Budapestissa, Tonavan rannalla, sijaitsee upeita rakennuksia ja kadut täyttyvät kansainvälisestä puheensorinasta. Unkarin suurimman yliopiston Eötvös Lorándin sosiaalitieteiden tiedekuntaan taittuu matka sympaattisella vanhanaikaisella raitiovaunulla. Myös yliopisto edustaa monella tavalla vanhoja aikoja, mutta suomalainen digiloikkakin kiinnostaa.

Eötvös Loránd (ELTE) on Unkarin vanhin ja arvostetuin yliopisto, jossa opiskelee 25 000 opiskelijaa. Vuodesta 1635 alkaen joka viides korkeakouluun hakeva unkarilainen on valinnut ELTEn. Yliopistolla on kolme eri kampusaluetta ympäri Budapestia.

Sosiaalitieteiden kampus. Kuva Eötvös Lorándin yliopistolta.

Kampusalue sijaitsee vihertävän puistoalueen keskellä, kauniiden rakennusten ympäröimänä. Sosiaalitieteiden laitos on rakennettu henkeäsalpaavan kauniille paikalle Tonavan edustalle. Käytävillä kuuluu sukulaiskielemme sorinaa ja mukaan mahtuu myös 2 000 vaihto-opiskelijaa 80 eri maasta. Tunnelma on huikean kansainvälinen, mutta kuitenkin seesteinen.

Vanhan ja uuden törmäyttämistä

Olimme tutustumassa ELTEssä unkarilaiseen koulutusjärjestelmään ja ammatillisten opettajien pedagogiikkaan. Vuonna 2019 ELTEssä on 13 162 opintojaksoa, joissa pedagogiikka painottuu behaviorismiin ja digipedagogiikassa ollaan vasta ottamassa ensimmäisiä askeleita. Pääsimme jakamaan unkarilaisten kollegojen kanssa ajatuksia koulutuksesta, pedagogiikasta ja digioppimisesta.

Sosiaalityön lehtori Bulcsú Mihály ja KV-koordinaattori Balázs Csukovits ottivat meidät lämpimästi vastaan Eötvös Lorandin yliopistolla Budapestissä. Kuvassa 1. vasemmalla Nina Silvennoinen JAMKista ja 3. vasemmalta Johanna Komulainen Savoniasta.

Paikallisia kollegoja kiinnosti digipedagogiikan lisäksi osallistavat ja toiminnalliset menetelmät, joita sosiaalialan koulutuksessa hyödynnetään. Niin opiskelijoiden kuin lehtoreiden keskuudessa Suomi on kiinnostava ja kiehtova vaihtokohde.

Kauneuden vastapainoksi rumaa politiikkaa

Budapestin yliopiston työntekijöiden puheissa kuului arvostus omaa kotikaupunkia kohtaan, mutta poliittinen järjestelmä herätti kriittisiä ajatuksia. Kaiken tämän kauneuden keskellä meille aukesi Unkarin toiset kasvot. Sosiaalipoliittiset haasteet koskettavat kaikkia ikäryhmiä lapsista ikäihmisiin.

Sosiaaliturvajärjestelmä on ontuva ja jättää heikoimmat eriarvoiseen asemaan. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat Budapestin ulkopuolella asuvat lapset ja asunnottomat. Asunnottomuuteen on kuitenkin puututtu Unkarissa järein asein ja asunnottomuus on kriminalisoitu, kuitenkin ongelma on edelleen todellinen.

Varsinaista pysyvää ratkaisua asunnottomuuteen ei vielä ole. Asunnottomuuteen johtaneita syitä on esimerkiksi asuntojen ja vuokrien kalliit hinnat suhteessa palkkatasoon. Maalla asuvien lapsien köyhyyttä ei ole vielä havaittu sosiaalipoliittisella tasolla, ja tähän lehtori Mr. Bulcsú Mihály toivoi parannusta: – Sosiaalityö on kriisissä. Hallituksen sosiaalipoliittiset linjaukset eivät tue sosiaalialan kehitystä ja koulutusta.

– Unkarissa ei ole pätevyysvaatimuksia sosiaalialan työntekijöille ja systeemi ei kannusta valmistumaan yliopistosta. Tästä johtuen sosiaalialan työntekijöiden työhyvinvointi- ja työssä jaksaminen ovat vaarantuneet, kuvaili lehtori Mr. Bulcsú Mihály.

Palkkaus on myös epäkohta, johon toivottiin parannusta. Unkarissa suurina haasteina ovat köyhyys ja päihteet. Yli 40 % maalla asuvista lapsista elää köyhyysrajan alapuolella. – Valtio ei vielä näe ongelmaa samoin, totesi Eötvös Lorandin yliopiston sosiaalityön lehtori Mr. Bulcsú Mihály.

Eötvös Lorándin yliopistossa opiskelee vaihto-opiskelijoita 80 eri maasta. Kuva Eötvös Lorándin yliopistolta.

Eötvös Lorand yliopistolla oltiin halukkaita kehittymään ja kehittämään kansainvälistä yhteistyötä. Opettajat olivat kiinnostuneita kehittämään opettajuutta ja pedagogisia menetelmiä. Yliopistolla oli kotoisa tunnelma ja ihmiset olivat lämminhenkisiä, ja tämä oli ehdoton ELTE:n vahvuus! Saimme halaukset kotimatkalle vietäväksi. Tänne on tultava uudelleen! Lähtisitkö sinä mukaan?

 

Kirjoittajat

Johanna Komulainen
sosiaalialan opettaja
Savonia-ammattikorkeakoulu

Nina Silvennoinen
vastaava sosiaalityöntekijä
HUS Lasten ja nuorten sairaudet
lastenpsykiatria /ammatillinen opettaja opiskelija JAMK

Tutustu Budapestissä sijaitsevaan Eötvös Lorandin yliopistoon >>

Unkarin kahdet kasvot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *