Savonia-ammattikorkeakoulun sosionomi (AMK) -tutkintoon haki opiskelemaan yhteishaussa 633 henkilöä. Ensisijaisia hakijoita oli 428. Hakijoita on nyt enemmän kuin koskaan.

Savoniassa syksyn haussa mukana olleista tutkinnoista eniten haettiin juuri sosionomin opintoihin. Myös muihin tutkintoihin haettiin: esimerkiksi sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan opintoihin oli kumpaankin reilut 300 hakijaa ja kätilöksi opiskelemaan haki noin 250 henkilöä.

Työntekijä kohtaa asiakkaan
Ihmisten kohtaaminen voimaannuttaa sosiaalialan työssä. Kuva: Savonia UAS.

Sosionomi (AMK) -tutkinto kiinnostaa hakijoita yleisesti sen vuoksi, että työ on ihmisläheistä. – Sosionomin työ on merkityksellistä; työssä voidaan konkreettisesti vaikuttaa ihmisen ja yhteisöjen hyvinvointiin, kuvailee sosiaalialan tiiminvetäjänä työskentelevä lehtori  Minna Kaija-Kortelainen.

Alalla on myös työtä tarjolla: erityisesti lastensuojelutyössä tarvitaan jatkuvasti uusia, osaavia ammattilaisia. Ammattikorkeakoulujen uraseurantakyselyssä 2010–2019 selvitettiin sosionomien työllistymistä. Sosionomit työllistyivät kyselyn mukaan erittäin hyvin, vain prosentti valmistuneista oli työttömänä.

 

Mitä sosionomi (AMK) tekee valmistuttuaan?

Sosionomi (AMK) työskentelee sosiaaliohjauksen ja kasvatuksen asiantuntijana kuntien, yritysten ja järjestöjen palveluksessa. Hän osaa uudistaa hyvinvointipalveluja ja kehittää yhteisöllisiä ja osallistavia toiminta- ja tukimuotoja eri väestöryhmien tarpeisiin. Hän tuntee hyvinvointia ja turvallisuutta tuottavan palvelujärjestelmän, varhaiskasvatuksen toimintaympäristöt sekä sosiaali- ja terveysalan palvelujen tuottamisen muodot.

Sosionomi (AMK) osaa myös ennakoida tulevaisuuden muutoksia ja haluaa olla mukana tuottamassa ja kehittämässä palveluja. Lisäksi hän osaa toimia digitaalisessa toimintaympäristössä. Sosionomi (AMK) -tutkintonsa voi nostaa ylemmälle tasolle työvuosien kartuttamisen jälkeen sosionomi (YAMK) -tutkinnolla.

 

Millaisia opinnot ovat?

Syksyn haussa haettiin monimuotokoulutukseen. Se tarkoittaa useimmille opiskelua työn ohessa. Opiskelu on monimuotoista ja sopeutuu siten työssäkävijän aikatauluihin.

Opiskelijoita Savonian kampuksella
Opintojen lähipäivinä ryhmäydytään ja käytetään monipuolisia opetusmenetelmiä. Kuva: Savonia UAS.

Opinnoissa vuorottelevat itsenäinen, kampuksen ulkopuolella tapahtuva opiskelu sekä kampuksella järjestettävä lähiopetus. – Nämä on hyvin joustavia, se on tosi positiivinen asia: pystyy sovittamaan työn ja opiskelut yhteen, kuvailee monimuoto-opiskelua sosionomi (YAMK) -tutkintoa Savoniassa suorittava Laura Ahonen.

Seuraavan kerran sosionomi (AMK) -tutkinnon päiväopintoihin ja sosionomi (YAMK) -tutkinnon monimuoto-opintoihin voi hakea keväällä 2020.

 

Faktaa opinnoista:

  • Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon tutkintonimike on sosionomi (AMK).
  • Opintojen laajuus on 210 opintopistettä ja kesto 3,5 vuotta.
  • Ammattinimike sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuuslain mukaan on sosiaaliohjaaja.
  • Opiskelija voi halutessaan hankkia kelpoisuuden varhaiskasvatuksen sosionomin tehtäviin opintojen aikana.
  • Sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tutkintonimike on sosionomi (YAMK).

 

Katso lisää:

 

Kirjoittajat:

Kukka-Maaria Raatikainen
suomen kielen ja viestinnän lehtori

Pirjo Turunen
sosiaalialan lehtori

Sosionomi (AMK) -opinnot houkuttavat ihmisläheisyydellään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *