”Jee, täällä on pikkuautoja! Wautsi, katso äiti, kauppaleikitkin! Tule ostamaan, mä oon myyjänä ja sä voisit ostaa vaikka jätskiä!” Tällaisia riemunkiljahduksia kuulimme Lapsen oikeuksien päivänä Kuopion kaupunginkirjastolla 20. marraskuuta 2018.

Ilona-verkosto on järjestänyt yhteistyössä Savonia AMK:n, Sakkyn ja Humakin kanssa useana vuonna jo perinteeksi muodostuneen Lapsen oikeuksien päivän tapahtuman kuopiolaisille lapsille ja lapsiperheille. Tapahtumalla juhlistetaan 20.11.1989 hyväksyttyä Lapsen oikeuksin julistusta ja muistutetaan lasten oikeuksista ja niiden toteutumisesta meillä ja maailmalla.

Viimevuotisen Talvi-teemaisen tapahtuman koordinoimisesta vastasi Kuopion Perheentalo. Mukana olleet yhteistyötahot järjestivät omat toimintapisteensä, joten tarjolla oli monipuolisesti osallistavaa ja toiminnallista tekemistä ja ohjelmaa. Päivän aikana tapahtumassa kävi noin 200 ihmistä ja palaute oli positiivista ja jatkoon kannustavaa.

Päivä alkoi Perheentalon hankkeiden esittelyllä ja kaikille avoimena Lapsen ääni ja oikeudet –seminaarilla. Seminaariin oli kutsuttu mukaan kaupungin päättäjiä.

Toimintapisteitä ja tekemistä

Iltapäivällä avautuivat lapsille suunnatut toimintapisteet ja non-stop tanssi- ja musiikkiesitykset. Musiikkipisteessä lapset saivat säveltää omaa musiikkia asettelemalla seinällä olleelle nuottiviivastolle erilaisia nuotteja, jonka jälkeen sävellys soitettiin soittimilla. Oman musiikin kuuleminen oli jännittävä hetki!

Valokuvauspisteessä lapsia kuvattiin heidän itsensä valitsemia taustoja vasten. Taustoiksi saattoi valita vaikkapa Eiffel-tornin, Frozen-linnan tai jonkin muun itselle mieluisan maiseman. Valokuvauksen jälkeen kuvat lähetettiin vanhempien sähköposteihin, jotta kuva jäi kivaksi muistoksi tapahtumasta.

Tapahtumaan oli järjestetty toimintapisteitä kasvomaalaukseen, askarteluun, talviaiheisten kuvien värittämiseen sekä ulkona heijastinrataseikkailuun ja saippuakuplien puhaltamiseen. Nalleneuvolaan lapset saivat tuoda tarkastettavaksi ja hoidettavaksi omia pehmoeläimiään ja viittomakioskilla opeteltiin erilaisia viittomia.

Lapset kävivät tervehtimässä Sylvi-lukukoiraa ja tutustuivat tämän kirjaston hellyttävän lukukoiran virkaan. Heijastinkeiju oli paikalla tarkastamassa lasten ulkovaatteiden heijastinten toimivuutta tarkoitukseen sopivalla laitteellaan.

Kaiken touhun ja tohinan keskellä oli hyvä käydä välillä lepäilemässä ja rentoutumassa rauhoittumispisteessä tai ihan pienimmille vieraille varatussa loruttelu- ja köllöttelypisteessä.

Lasten toiveita kuunnellen Savonia AMK:n sosionomiopiskelijat olivat valmistelleet vapaan leikin –pisteen, jossa lapset leikkivät omatoimisia auto- ja kauppaleikkejä. Kävijöitä pisteessä riittikin koko toimintapäivän ajan. Lapset kävivät välillä muissa pisteissä ja palasivat takaisin jatkamaan mukavia leikkejään.

Savonian opiskelijat valmistivat tapahtumaan Osallisuuspuun, joka oli esillä kirjaston lastenosastolla viikon ajan. Jokainen lapsi sai askarrella oman puun oksalle ripustettavan toiveen sisältävän talviaiheisen puunlehden.

Osallisuuspuun ideana oli, että jokaisen lapsen ääni ja tuotos tulisi näkyväksi ja lapsi voisi käydä myös tapahtuman jälkeen katsomassa puussa olevaa lehteään. Puun lehdet kuvastivat lapsen ääntä ja osallistumista: jokainen lehti kasvattaa puun kokoa ja sitä myöten lasten osallisuutta.

Vapaan leikin -piste ja osallisuuspuu.

Sosionomiopiskelijat mukana oppimassa ja tapahtumaa toteuttamassa

Savonia-amk:n sosionomiopiskelijat Riikka, Sirpa ja Sari olivat mukana järjestämässä toimintapäivää Moniammatillinen hanketyö -opintojaksoon liittyen. Hankeopintojakson aikana tulivat tutuiksi niin palaverit, verkostoyhteistyö kuin toimintapisteen materiaalien hankkiminen ja valmistaminenkin.

Kestävä kehitys huomioitiin valmisteluissa hyödyntämällä kauppaleikkien myyntiartikkeleina tyhjiä ruokapakkauksia sekä askartelemalla Osallisuuspuu luonnosta löytyneistä tarvikkeista.

Sosionomi (AMK) tutkinto-ohjelmassa työelämäläheinen oppiminen perustuu tiiviiseen ja systemaattiseen koulutus- ja työelämänorganisaatioiden rajat ylittävään yhteistoimintaan, joka tuottaa uudenlaista osaamispääomaa, lisäarvoa ja aitoa kumppanuutta niin työelämälle, oppilaitokselle kuin opiskelijallekin.

Kirjastolla oli koko viikon mittainen kuopiolaisten alakoulujen ja Pelastakaa lapset-kerholaisten Lapsen oikeuksien -teemainen piirustusnäyttely.

Kiitos kaikille mukana olleille!

Tapahtumassa mukana: Kuopion Perheentalo, Ilona-yhteistyöverkosto, Savonia-amk, Sakky, Humak, Vaalijala, Liikenneturva ja Kuopion kaupunginkirjasto.

 

Kirjoittajat:
Riikka Arola, opiskelija SS16KM
Sirpa Rytkönen ja Sari Nykänen, opiskelijat SS18KM
Anne Waldèn, YTT, sosiaalialan yliopettaja

Savonia osallistuu Lapsen oikeuksien päivän tapahtumiin
Merkitty:    

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *