen on koko yhteiskunnan asia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *