Suuntasimme opintomatkallamme Ghentin lisäksi myös Brysseliin syyskuussa 2019. Matkamme kesti kolme päivää ja ensimmäisenä päivänä tutustuimme EU-kuplaan. Kohteina olivat Euroopan talous- ja sosiaalikomitea sekä Euroopan parlamentti. Ryhmämme koostui sosionomi- ja hyvinvointikoordinaattori (YAMK) -opiskelijoista.

sosionomiopiskelijat Brysselissä
Euroopan talous- ja sosiaalikomitea. Kuvassa sosionomi (YAMK) -opiskelijoita. Kuva: Marja Granlund

EU:n ajankohtaisia kuulumisia

EU-vaalit olivat keväällä 2019 ja uudet mepit ovat aloittaneet tehtävissään.  Alkavan viisivuotiskauden tärkeimpinä asioina tulevat olemaan ilmastokysymykset. Taistelu ilmastonmuutosta vastaan, sopimalla keinoista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, on ehdottomasti kuumin ja ajankohtaisin aihe Euroopan parlamentissa.

Myös Brexit on kuuma puheenaihe ja Britannian EU-eron käänteitä seurataan tiiviisti.  Suomelle Brexit tietäisi lisäpaikkaa Euroopan parlamenttiin, jolloin meppiemme määrä olisi 14. Suomalaisia pidetään EU:ssa pragmaattisina ja järjestelmällisinä ja Suomi onkin hoitanut EU-puheenjohtajakauttaan mallikkaasti.

– Talous- ja sosiaalikomitean suomalaiset jäsenet ajavat itsekkäästi vain ja ainoastaan Suomen edunmukaisia päätöksiä, totesi Pasi Moisio.

 

esitys
Euroopan talous- ja sosiaalikomitean Pasi Moision esitys. Kuva: Marja Granlund

Europarlamentin jäsenet eivät istu parlamentissa kansallisuuksiensa mukaan vaan järjestäytyvät poliittisen ryhmänsä mukaan.  Eri kansallisuuksien ja poliittisten ryhmien lisäksi parlamentin jäsenistöä rikastuttaa myös heidän moninaisuutensa. Esimerkiksi parlamentin nuorin meppi on 21 vuotias, tanskalainen Kira Peter-Hansen ja parlamentin vanhin ja seuratuin meppi on bisnesmies ja Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi, 82.  Keski-ikä mepeillä on 49,5. Naisia on 41% ja miehiä 59%.

Kielitaidottomuus ei ole este meppien toimimiselle, koska puhe käännetään 24 eri kielelle. Esimerkiksi meppi Teuvo Hakkarainen ei käytä englanninkieltä työskentelyssään, joka on haaste verkostoitumiselle, mutta on samalla osoitus demokratian toteutumisesta. Parlamentissa huomion tärkeään asiaan voi saada myös laulamalla, kuten suomalainen meppi Merja Kyllönen on tehnyt.

 

täysistuntosali
Euroopan parlamentin täysistuntosali. Kuva: Marja Granlund

 

Verkostoituminen on elinehto

EU-maailmassa verkostoituminen on elintärkeää, jotta päätöksentekoon pystyy vaikuttamaan. Tarvitaan kumppaneita ja aktiivista yhteistyötä. Verkostoitumisessa yhteisten tavoitteiden ja näkemysten etsiminen aktiivisesti korostuu. On tärkeää löytää samalla tavoin ajattelevia kumppaneita omien päämäärien eteenpäin viemisen tueksi. Parlamentti ja komissio ovat perustaneet yhteisen avoimuusrekisterin eli ns. Lobbausrekisterin.

Koska lopulliset päätökset ja EU:n lainsäädäntötyö edellyttävät vahvaa kannatusta, on jäsenvaltioiden usein luovuttava omista ehdottomista tavoitteistaan yhteisen hyvän nimissä. Parlamentissa tehtävän työn ehdoton ykkössana onkin kompromissi.

Parlamentin aulassa oleva Oliver Strebellen luoma upea taideteos kuvaa Euroopan unionin yhteisöä – miten kaikki ovat yhteydessä toisiinsa.

Sääntöjen mukaan taideteokseen koskeminen on kielletty. Kuitenkin aina joskus joku haluaa koskettaa teosta, jolloin sen osaset lähtevät liikkumaan. Liike ja ääni kulkevat läpi koko teoksen. Tämä on aivan kuten EU:n jäsenmaiden yhteys toisiinsa, jokaisella päätöksellä on vaikutusta jokaiseen jäsenmaahan.

– Pienikin päätös vaikuttaa isoihin kokonaisuuksiin, kuvaili parlamentin tiedottaja Maria Tuomela.

____________________________

Lukemasi blogiteksti on tehty osana sosionomi YAMK tutkinto-ohjelman Working and Studying in International Environment -opintojaksoa.

 

Kirjoittajat:

Marja Granlund
Sini Hakulinen
Tiina Hyvönen ja
Anne Riikonen
Sosionomi (YAMK) -opiskelijoita

Pirjo Turunen
Lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Lue lisää:

Terveisiä EU:sta – salutations de l`Union Eoropeenne – greetings from EU

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *